La variant òmicron ja era als Països Baixos abans dels primers casos notificats

Les autoritats neerlandeses l'han detectat en dues mostres prèvies a la suposada arribada des de Sud-àfrica

Mar Bermúdez i Jiménez
2 min
La nova variant de covid-19 òmicron s'estén per Europa.

BarcelonaLes autoritats sanitàries dels Països Baixos han declarat aquest dimarts que la variant òmicron del covid-19 ja era al país abans que els dos avions procedents de Johannesburg i Ciutat del Cap, que se suposava que havien introduït el nou virus al país a través de catorze persones contagiades, aterressin el dia 26 de novembre a l'aeroport de Schiphol, a Amsterdam. "Hem identificat la variant òmicron de coronavirus en dues mostres de tests que es van fer els dies 19 i 23 de novembre", ha confirmat l'Institut Nacional de Salut Pública neerlandès. "Encara no se sap del cert si aquestes persones van visitar Sud-àfrica", ha puntualitzat. Els dos casos d'òmicron seran estudiats per intentar determinar el curs del seu contagi.

Tot just diumenge passat les autoritats dels Països Baixos confirmaven els 13 casos detectats de la nova variant, que haurien arribat en els dos vols procedents de Sud-àfrica divendres. Els contagiats de la variant es trobaven entre els 61 passatgers que van donar positiu, del total de 600 que hi havia als dos vols. Els positius van ser posats immediatament en quarantena en hotels covid.

La detecció dels casos

Segons les autoritats sanitàries neerlandeses, les mostres que es van recollir van donar com a resultat una reacció especial que consistia en una anomalia a la proteïna pic, cosa que posava sobre la taula la possibilitat que es tractés de la nova variant. Per aquest motiu van ser sotmeses a una anàlisi extra que va confirmar les sospites. Aquestes proves també es van fer amb les mostres recollides dels passatgers dels dos vols procedents de Sud-àfrica, que van detectar "diferents tipus de soques de virus de la variant òmicron", segons l'institut de salut pública. "Això vol dir que, probablement, es van contagiar per separat, de fonts diferents i en un lloc diferent", detalla.

La reacció del govern

El govern neerlandès va restringir els vols procedents de diversos estats del sud de l'Àfrica per evitar la propagació de la nova variant. El govern també va instar unes 5.000 persones que havien viatjat a Botswana, Swazilàndia, Lesotho, Moçambic, Namíbia, Zimbàbue o Sud-àfrica des de dilluns a fer-se una prova, fins i tot si no presenten símptomes de covid-19 i independentment de si estan vacunades o no.

La nova variant ha sigut declarada com a "preocupant" per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) perquè podria ser més contagiosa i parcialment resistent a les vacunes. Aquest fet ha generat una situació de por i incertesa que ha portat molts estats occidentals a prendre mesures com la imposició de quarantenes i l'obligació de fer-se diversos tests de detecció.

stats