ARGENTINA
Internacional 17/11/2018

Troben el submarí argentí desaparegut fa un any

Les restes de l’aparell són prop del lloc on s’hi va perdre el contacte i mostren una “implosió”

Ara
2 min
Familiars dels tripulants del submarí arribaven ahir a la base naval de Mar del Plata.

BarcelonaDos dies després de l’acte commemoratiu pel primer aniversari de la seva desaparició, les restes del submarí de l’armada argentina ARA San Juan van ser localitzades finalment a 907 metres de profunditat prop del lloc on es va perdre el contacte amb ell el 15 de novembre del 2017. Una àrea pròxima a la península Valdés de la Patagònia, que ja s’havia rastrejat abans però amb una tecnologia inadequada. Aquest cop, una càmera de l’empresa privada nord-americana Ocean Infinity, contractada pel govern argentí, va poder trobar les restes de l’aparell, disperses en una zona d’uns 100 metres quadrats.

Les imatges captades pel dispositiu subaquàtic demostren que el submarí “va implosionar molt a prop del fons marí, perquè la dispersió de les restes és molt acotada”, segons va explicar ahir l’exportaveu de l’Armada Enrique Balbi, en una roda de premsa en què estava acompanyat del ministre de Defensa argentí, Oscar Aguad. “El casc no està partit, sinó abonyegat cap a dins, per la pressió externa. Quan parlem d’implosió és perquè la pressió de l’aigua supera la resistència del material del submarí”, va aclarir Balbi. Els tècnics del cos naval argentí van dir que desconeixien encara si era tècnicament possible recuperar les restes per tal de fer-ne una anàlisi més detallada.

El submarí ARA San Juan va desaparèixer dels radars, amb 44 tripulants a bord, el 15 de novembre del 2017 quan tornava a la base naval de Mar del Plata després d’una missió a Ushuaia. Vuit dies després, l’Organització pel Tractat per la Prohibició de les Proves Nuclears -ens internacional amb seu a Viena que té diversos radars per vigilar que no es produeixin aquestes proves- va informar que havia detectat una explosió a la zona on va desaparèixer el submarí unes dues hores després del seu últim contacte. En aquesta última comunicació, el comandant de la nau va informar que havien tingut un “curtcircuit”.

Les famílies dels 44 tripulants de la nau han lluitat des del primer moment per aclarir els fets i trobar les restes del submarí. Dues setmanes després de la desaparició, els tripulants es donaven per morts i la recerca es va suspendre per falta de resultats, malgrat la participació de fins a 18 països. Des del setembre passat, però, un equip d’Ocean Infinity treballava en el cas. El seu contracte amb el govern argentí era de dos mesos i estava a punt d’expirar quan es van trobar indicis prometedors. Finalment, la matinada de divendres a dissabte, un dels seus aparells va localitzar la nau.

Macri promet “la veritat”

Feia només dos dies, dijous, el president de l’Argentina, Mauricio Macri, havia presidit l’acte celebrat per les famílies dels tripulants a la base naval de Mar del Plata, per commemorar el primer aniversari de la desaparició. Allà, Macri va expressar el seu “absolut i innegociable compromís” per trobar “la veritat” del que va passar amb el submarí. Macri ja havia promès una investigació completa del cas, dins de la qual, al gener, la policia federal va escorcollar algunes bases navals i altres edificis. Poc abans, al desembre, el govern havia acomiadat el cap de l’Armada, l’almirall Marcelo Srur, per la gestió de la desaparició.

stats