Un tribunal xinès ordena a un home indemnitzar la seva exdona per la feina domèstica durant el matrimoni

La dona rebrà 6.375 € per cinc anys de feina impagada, a més d’una pensió de 255 € al mes per a la custòdia dels fills

Javier de la Sotilla
3 min
Les dones xineses passen prop de quatre hores al dia treballant a casa sense compensació, 2,5 cops el temps que hi dediquen els homes

BarcelonaÉs el primer cop que un tribunal xinès dictamina una compensació econòmica motivada per la feina domèstica en un cas de divorci. Durant tres anys de matrimoni i dos separats, l’home, de cognom Chen, va despreocupar-se de les tasques domèstiques, així com de la cura del fill, carregant la responsabilitat sobre la seva dona, de cognom Wang. En el procés de divorci s’ha aplicat el nou Codi Civil, que va entrar en vigor al país el mes passat, que atorga la possibilitat que les dones busquin ser indemnitzades pel valor “intangible” de les feines de la llar, així com les cures dels fills i els ancians.

Així ho ha defensat el jutge Feng Miao, que ha explicat en la resolució que si bé habitualment la separació de béns en un cas de divorci té a veure amb la “propietat tangible”, la feina domèstica també s’ha d’incloure en l’equació, ja que “per exemple pot millorar les capacitats del marit per assolir el creixement personal, individual i acadèmic”. Sobre aquesta base, el tribunal ha ordenat a l’home el pagament de 50.000 iuans (6.375 €) per la feina de la dona durant el matrimoni, a més de 2.000 iuans (255 €) mensuals de pensió per a la custòdia dels fills, que s’ha atorgat a la mare.

El cas ha generat un gran debat a Weibo, la gran xarxa social de microblogging xinesa, sobre si era adient el precedent que creava aquest pagament i sobre la quantitat. “No tinc paraules, el treball a temps complet de la dona està sent infravalorat. A Pequín contractar una mainadera per un any costa més de 50.000 iuans”, va dir un usuari. La sentència també ha obert el debat de la desigualtat laboral, que en moltes ocasions té com a conseqüència que la dona s’hagi de quedar cuidant de la casa i els fills mentre el marit va a treballar.

Segons dades de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE), les dones xineses passen prop de quatre hores al dia treballant a casa sense compensació, 2,5 cops el temps que hi dediquen els homes. Aquesta xifra és més gran que la mitjana dels països que formen part de l’OCDE, on el volum de treball domèstic que fan les dones és el doble que els homes.

En una enquesta realitzada en un mitjà de comunicació xinès, Pheonix Weekly, s’ha demanat als espectadors que valorin si consideren la compensació adient, inadequada, massa baixa o massa elevada. Un 94% de les 427.000 persones que hi han respost han assegurat que els sembla bé una compensació, però que en aquest cas ha sigut massa baixa, és a dir, que subestima la feina impagada de les dones que s’encarreguen de les tasques de la llar i de les cures. “Tothom que ha fet treball domèstic sap que no és més fàcil que anar a treballar, molts cops és encara més dur”, deia una altra usuària de Weibo, des d'on molts usuaris repeteixen una expressió que s’està tornant molt popular al país: “Si vols mantenir-te a tu mateixa, no et casis ni tinguis fills”.

El primer Codi Civil xinès

El maig de l’any passat va ser aprovat un paquet legislatiu integral destinat a la protecció dels drets individuals i va entrar en vigor al gener, i és considerat el primer Codi Civil que adopta la República Popular de la Xina des de la seva fundació, el 1949. Des d’aleshores hi havia hagut quatre intents de promulgar aquest tipus de legislació, i després de sis anys d’esborranys, la pandèmia ha accelerat la seva adopció.

Les mesures cobreixen, entre d’altres, assumptes com la propietat, el matrimoni, la família i l’herència, i entre les regulacions més aplaudides pels experts hi ha una llei que facilita el divorci i millora les condicions per a les dones, una que protegeix les demandes d’assetjament sexual i una altra que delimita una frontera més clara entre els mercats i el govern. El context de pandèmia, que ha fet augmentar els divorcis i la desigualtat laboral pel que fa al gènere, ha sigut determinant perquè les autoritats xineses s'hagin afanyat a crear el Codi Civil.

Però diversos analistes coincideixen que tot i que es tracta d’un important pas en la protecció dels drets individuals, el seu impacte real dependrà de la implementació. En aquest cas, la primera sentència que obliga un home a compensar les feines domèstiques de la seva exdona crea un precedent per a judicis futurs.

stats