Ucraïna ataca un port de Crimea i danya un vaixell rus

Moscou confirma els danys a la nau i diu que l'atac al port de Feodòssia ha deixat un mort i dos ferits

ARA
3 min
Imatge penjada a les xarxes socials per l'exèrcit ucraïnès del port de Feodosia, a Crimea, després de l'atac d'aquesta matinada.

BarcelonaUcraïna ha atacat el port de Feodòssia a la península de Crimea, sota control rus, i ha danyat un dels vaixells de la flota militar russa, el Novotxerkassk, segons han confirmat aquest dimarts al matí des del ministeri de Defensa rus. L'exèrcit ucraïnès assegurava poc abans haver destruït el vaixell de guerra amb els seus míssils de creuer. El governador rus de Crimea, Serguei Aksiónov, ha informat també que en l'atac ucraïnès al port ha mort una persona i dues més han resultat ferides. Segons el governador, sis edificis del port han estat danyats també en l'atac.

No és el primer cop que Ucraïna colpeja el vaixell Novotxerkassk, que forma part de la flota del mar Negre de Rússia. El març del 2022 aquest mateix vaixell –de 112 metres d'eslora– ja va ser danyat en un altre atac ucraïnès al port de Berdiansk, on van morir tres persones i va quedar destruïda la nau amfíbia Saratov. El pitjor cop a la flota russa del mar Negre, però, va ser l'abril del 2022 quan l'exèrcit ucraïnès va destruir un dels seus principals vaixells, el Moskva, un fet al qual ha fet referència aquest dimarts el comandant ucraïnès, que ha informat del nou atac.

"Aquest cop, el gran vaixell de desembarcament Novotxerkassk segueix el vaixell insígnia de la flota del mar Negre de la Federació Russa, el Moskva, que va ser enfonsat l'abril del 2022", ha escrit a Telegram el comandant de la força aèria d'Ucraïna, el tinent general Mikola Olesxuk. I ha celebrat que la flota naval russa sigui "cada cop més petita". L'atac s'ha produït cap a les 2.30 h de la matinada, hora local, amb míssils de creuer de l'aviació ucraïnesa.

"Lamentablement, a causa d'un atac enemic, tenim un mort al port de Feodòssia i dos ferits", deia més tard el governador rus de Crimea, també a Telegram. També el ministeri de Defensa rus ha admès que l'atac "ha causat danys a la nau de desembarcament Novotxerkassk" quan intentava "repel·lir un atac de les forces ucraïneses amb míssils guiats". Alhora, afegia que, durant aquesta "batalla aèria, els sistemes de defensa antiaèria russos han destruït dos avions tàctics enemics Su-24". El president rus, Vladímir Putin, havia estat informat de l'atac aquest matí, deia el ministeri en un comunicat.

El portaveu de la força aèria ucraïnesa, Iuri Ihnat, ha explicat a Ràdio Llibertat que la "gran explosió" que s'ha registrat en el vaixell s'ha produït perquè portava munició i altres equips militars. "Ha aparegut una foto i s'hi veu que només quedava un esquelet d'aquest vaixell, tot el que hi havia dins s'ha cremat fins als fonaments", afirmava. Als vídeos publicats a Telegram, se sent una estrepitosa explosió i es veu com es declara un incendi al port crimeà. Però les imatges de satèl·lit confirmarien que el vaixell ha estat completament destruït, segons Efe, tot i que Rússia només confirma "danys". El secretari de Defensa del Regne Unit, Grant Shapps, ha apuntat a la xarxa social X que "en els últims quatre mesos el 20% de la flota russa del mar Negre ha estat destruïda".

"Felicitacions a les nostres forces armades per sumar un altre vaixell a la flota submarina russa del mar Negre. Els seus ocupants no trobaran un lloc feliç i tranquil a Ucraïna", ha escrit el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, al seu canal de Telegram.

Rússia captura una ciutat al Donbass

L'operació perpetrada per l'aviació ucraïnesa arriba l'endemà que, el dia de Nadal, les tropes russes ocupessin una nova ciutat al Donbass, al prendre el bastió de Màrinka, la victòria més gran des del maig passat.

El ministre de Defensa rus, Serguei Xoigú, ha donat la notícia al president rus, Vladímir Putin, que s'ha felicitat per aquest "èxit" militar. La ciutat, considerada com una porta d'entrada a Donetsk, ha quedat gairebé destruïda del tot.

Xoigú ha comparegut aquest dimarts per donar detalls al president Putin dels "danys" que havia patit el vaixell Novotxerkassk, i ha explicat també la victòria al Donbass. A més, el ministre rus assegurava que les forces russes han aturat la contraofensiva d'Ucraïna i que ara avancen en tots els fronts. En la retransmissió de la trobada, a través de la televisió pública russa, Xoigú li deia a Putin: "Els destacaments d'assalt del grup del sud avui han alliberat completament l'assentament de Màrinka, que és cinc quilòmetres al sud-oest de Donetsk". Màrinka, que acostumava a tenir una població de 10.000 persones, s'havia mantingut fins ara en mans d'Ucraïna, però des de la invasió russa el 2022 estava sotmesa a atacs russos implacables i va haver de ser evacuada.

stats