Estats Units

El Suprem de Colorado veta Trump a les seves primàries en una decisió inèdita

Els magistrats apel·len a l'Esmena 14 de la Constitució, que prohibeix que les persones que han participat en una insurrecció puguin ocupar un càrrec d'elecció popular

4 min
Donald Trump en un acte a Nevada aquest dissabte.

BarcelonaLa campanya per a les eleccions presidencials dels Estats Units entra en territori desconegut. En una sentència sense precedents en la història dels Estats Units, el Tribunal Suprem de Colorado ha expulsat aquesta matinada l'expresident nord-americà Donald Trump de les primàries republicanes d'aquest estat pel seu paper en l'assalt al Capitoli del 6 de gener del 2021.

Els quatre magistrats que han votat a favor de la resolució apel·len a l'Esmena 14 de la Constitució, que prohibeix a les persones que han participat en una insurrecció ocupar un càrrec d'elecció popular. Aquesta esmena va ser aprovada el 1868, després de la guerra civil als Estats Units, per evitar que els alçats del sud de la Confederació poguessin arribar al poder. També s'ha intentat utilitzar recentment als tribunals de Minnesota i New Hampshire, però ha sigut desestimada per qüestions processals.

En aquest cas, el Suprem demana directament al secretari d'estat de Colorado que exclogui el nom de Trump del procés de primàries, però no afecta la resta del país. “El president Trump està desqualificat per ocupar el càrrec de president”, diu l'escrit. "Com que està desqualificat, seria un acte il·lícit segons el Codi Electoral que el secretari d'Estat de Colorado l'inclogui com a candidat a la butlleta primària presidencial", ha afegit.

Conscients de les implicacions de la seva decisió, els jutges –tots ells nominats per governadors del Partit Demòcrata– han fet palesa la importància del cas: "No arribem a aquestes conclusions a la lleugera. Som conscients de la magnitud i el pes de les qüestions que ens ocupen. De la mateixa manera, també som conscients del nostre solemne deure d'aplicar la llei, sense temor ni favoritismes i sense deixar-nos influir per la reacció pública a les decisions que la llei ens obliga a prendre".

Malgrat que només es prohibeix Trump de presentar-se a les primàries de Colorado, la sentència tindrà implicacions en la campanya d'àmbit nacional. La decisió se suma a quatre imputacions –les primeres a un president o expresident en la història– i el magnat ja l'està utilitzant per inflamar les bases republicanes, convençudes que existeix una "caça de bruixes" contra ell.

Trump portarà el cas al Suprem

La campanya de Trump ha anunciat que recorrerà davant el Tribunal Suprem dels Estats Units la decisió, que titlla de "completament errònia". Anticipant-s'hi, els magistrats de Colorado han decidit deixar la decisió en suspens fins, almenys, el 4 de gener, atès que si Trump apel·la abans d'aquella data, la suspensió serà igualment efectiva fins que es pronunciï el Tribunal Suprem federal. De la decisió dels magistrats de Washington depèn que la prohibició, que de moment s'aplica a un estat, s'estengui als 50 estats.

D'aquesta manera, la majoria conservadora (6-3) de la màxima instància judicial del país, amb tres jutges nomenats pel mateix Trump, jugarà un paper important en l'intent del mandatari de tornar a la Casa Blanca. En cas d'acceptar a tràmit el cas, seria la decisió més important de les que ja tenen sobre la taula els jutges del Suprem, tant com la que han de prendre sobre si l'expresident és immune dels càrrecs que se li imputen per intentar obstruir la transferència del poder el 6 de gener del 2021 (un dels quatre judicis penals que té pendents l'expresident, juntament amb els de Florida, Nova York i Geòrgia).

"Com era d'esperar, el demòcrata Tribunal Suprem de Colorado, amb el suport del grup esquerrà de (George) Soros, ha interferit en una elecció en favor del tort de Joe Biden", ha denunciat, en el característic ús del llenguatge trumpista, un dels portaveus de la campanya de l'expresident, Steven Cheung. I ha afegit: "Tenim plena confiança que el Tribunal Suprem dels Estats Units dictaminarà ràpidament a favor nostre i finalment posarà un final a aquestes demandes antiestatunidenques".

A un mes de l'inici de les primàries

La decisió, que revolucionarà la campanya electoral, arriba tres setmanes abans dels caucus republicans d'Iowa, el pròxim 15 de gener, que marcaran l'inici del procés de primàries. En aquell estat, Trump ha fet aquesta matinada un discurs a Waterloo (Iowa), en el qual no ha fet cap referència directa a la sentència. Però mentre ell parlava, la seva campanya feia arribar a les bases republicanes un correu acusant els demòcrates d'intentar "anul·lar" els vots cap a Trump i demanant-los donacions.

Colorado celebrarà les seves primàries presidencials el pròxim 5 de març, al conegut Superdimarts, una data clau en què votaran 16 estats i que pot definir la contesa. En les dues eleccions en què s'ha presentat, 2016 i 2020, l'expresident ha perdut la batalla contra Hillary Clinton i contra Joe Biden en aquest estat. D'aquesta manera, la decisió per si sola no afectarà de gran manera les opcions de Trump.

Malgrat els embats judicials, i en gran part aprofitant-se'n, Trump parteix com a favorit en les primàries republicanes, que lidera amb un 62,7% dels suports, davant el 12% del governador de Florida, Ron DeSantis, i el 10,9% de l'emergent promesa electoral, l'exambaixadora de Trump a l'ONU, Nikki Haley. De cara a l'elecció general, les últimes enquestes donen una victòria per la mínima a l'expresident en el vot popular (44% contra el 42% de Biden), i moltes possibilitats de guanyar els comicis, atès que és el favorit –també per la mínima– en tots els anomenats Swing States, els estats més disputats i decisius de l'elecció, que se celebrarà el pròxim 5 de novembre.

stats