Estats Units
Internacional 09/06/2023

Trump, DeSantis i Pence: tres ultraconservadors es disputen el lideratge republicà

L'expresident continua liderant en solitari les enquestes per a les primàries del seu partit, a les quals ja hi ha deu candidats alternatius

5 min
L'expresident dels Estats Units, Donald Trump.

WashingtonLes primàries republicanes recorden cada vegada més les del 2016. En la seva primera nominació presidencial, Donald Trump va ser escollit per davant de 16 candidats, cinc dels quals es van retirar abans de l'elecció. Després dels tres anuncis d'aquesta setmana –l'exvicepresident Mike Pence, l'exgovernador de Nova Jersey Chris Christie i l'actual governador de Dakota del Nord, Doug Burgum–, ja són nou (vuit homes i una dona) els republicans que pretenen disputar el lideratge del partit a l'expresident.

Però de moment només dos noms semblen capaços de plantar cara al magnat, que domina en solitari les enquestes, amb el 53,8% del suport, segons la projecció de FiveThirtyEight. El seu principal rival és el governador de Florida, Ron DeSantis, que ha perdut gairebé deu punts en els dos últims mesos i se situa en el 21,3%. I, a molta distància, hi ha Mike Pence en tercera posició amb el 5,4% dels suports.

Encara falta un any per a la Convenció Nacional Republicana, que decidirà qui és el nominat del partit a la presidència dels Estats Units, però en el moment actual sembla molt probable una repetició de l'embat electoral que es va donar en les darreres eleccions: Joe Biden contra Donald Trump, dos homes d'edat avançada i de baixa popularitat.

A l'actual mandatari el beneficia la inexistència d'alternatives dins del Partit Demòcrata, mentre que a Trump el pot beneficiar justament el contrari: malgrat que té moltes veus crítiques al Partit Republicà, la divisió dels vots dels delegats entre els candidats alternatius podria donar-li per tercer cop la victòria en les primàries republicanes.

La imputació federal que acaba de rebre suposa un nou cop d'efecte en les primàries del partit, que Trump aprofitarà, com ja va fer amb l'acusació a Nova York pel cas del suborn a Stormy Daniels, per treure'n rèdit polític. Els rivals de l'expresident han de prendre la incòmoda decisió de defensar el candidat que lidera les enquestes davant del que anomena una "caça de bruixes", criticar-lo per les causes pendents amb la justícia, o callar i mantenir un perfil baix.

DeSantis, cada vegada més lluny, vol avançar Trump per la dreta

Després de tres cicles electorals decebedors de Trump, i de l'aclaparadora victòria de DeSantis en les eleccions de mig mandat del novembre, el reelegit governador de Florida semblava el cavall guanyador d'un partit que cada vegada més obertament estava demanant passar la pàgina trumpista. Fa tan sols dos mesos, DeSantis havia aconseguit situar-se a 15 punts de Trump en les enquestes. Però aquesta dinàmica ha canviat, especialment arran de la imputació de l'expresident a Nova York. En aquests moments la distància entre tots dos s'ha doblat i ja els separen més de 30 punts.

El governador s'està venent com el candidat idoni per derrotar l'esquerra que anomena woke, o progressista, i utilitza les seves polítiques radicals a Florida com a garantia del discurs ultraconservador. En els quatre anys i mig que porta en el poder ha legislat en contra de l'educació sexual i racial a les escoles, ha restringit que s'hi parli d'identitat de gènere i orientació sexual, ha limitat l'avortament a tan sols sis setmanes de gestació, ha criminalitzat la protesta pacífica, ha iniciat una guerra ideològica i política contra l'autogovern de Disney i ha deportat immigrants cap a estats demòcrates.

El governador de Florida i candidat a les primàries republicanes, Ron DeSantis, en un acte a Iowa el 3 de juny.

La ideologia de DeSantis no dista gaire de la de Trump, i està intentant disputar-li l'espai més a la dreta del partit. Aquesta aposta podria donar-li la nominació, però també allunyar els votants moderats. Tanmateix, a diferència del seu adversari ell pot dir que no ha perdut cap elecció contra el probable candidat demòcrata, Joe Biden.

Malgrat la distància que encara separa els dos contrincants, les enquestes mostren una batalla més ajustada a Iowa, un estat clau, on DeSantis es troba a dos punts de distància (43%-45%). Aquest és el primer estat on els republicans decidiran el seu candidat preferit, i el seu resultat sol influir en les votacions posteriors.

Pence inici la campanya amb retrets al seu antic cap

Precisament, a la capital i principal ciutat d'Iowa, Des Moines, va presentar dimecres Mike Pence la seva campanya, en què intentarà desbancar el seu antic cap. En el tram final del mandat de Trump, l'exvicepresident va apartar-se de les seves teories de frau electoral, que van portar a l'assalt al Capitoli. Aquell 6 de gener del 2021, Pence es va negar a seguir l'ordre del mandatari d'anul·lar les eleccions i va ratificar la victòria de Biden.

"El poble nord-americà mereix saber que aquell fatídic dia, el president Trump em va exigir que escollís entre ell i la nostra Constitució. Ara els votants s'enfrontaran a la mateixa elecció", va dir Pence, desafiant, durant l'acte de llançament. "Aquell dia les imprudents paraules de Trump van posar en perill la meva família i tothom al Capitoli".

L'exvicepresident dels EUA i candidat a les primàries republicanes Mike Pence, en un dinar amb seguidors a Iowa aquest dijous.

És la primera vegada que un exvicepresident decideix competir contra el seu antic cap per a la nominació del seu partit. A diferència de Trump, ell no té causes pendents amb els tribunals, després que el departament de Justícia tanqués la investigació sobre la dotzena de documents classificats que van trobar al seu domicili. Però el suport a Trump s'ha demostrat resilient davant les persecucions judicials, i fins i tot ha augmentat després de la seva històrica imputació.

Com més candidats, millor per a Trump

La proliferació de candidatures contràries a l'expresident el pot beneficiar. No només divideix el vot contrari, sinó que també el situa –encara més– al centre del debat de les primàries: els votants hauran de decidir si votar-lo o optar per un candidat alternatiu. Està previst que encara es presentin més candidats, en un escenari semblant al del 2016, fet que ha portat el Comitè Nacional Republicà a establir uns llindars mínims d'intenció de vot (1%) i de nombre de donants (40.000) per poder participar en els debats electorals.

El primer debat se celebrarà el 23 d'agost a Milwaukee (Wisconsin), i si el nombre de candidats és massa gran, està previst que es faci en dues tandes. Trump, que es veu guanyador, ja ha dit que no té pensat participar en cap debat de primàries. Però aquesta decisió, presa pel seu lideratge en les enquestes, podria canviar si DeSantis, Pence o algun altre candidat li trepitja els talons els pròxims mesos.

stats