Ucraïna urgeix a fugir de l'est: "Les possibilitats de salvar-vos de la mort russa disminueixen cada dia"

Moscou acusa Kíiv de canviar les propostes de pau presentades a Turquia

5 min
Una dona camina davant d'edificis destruïts pels atacs russos a la regió de Khàrkiv.

BarcelonaLes autoritats ucraïneses han apujat el to en les crides als veïns de les regions orientals del país perquè en surtin, tenint en compte l'amenaça d'una intensificació dels atacs russos que plana sobre aquesta zona. "Evacueu! Les probabilitats de salvar-vos vosaltres mateixos i les vostres famílies de la mort russa disminueixen cada dia", ha dit aquest dijous el governador de la província de Lugansk, Sergi Gaidai, que ha assegurat que tots els hospitals de la província han quedat destruïts. Fa dies que Ucraïna alerta que les tropes russes s'estan reagrupant a l'est i el sud del país, i des d'aquest dimecres està apressant els civils que abandonin aquestes zones mentre encara són segures. "Els ocupants estan concentrant tots els seus esforços en els preparatius d'una gran ofensiva a l'est d'Ucraïna per controlar completament tant Lugansk com Donetsk", ha apuntat l'estat major de l'exèrcit ucraïnès, que ha insistit que aquesta pot ser "l'última oportunitat" de sortir d'aquestes regions. Rússia ja va advertir fa dues setmanes que engegaria una nova fase de la invasió, centrada en el Donbass, on hi ha les dues repúbliques autoproclamades i reconegudes per part de Moscou el 21 de febrer, just abans de l'inici de la guerra.

La viceprimera ministra ucraïnesa, Irina Veresxuk, ha anunciat aquest dijous l'obertura de deu corredors humanitaris, principalment en aquestes regions amenaçades. Mariúpol, a la província de Donetsk, es manté un dia més sense un corredor segur per evacuar els civils, i els residents que volen sortir de la ciutat assetjada ho han de fer amb vehicles privats. El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha assegurat en una intervenció telemàtica al Parlament grec que aquesta ciutat portuària està "destruïda fins a les cendres" i que "els seus habitants es moren de gana i de set". Segons el bàndol pro-rus, els principals combats al centre de Mariúpol ja s'han acabat i l'esforç bèl·lic s'ha desplaçat al port i als afores de la ciutat. Les autoritats ucraïneses, però, asseguren que segueixen resistint i alerten que hi ha unes 130.000 persones –una quarta part de la població que hi havia abans que comencés la guerra– atrapades i que el 90% de les infraestructures estan destruïdes.

A més de les dues províncies del Donbass, també la regió de Khàrkiv està patint atacs russos constants. El governador regional, Oleh Siniehubov, ha afirmat que en les últimes 24 hores hi ha hagut una cinquantena de bombardejos en àrees civils. Ha informat que tres civils han mort i que moltes cases han quedat destruïdes en els atacs a Balaklia, un poble pròxim a Izium, que aquest dimecres va caure sota control rus i les autoritats ucraïneses diuen que ja no poden evacuar-ne civils de manera segura.

Veïns d'una població de la regió de Khàrkiv esperant pujar a un vehicle que els evacuï.

Ucraïna desconfia

Amb tot, aquest dijous la viceministra de Defensa d'Ucraïna, Hanna Maliar, ha assegurat que l'objectiu de Moscou a llarg termini és prendre el control de tot el país, malgrat que el focus ara se centri a l'est. "Ara mateix, Rússia planeja aconseguir alguns objectius més petits per mostrar resultats, però en realitat està aprofitant qualsevol moment per reunir les seves forces, per reagrupar els seus exèrcits, per continuar el seu assalt", ha argumentat. Des de Kíiv també impera la cautela. El cap adjunt de l'estat major de l'exèrcit ucraïnès, Oleksandr Hruzevitx, ha advertit en una roda de premsa que les tropes russes poden intentar reprendre l'ofensiva a la capital. "Això podria passar en el cas d'una ofensiva exitosa a l'est d'Ucraïna", ha avisat.

El portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, ha admès aquest dijous que l'exèrcit rus ha patit un nombre "important" de baixes. "És una tragèdia enorme per a nosaltres", ha dit en una entrevista a la cadena britànica Sky News. L'última xifra de soldats morts que Moscou ha donat oficialment és de 1.351 i data del 25 de març. El govern ucraïnès eleva aquesta xifra a més de 18.000, segons el balanç del ministeri d'Exteriors publicat aquest dijous a Twitter.

El ministre d'Afers Estrangers rus, Serguei Lavrov, ha aigualit les esperances per a un avançament en les converses de pau. Ha assegurat que el govern ucraïnès va presentar un esborrany d'acord amb l'última ronda de negociacions telemàtiques, celebrada aquest dimecres, que conté elements "inacceptables" i que no s'ajusten al que es va comprometre la setmana passada. Segons Lavrov, els negociadors ucraïnesos van accedir al fet que les garanties de seguretat que demanen per a Ucraïna no s'aplicarien a Crimea i Sebastòpol. "No obstant això, a l'esborrany de l'acord presentat ahir no hi ha declaracions d'aquest tipus", ha dit en un comunicat. Les declaracions de Lavrov han tingut lloc un parell d'hores després que el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, digués que el subministrament d'armes d'Occident a Ucraïna soscava les converses de pau.

El ministre d'Exteriors rus també ha posat en relleu que les tropes russes han desescalat la situació a Kíiv i Txerníhiv "com a gest de bona voluntat" per facilitar l'acord. "Com a resposta, es va organitzar una provocació a Butxa que Occident va utilitzar immediatament per introduir un altre paquet de sancions, i els neonazis ucraïnesos van dur a terme atrocitats contra els presoners de guerra russos", ha subratllat el màxim diplomàtic.

Més proves de les matances de Butxa

Justament respecte als assassinats de civils a Butxa, aquest dijous s'han publicat noves informacions que reforcen les acusacions contra els soldats russos. Els serveis d'intel·ligència d'Alemanya han interceptat missatges de ràdio de militars russos que suposadament admeten que van matar civils en aquesta població pròxima a Kíiv, segons ha publicat Der Spiegel. Inclourien transmissions de ràdio que coincideixen amb les ubicacions dels cossos trobats al llarg de la carretera principal. En una, per exemple, un soldat descriu com dispara a un home que va en bicicleta, fet que coincidiria amb una de les imatges que han fet la volta al món.

Un civil mort a la ciutat ucraïnesa de Butxa.

La informació del govern alemany, que oficialment no la comenta, es coneix poc després que també aquest dijous Ucraïna hagi publicat un presumpte àudio de soldats russos als quals s'ordenava disparar als civils mentre es queixaven que estaven en inferioritat numèrica. En l'enregistrament, difós pels serveis de seguretat d'Ucraïna, un soldat diu: "Hi ha dues persones que surten del bosc amb roba civil". També diu que s'ha vist un vehicle, però no està clar si és civil o militar. "Engega'ls tots a la merda!", crida com a resposta el seu superior, al mateix temps que afegeix que no era rellevant si hi havia o no combatents al lloc dels fets.

"Carrega-te'ls tots, collons!" "Ho entenc", diu el soldat. La informació la publica al Regne Unit The Times, que apunta que, segons els comentaris dels soldats, es creu que l'incident va tenir lloc en un poble prop de Mariúpol.

stats