Trump arrasa als caucus d'Iowa i fa una exhibició de força dins el partit republicà

La sorpresa de la nit ha estat la victòria del governador de Florida Ron DeSantis que, tot i quedar molt enrere, ha aconseguit el segon lloc

2 min
Trump després de guanyar Iowa

BarcelonaL'expresident Donald Trump està una mica més a prop de repetir la fotografia de 2020 i disputar-li la presidència a Joe Biden. Amb un gran marge de diferència, els ciutadans de l'estat d'Iowa han elegit al magnat nord-americà com el candidat preferit per representar el partit republicà a les eleccions d'aquest 2024. Més de la meitat dels vots, un 51,1%, han estat per a Trump amb quasi el 100% escrutat. Ni les temperatures extremes de sota 25 graus, ni les 91 acusacions de delictes han impedit que Trump surti victoriós d'uns caucus que, tot i tenir un pes simbòlic dins la cursa de les primàries, confirmen un cop més la seva popularitat dins del partit republicà .

Quan el cap de setmana passat va cancel·lar la majoria dels mítings pel mal temps, Trump va dir que esperava, malgrat tot, "una gran participació" dels seus seguidors. La confiança en els seus votants ha valgut la pena. Sobretot després de fer una campanya atípica a Iowa, amb poca presència al carrer i sense anar porta per porta, com tradicionalment es fa. Ha estat l'únic candidat que en lloc de centrar el seu discurs en els problemes de la regió i fer política local, ha optat per parlar dels grans temes com és la immigració. La victòria de Trump ja fa mesos que s'està gestant tal com mostraven les enquestes. A nou dies dels caucus, ja tenia el 60% del suport electoral als caucus d'Iowa. Les causes judicials li han servit per fer campanya i mostrar-se com la víctima d'"una caça de bruixes"

La sorpresa de la nit ha estat el governador de Ron De Santis que, a molta distància, s'ha situat en el segon lloc amb un 21,2% dels vots. Són quasi 30 punts de diferència amb Trump i que malgrat situar-lo com el seu rival, no el deixen en molt bona posició. Al contrari que Trump, ell sí que ha visitat els 99 comtats de l'estat d'Iowa, ha donat la mà a la gent i ha anat porta per porta seguint el que s'espera d'un candidat. DeSantis s'ha dedicat a fer propostes dirigides a les comunitats agrícoles, com ara l'eliminació d'impostos a les explotacions familiars.

Mentrestant, Nikki Haley, que les darreres setmanes havia agafat força per convertir-se en la rival de Trump dins del partit, ha quedat en tercer lloc amb un 19,1% dels vots. A tots els debats on ha participat Haley sempre ha treballat per situar-se com la candidata anti-Trump. En total a Iowa, es reparteixen 40 delegats i de moment Trump se n'emporta 20, De Santis 8 i Haley 7.

Els caucus d'Iowa marquen el tret de sortida en les primàries per elegir el presidenciable a la Casa Blanca, i tenir un bon té un pes simbòlic perquè dona empenta a la candidatura i la situa en el focus. Així i tot, guanyar-los no sempre es garantia de sortir vencedor de les primàries. El 2016 Trump va quedar en segona posició amb un 24,3% dels vots, mentre que el favorit semblava el texà Ted Cruz, que va obtenir una victòria ajustada quedant tan sols 3 punts per davant el magnat nord-americà. Al final de les primàries, però Trump va ser qui va acabar elegit com a presidenciable i va acabar convertint-se en president dels Estats Units.

stats