Índia

El tercer home més ric del món és indi i hi ha sortit guanyant amb la guerra a Ucraïna

Gautam Adani és amic personal de Narendra Modi i la seva ambició és envair tots els sectors de l'economia índia

Laia Berenguer Lumbierres
3 min
Gautam Adani, industrial multimilionari indi, president i fundador del Grup Adani, posa amb la seva dona.

BarcelonaTant Elon Musk –fundador de Tesla i propietari de Twitter–, com Jeff Bezos –fundador d'Amazon–, Bill Gates –fundador de Microsoft– o Bernard Arnault –propietari de Louis Vuitton–, han tingut pèrdues significatives en les seves respectives fortunes arran la invasió d'Ucraïna per part de Rússia. El mercat internacional s'ha vist greument afectat pel conflicte en els últims mesos, igual que els magnats més rics del món.

L'únic milionari a qui la guerra no només no l'ha afectat sinó que li ha fet augmentar el patrimoni és un empresari indi: Gautam Adani. El valor de la seva fortuna duplica el PIB del 2021 d'un país com l'Uruguai. Això són més de 125.000 milions de dòlars estatunidencs. Adani s'ha convertit en l'home més ric del continent en menys d'un any, i a hores d'ara, li ha pres el tercer lloc a Bezos en el rànquing mundial de la revista Forbes, que categoritza els milionaris segons l'evolució del seu patrimoni en temps real.

La fortuna de Gautam Adani, de 60 anys, no es deu a cap herència. De fet, va néixer en una família de classe mitjana a Ahmedabad –una gran ciutat de l'oest de l'Índia– i el seu pare era un petit comerciant tèxtil. Adani tenia clara la seva passió pels negocis, però no volia ser el successor de l'empresa del seu pare. Va començar els estudis de comerç a la Universitat de Gujarat i tot i que va abandonar-los al segon any, més endavant –amb només 26 anys– va fundar la seva pròpia empresa: Grup Adani, una comercialitzadora de productes bàsics. Pocs temps després es va aventurar amb un dels seus germans a exportar productes tèxtils, agrícoles i pedres precioses. Li va funcionar tan bé que el 1995 va poder comprar el seu primer port a l'Índia.

L'èxit del Grup Adani es va conèixer arreu del país i el magnat va convertir-se en l'objectiu de bandes criminals. El 1997 el van segrestar –va ser alliberat a canvi d'1,5 milions d'euros, segons la premsa índia– i el 2008 va patir un atac d'un grup d'extremistes islàmics.

Avui dia, el negoci que va començar el jove Adani ha evolucionat fins a esdevenir un conglomerat multinacional. Els seus interessos van més enllà dels productes bàsics o el tèxtil, i opera en el sector de les infraestructures –gestiona sis aeroports al país–, el de la logística i l'energètic. Un dels seus plans més ambiciosos –i polèmics– ha estat el projecte Carmichael, que vol aprofitar-se dels jaciments verges de la reserva de carbó situada al nord-oest d'Austràlia. L'any 2019, es va aprovar l'exportació de carbó cap a l'Índia per alimentar les centrals elèctriques del Grup Adani i després, distribuir l'energia i comercialitzar-la directament a les llars del país. La iniciativa Carmichael ha estat molt criticada pels ambientalistes, però Adani defensa que el carbó és un combustible "indispensable per satisfer les demandes energètiques de grans països en vies de desenvolupament" com l'Índia, segons el diari The New York Times. A més, Adani també impulsa l'energia renovable amb fàbriques dedicades a la fabricació de plaques solars sota el seu nom.

Amistat amb Modi

La prosperitat de l'empresari també s'explicaria a través de les connexions que manté amb el govern de l'Índia, que l'ha pogut protegir en els moments més delicats. L'investigador Hemidra Hazari va afirmar a la cadena estatunidenca CNBC que Adani "ha obtingut tractes favorables de l'estat" a canvi d'haver contribuït al finançament del partit del primer ministre de l'Índia, Narendra Modi, amb qui Adani manté una bona relació des que Modi era governador de l'estat de Gujarat (2001-2014). Tot plegat hauria beneficiat la multinacional índia, especialment durant els últims mesos, a l'hora de pal·liar els efectes de la guerra entre Ucraïna i Rússia. I és que el govern del nacionalista hindú es va oposar a les sancions econòmiques a Rússia. Al seu torn, Putin els ho ha agraït rebaixant-los el preu del petroli i el gas russos. Això justificaria l'augment del valor del Grup Adani en 48.700 milions de dòlars durant el darrer any, en un context de forta inestabilitat del mercat global.

El següent pas als plans d'Adani és fer-se un lloc en el sector de la comunicació nacional. L'agost passat va comprar el 26% de l'empresa New Delhi Television i ara, la seva participació ha augmentat a més del 37%. Amb el vistiplau del govern indi, Adani s'ha convertit en el màxim accionista del principal mitjà de notícies del país. Recentment, ha explicat al diari Financial Times que vol utilitzar-lo com a plataforma per "difondre la visió del Grup Adani" i que tingui un abast internacional.

stats