L'atac rus a Ucraïna

Ucraïna anuncia l'alliberament d'una localitat clau per avançar cap al mar

Kíiv assegura que ha recuperat Robotine, deu quilòmetres al sud de la línia de front

ARA
3 min
Un soldat ucraïnès camina prop d'un tanc ucraïnès destruït, a prop del poble de Robotyne, el 25 d'agost.

BarcelonaLa contraofensiva ucraïnesa per recuperar territoris ocupats per les tropes de Vladímir Putin podria agafar embranzida els pròxims dies o setmanes, després que l'exèrcit de Kíiv hagi assegurat que ha superat la línia defensiva russa del front de Zaporíjia, al sud. La viceministra de Defensa d'Ucraïna, Hanna Maliar, ha anunciat oficialment aquest dilluns l'"alliberament" de Robotine, situada deu quilòmetres al sud de la línia de front, cosa que demostra que els soldats ucraïnesos han penetrat en zona ocupada i estan avançant.

Les forces armades ucraïneses ja van anunciar la setmana passada que havien hissat la bandera groga i blava en aquesta localitat, però fins aquest dilluns no s'ha donat oficialment per recuperada. La recuperació de Robotine és significativa perquè connecta per carretera amb Tokmak, un important nus de connexions terrestre i ferroviari, ara ocupat per les forces invasores. Maliar ha indicat que les tropes ucraïneses també avancen cap al sud de Mala Tokmatxka, uns vint quilòmetres al nord-est de Robotine. Aquest és un altre dels punts estratègics per on els soldats ucraïnesos intenten avançar cap al mar d'Azov, el gran objectiu de la contraofensiva, que permetria trencar en dos la zona d'ocupació russa i el corredor terrestre fins a Crimea, ocupada des del 2014.

Robotine està situat a uns 85 quilòmetres de Melitòpol i a uns 100 de Berdiansk, una important ciutat portuària al mar d'Azov. Totes dues estan ocupades per les forces de Moscou i estan en el punt de mira de les tropes de Kíiv. "No ens aturarem aquí", avisava la setmana passada un comandant ucraïnès que va anunciar la recuperació de Robotine, que va assegurar que les forces ucraïneses havien trencat la línia defensiva russa més complicada al sud del país i que, per tant, els avenços serien més ràpids a partir d'ara. "Després tenim Berdiansk, i després encara més. Ho he deixat clar als meus soldats: el nostre objectiu no és Robotine, és el mar d'Azov", va dir en declaracions a Reuters.

Tot i que l'exèrcit de Kíiv ha pogut superar la línia defensiva, no està clar si Rússia ha construït més línies defensives més cap al sud. La setmana passada, un soldat ucraïnès que probablement operava en aquesta àrea va oferir detalls tàctics sobre les posicions defensives russes que les forces ucraïneses han aconseguit penetrar, segons recull l'últim informe de l'Institute for the Study of War (ISW). El soldat va detallar a Twitter que a l'àrea de Robotine hi ha un sistema de trinxeres interconnectades, búnquers i túnels subterranis que permeten a les forces russes facilitar el moviment de personal, armament i munició des de diferents posicions tàctiques al llarg del front. Va afegir que hi ha rases antitanc i camps de mines davant i entre aquestes posicions defensives, i va suggerir que les forces ucraïneses encara havien de desminar la zona abans d'avançar més.

Més enllà del front sud, l'exèrcit ucraïnès avança molt a poc a poc a l'est. Segons Maliar, la setmana passada Ucraïna va recuperar un quilòmetre quadrat al flanc sud de Bakhmut, a la província de Donetsk, i des de principis de juny ha sumat un total de 44 quilòmetres de territori alliberats al voltant d'aquesta ciutat, ocupada per Rússia a finals de maig. En aquesta regió, Rússia continua aconseguint avenços cap a Liman, Avdivka i Marinka. "Intenten envoltar Avdivka i prendre el control de Marinka", ha afirmat la viceministra, que també ha assegurat que les forces de Putin intenten recuperar territori alliberat per Ucraïna la tardor passada a la regió de Khàrkiv.

Atac a Poltova i drons a Crimea

Fora del camp de batalla, aquest dilluns Rússia ha bombardejat un polígon industrial d'un poble de la província de Poltava, al centre del país, on les autoritats regionals ucraïneses han informat d'almenys tres morts i un desaparegut. Segons Kíiv, les víctimes –entre les quals també hi ha cinc ferits– eren treballadors d'una fàbrica que produeix oli de cuina, que ha quedat parcialment destruïda per l'incendi provocat pels míssils.

Incendi provocat per un atac amb míssils russos en una fàbrica de la regió de Poltava.

D'altra banda, el ministeri de Defensa rus ha informat que ha abatut dos drons i un míssil de creuer a Crimea. També ha assegurat que ha interceptat un aparell no tripulat que es dirigia a Moscou i dos més a la regió fronterera de Briansk. Des de principis d'estiu, Ucraïna ha llançat una nova estratègia d'atacs a la rereguarda russa, i segons dades oficials russes verificades per agències occidentals, aquest 2023 hi ha hagut més de 120 atacs amb drons arreu de Rússia i Crimea.

stats