Estats Units

Trump anuncia que es postularà a les presidencials del 2024

L'expresident dels Estats Units presenta la seva candidatura tot i les crítiques internes del seu partit

4 min
Donald Trump en el moment de l'anunci que es presentarà a la reelecció com a president dels Estats Units

Washington"A fi que Amèrica torni a ser gran i gloriosa, anuncio la meva candidatura a la presidència dels Estats Units", ha declarat aquesta nit Donald Trump en un esperat discurs des de la seva residència privada de Mar-a-Lago a Florida. "El retorn dels EUA comença ara mateix", ha afirmat, seguit d'un estrepitós aplaudiment a la sala.

Amb aquestes paraules, l'expresident ha donat per finalitzada la sèrie d'insinuacions llançades aquest estiu durant la campanya de les eleccions de mig mandat, i ha oficialitzat el que molts sospitaven, malgrat el rebuig de membres prominents del seu partit: tornarà a lliurar la batalla per ocupar el Despatx Oval, la que va ser la seva oficina entre el 2017 i el 2021. Amb aquest objectiu, hores abans ha signat els documents necessaris per iniciar el procediment per a la seva candidatura.

El líder del Partit Republicà, que tot i perdre l'elecció presidencial del 2020 mai ha reconegut la seva derrota, va abandonar la Casa Blanca amb el teló de fons de l'assalt al Capitoli, l'atac més gran a la democràcia nord-americana en les darreres dècades, que li va costar el seu segon impeachment. En un discurs d'una hora, televisat durant el prime time nocturn d'aquest dimarts (matinada del dimecres a Catalunya), ha donat per començada la seva campanya electoral per a les presidencials del 2024.

D'una "nació gloriosa" a una "nació en declivi"

"Aquest era un gran país fa dos anys i ho tornarà a ser d'aquí dos", ha sentenciat Trump, i ha començat a recordar els "èxits" del seu mandat presidencial, que van deixar "una nació gloriosa", però que s'ha convertit en "una nació en declivi" sota l'administració de Joe Biden. D'aquesta manera, ha imputat a l'actual president la culpa de totes les "coses dolentes" que recorren el país, com la desbocada inflació (al 7,75%, ha augmentat des de la pandèmia i ha empitjorat amb la guerra d'Ucraïna), la "invasió" de migrants a les fronteres, la criminalitat o les drogues.

Segons ha afirmat Trump, "la decadència dels EUA està sent forçada pel president Biden i els llunàtics de l'esquerra radical, que estan portant aquest país a la ruïna". Una imatge que ha contraposat amb la del seu mandat, on assegura que es van dur a terme "històriques reduccions d'impostos", que van deixar "l'economia més gran que ha vist la humanitat" i van aconseguir mantenir la inflació a "zero".

Aquestes afirmacions enganyoses se sumen a una altra que és recurrent en els seus discursos, i que recorda una de les principals promeses antiimmigració durant la campanya presidencial del 2016: “Quan vam finalitzar el mur (de la frontera amb Mèxic), vam establir una sèrie de rècords amb els quals ningú pot competir ara mateix. Estan entrant 10 milions de persones, estan entrant a doll”, va dir. Tanmateix, dels poc més de 3.000 quilòmetres de frontera entre els EUA i Mèxic, Trump només en va edificar 729, lluny d’haver-lo finalitzat, com presumeix. “No tenim ni idea de qui són ni d’on venen”, va dir, fent gala del seu discurs xenòfob. “No tenim ni idea del que està passant al nostre país, ens estan enverinant”, va afegir.

Trump es reivindica com a líder davant el criticisme

Després de la desfeta del seu partit a les midterms celebrades fa una setmana, que han deixat uns resultats molt pitjors dels esperats, amb una dura derrota al Senat i una victòria per la mínima –a punt de ser oficial– a la Cambra de Representants, Trump ha estat rebent un fort criticisme per part de diversos membres de primer nivell al seu partit.

Qui va ser el seu vicepresident, Mike Pence, aliat del líder republicà durant molt de temps, va declarar dimarts que els EUA “tindran millors opcions en el futur” que l’expresident. De la mateixa manera, el seu antic secretari d’Estat, Mike Pompeo, va assegurar que Trump hauria de “parlar de les coses que importen als americans”, i va reclamar “més serietat i menys soroll”. Preguntats per la possible presentació a les presidencials, tots dos es van negar a descartar la seva candidatura, en un desafiament directe a l'expresident, que té dins del seu partit un altre rival catapultat per la recent votació: el reelegit governador de Florida, Ron DeSantis.

Aquests comentaris se sumen a les crítiques de l’actual governador de Maryland, el republicà Larry Hogan, que dilluns assegurava: “Aquesta és la tercera elecció consecutiva en què Trump ens ha costat el resultat”. Aquestes veus dissidents a l’interior del Partit Republicà es deuen al mal rendiment a les urnes dels candidats que van rebre el suport de l’expresident, així com a la personificació de la campanya en ell mateix. Sense anar més lluny, un dia abans de les eleccions va advertir que faria "un gran anunci", que finalment ha arribat aquesta nit.

En aquesta reaparició en prime time, Trump s'ha volgut erigir en líder fort i fidel a la seva massa de seguidors. Segons es desprèn de les enquestes, el seu caràcter divisiu genera nombrosos adoradors però també el rebuig dels votants més moderats, que van optar majoritàriament per votar demòcrata o quedar-se a casa en les eleccions de fa una setmana. La primera vegada que Trump va anunciar la seva candidatura, l'any 2015, ho va fer baixant d'unes escales mecàniques de l'emblemàtica Torre Trump de Nova York. Una imatge que contrasta amb la viscuda ahir a la seva mansió privada de Mar-a-Lago, escorcollada a l'agost per part de l'FBI, que va trobar-hi milers de documents amb secrets d'estat i material classificat.

Biden deixa la porta oberta a presentar-se

En cas que guanyi les primàries del seu partit, Trump podria repetir el 2024 el mateix rival que el va derrotar fa dos anys. El president Joe Biden va afirmar la setmana passada, en seva primera roda de premsa després de les eleccions de mig mandat, que la seva intenció és presentar-se, però que “és una decisió familiar” que parlarà amb la seva dona Jill "durant les vacances". Preguntat per un possible anunci de Trump, Biden ja va avançar que la seva candidatura seria independent del que decidís el seu rival, però que tampoc tenia cap pressa per prendre aquesta decisió. “És la meva intenció”, va dir, i la seva decisió serà definitiva “a principis de l’any que ve”. Ahir a la tarda, hores abans del discurs de Trump, el seu equip de campanya va tuitar un vídeo de Biden signant el paquet d'infraestructures aprovat fa un any, contraposat a un discurs amb promeses de Trump, i amb la frase "la diferència entre parlar i actuar". Hores més tard, durant el discurs del líder republicà, va publicar un altre tuit amb imatges de l'assalt al Capitoli, advertint que "Trump va fallar als Estats Units".

stats