Internacional 05/04/2023

Trump arremet contra el jutge i diu que la seva imputació forma part d'una "interferència electoral"

L'exmandatari es declara "no culpable" de 34 delictes greus que se li imputen pel cas Stormy Daniels

5 min
L'expresident dels Estats Units Trump acusat pel gran jurat de Manhattan, a la ciutat de Nova York

WashingtonDesprés d'una visita exprés al jutjat de Manhattan, on ha rebut la primera imputació d'un expresident en la història dels EUA, Donald Trump ha volat de retorn a Mar-a-Lago, la seva residència privada a Palm Beach (Florida), per donar un nou incendiari discurs, emès en prime time per les principals televisions del país. "L'únic delicte que he comès és defensar sense por a la nostra nació dels qui pretenen destruir-la", ha dit sobre l'acusació de 34 càrrecs de falsificació documental que recauen sobre ell, en relació amb un entramat de suborns per silenciar dos escàndols sexuals durant la campanya electoral de 2016.

Trump ha repetit, en un to desafiador, la seva narrativa que aquest és un cas "infundat", "políticament motivat" i part d'una "caça de bruixes", l'únic objectiu del qual és "interferir en les eleccions del 2024". En un dels seus fragments incendiaris, l'expresident ha assegurat: "Tinc un jutge que odia a Trump, amb una esposa que odia a Trump i una família que odia a Trump, amb una filla que va treballar per Kamala Harris". Un missatge que diversos congressistes demòcrates, entre ells Alexandria Ocasio Cortez, han qualificat com a perillós: "Està intimidant públicament un jutge i posant una diana sobre la seva família als seus seguidors, molts dels quals han admès davant el tribunal haver comès violència en el seu nom. Sap el que està fent".

Sis hores abans del discurs, en una cavalcada televisada, Trump ha sortit aquest dimarts de la seva torre homònima a Nova York i s'ha dirigit cap al Tribunal Penal de Manhattan, on l'esperaven centenars de periodistes i uns quants seguidors, congregats en una tímida manifestació al parc davant de la seu judicial. "Avui és el dia en què un partit governant arresta al seu principal oponent per no haver comès cap crim", ha dit minuts abans en un comunicat.

A l'interior del tribunal, el jutge li ha llegit els càrrecs que conformen la seva imputació, que ja van ser aprovats per un gran jurat dijous passat, però que s'han mantingut segellats fins avui. Concretament, el fiscal del districte, Alvin Bragg, l'acusa de 34 delictes greus relacionats amb la falsificació documental de primer grau, uns càrrecs que podrien portar-lo a la presó un màxim de quatre anys, dels quals Trump s'ha declarat "no culpable". El cas té relació amb l'encobriment del suborn a l'actriu porno Stormy Daniels i –en menor mesura– a la model playboy Karen McDougal per comprar el seu silenci l'any 2016, en plena campanya electoral, sobre una relació extramatrimonial que havien mantingut deu anys abans.

Malgrat que el pagament per silenciar un escàndol mediàtic no és cap delicte a Nova York, sí que ho seria la falsificació documental a la qual Trump hauria recorregut per reemborsar els diners del suborn al seu advocat, Michael Cohen (que ja va confessar el 2018). Un delicte menor que podria ser agreujat si es demostra que la falsificació va servir per a la comissió d'un altre crim, com la violació de la llei electoral. Així ho ha remarcat el fiscal Bragg en una roda de premsa posterior: "Trenta-quatre declaracions falses fetes per encobrir altres delictes. Aquests són delictes criminals a l'estat de Nova York", on, malgrat la impunitat amb què ha actuat Trump, "tothom és igual davant la llei”.

Les autoritats han pres les empremtes dactilars de l'expresident, li han recordat els seus drets i li han llegit els delictes dels quals se l'acusa. Però, a causa de la rellevància del cas, l'escena ha sigut diferent de la que acostumen a presenciar els encausats per delictes greus al tribunal de Manhattan: ni hi ha hagut la famosa fotografia policial, ni l'han emmanillat, ni l'han retingut en cap cel·la. La pròxima vista judicial de Trump està prevista per al 4 de desembre, en un judici presidit pel magistrat Juan Merchan, que ja va portar el judici en què es va condemnar per frau fiscal l'Organització Trump (malgrat que va excloure de la condemna l'expresident).

Trump, acorralat per la justícia, intenta guanyar temps

Aquesta és la primera imputació de Trump de la llarga llista de causes pendents amb la justícia: l'intent de falsejar les eleccions presidencials del 2020 a Geòrgia, els documents classificats requisats de Mar-a-Lago (a Florida) o el seu paper protagonista en l'assalt al Capitoli el 2021, l'afront més gran a la democràcia nord-americana en l'era moderna, entre d'altres.

En totes aquestes causes, el magnat està utilitzant tàctiques dilatòries per allargar el procés tot el que sigui possible i crear el context perfecte de cara al tram final de la seva campanya electoral, a finals del pròxim any. Aquest cas no ha estat diferent. Durant el matí, ha inundat el seu compte de Truth Social –la seva pròpia xarxa social, que s'ha convertit en la seva principal finestra de comunicació amb el món– amb missatges que reiteraven la retòrica victimista i on ha instat un canvi de seu judicial i de jutge, dues peticions que molt probablement seran refusades, però podrien servir per allargar el procés.

Donald Trump sortint de la Torre Trump, a Nova York, per dirigir-se al tribunal de Manhattan.

"És una seu molt injusta, en algunes àrees (de Manhattan), només l'1% va votar republicà. Aquest cas hauria de moure's cap a Staten Island", ha dit, suggerint un altre barri novaiorquès on la gran majoria dels votants són republicans. Després d'aquesta proposta, ha passat a l'atac del jutge Merchan: "Ell i la seva família són coneguts odiadors de Trump".

A l'exterior del tribunal, on Trump havia encoratjat els seus seguidors a que protestessin per "recuperar la nació", només unes desenes dels seus fanatitzats votants s'hi han presentat. La republicana Majorie Taylor Greene, una de les més grans aliades del magnat al congrés nord-americà, ha liderat una petita manifestació convocada al parc situat davant del jutjat penal de Manhattan.

Rèdit polític i econòmic de la imputació

Des del mateix dia que ell mateix va avançar que seria imputat, Trump s'ha estat beneficiant de la situació, tan de manera política com econòmica. En primer lloc, els seus rivals oficials i hipotètics de cara a les primàries han tancat files amb ell, i han acusat la justícia de fabricar una imputació políticament motivada. Aquesta narrativa l'ha catapultat cap als millors resultats en les enquestes des que va anunciar la seva candidatura: té el suport del 57% dels votants republicans, 26 punts per sobre de Ron DeSantis. Tot això ha fet que recuperi la imatge de líder que molts republicans van començar a qüestionar al novembre, després d'uns decebedors resultats a les eleccions de mig mandat.

"Estic impressionat per totes les donacions, el suport i les pregàries que he rebut", ha dit l'expresident en un comunicat als seus seguidors, a qui es refereix com a "patriotes". Trump està utilitzant la imputació per recaptar més diners per a la seva campanya: en el dia previ a la seva entrega als tribunals, ha aconseguit més d'un milió de dòlars, i ja són més de 8 milions des que dijous passat es va saber la notícia. Així ho ha divulgat el seu equip de campanya, que ja es veu victoriós en una cursa electoral que només acaba de començar i que culminarà el 5 de novembre del 2024.

stats