Estats Units
Internacional 13/01/2023

Sense treva per a Trump: multa d'1,6 milions de dòlars a la seva empresa per frau fiscal

L'Organització Trump ha estat condemnada per les seves pràctiques empresarials delictives durant 15 anys

3 min
L’expresident Donald Trump en una foto d’arxiu.

WashingtonTots els focus mediàtics dels Estats Units estan posats aquesta setmana en el seu president, Joe Biden, a qui han obert una investigació judicial pels documents classificats trobats al seu antic despatx a Washington i a la seva residència privada de Delaware, corresponents a l'època en què va ser vicepresident (2009-2017). Quan va transcendir aquest descobriment, Donald Trump va respirar tranquil, atès que alleugereix la pressió que ha patit des que l'FBI va escorcollar la seva residència de Mar-a-Lago, a Florida, i hi va trobar milers de documents governamentals. La calma mediàtica s'ha trencat amb la notícia d'aquest divendres: el Tribunal Suprem de Manhattan ha condemnat l'Organització Trump per la comissió de 17 delictes econòmics.

Després de tres anys d'investigació, la instància judicial ha considerat que el grup empresarial de la família de l'expresident va mantenir durant 15 anys una cultura empresarial del frau fiscal. Per aquest motiu, l'ha sentenciat a pagar 1,6 milions de dòlars (uns 1,5 milions d'euros) per frau i 16 delictes econòmics més. Malgrat ser una quantitat insignificant en relació amb la grandària de l'empresa, es tracta de la màxima condemna per aquesta mena de delicte.

El fiscal general de Manhattan, Alvin Bragg, ha celebrat la decisió del Suprem, que finalment ha imposat la màxima pena que havia recomanat. Bragg s'ha referit en un comunicat a la condemna com a "transcendental", ja que estableix un precedent per a altres companyies. No obstant això, ha lamentat que no es puguin imposar multes de dimensió més gran.

Concretament, el tribunal ha condemnat dues empreses pertanyents a l'organització de l'expresident, Trump Corporation i Trump Payroll Corporation. Aquestes companyies es repartiran la multa a pagar (810.000 i 800.000 dòlars, respectivament), per una sèrie de delictes que, a més del frau, inclouen la conspiració i el falsejament de comptes. No obstant això, no caurà cap delicte sobre el mateix Donald Trump ni els seus familiars, que no van ser acusats al desembre, quan va ser declarada culpable la companyia

Trump denuncia una "persecució política"

Malgrat no ser condemnat, el veredicte afegeix més pressió sobre l'expresident, sobre el qual planen nombroses investigacions judicials. A més, l'Organització Trump està sent jutjada en una altra investigació a Nova York, en aquest cas de caràcter civil, on la fiscal general de l'estat, Letitia James, l'acusa d'haver mentit sobre el valor dels seus actius. D'aquesta manera, demana que recaigui sobre l'organització una multa de 250 milions de dòlars, a més d'impedir a l'expresident i als seus fills dirigir altres empreses a Nova York.

Després de confirmar-se la decisió del tribunal, la companyia de l'expresident ha avisat que recorrerà la sentència i ha acusat Nova York de ser "la capital mundial del crim i l'assassinat". Segons ha assegurat, aquesta sentència, emesa per "fiscals políticament motivats", forma part d'una "caça de bruixes que va començar el dia en què [Trump] va anunciar la seva presidència".

Dins d'aquesta suposada persecució política, liderada segons l'expresident pel govern federal, s'hi inclou el registre de la residència privada de Trump de Mar-a-Lago. Aquest dijous, després de transcendir que els advocats de Biden havien trobat un segon paquet amb documents classificats a la residència de Delaware, la reacció de Trump no es va fer esperar. Va demanar al fiscal general, Merrick Garland, que "posi fi immediatament" a la investigació del fiscal especial que està estudiant els milers de documents classificats trobats a Mar-a-Lago.

stats