Internacional 12/02/2014

Suport rècord dels francesos a la ultradreta

El Front Nacional té el suport del 34% en els últims sondejos, quan falten poques setmanes per a les eleccions europees i municipals

Efe
2 min

ParísL'extrema dreta està assolint els seus nivells més alts de popularitat a França. Pocs mesos abans de les eleccions municipals i europees, les idees del Front Nacional (FN) de Marine Le Pen compten amb el suport del 34 per cent dels francesos, segons un sondeig de TNS Sofres fet públic aquest dimecres per France Info, 'Le Monde' i Canal Plus.

Les grans propostes del partit de Le Pen, com el rebuig a la immigració, la defensa dels valors tradicionals, el reforç de les forces de seguretat o la demanda d'una justícia més severa, tenen l'oposició del 59 per cent dels francesos.

Des de l'arribada a la presidència del FN de Marine Le Pen, que l'any 2011 va substituir el seu pare, Jean-Marie Le Pen, els nivells d'adhesió dels ciutadans a les seves polítiques no han parat de créixer. Quan es va fer càrrec de la formació, el percentatge de suport estava en el 22 per cent, 12 punts menys que el que indica l'últim sondeig.

Un 58 per cent de les persones que han participat en l'enquesta, amb una mostra de 1.021 persones consultades a principis de febrer, té una opinió favorable de Le Pen.

Segons el director general de l'empresa que ha realitzat l'estudi, Edouard Lecerf, augmenta la percepció que la presidenta del FN "entén els problemes diaris dels francesos" i "té idees noves per resoldre els problemes".

No obtenen tant de suport alguns dels punts més significatius del programa electoral del partit de cara a les eleccions al Parlament Europeu: la sortida de l'euro i la "preferència nacional" en l'accés als llocs de treball. Un 64 per cent dels interrogats s'oposa a l'abandonament de la moneda única i un 72 per cent és contrari al principi de preferència nacional.

El socialista Michel Sapin ha reconegut que les xifres sobre el partit d'ultradreta són inquietants. En una entrevista a France Info, Sapin ha culpat Jean-François Copé, president dels conservadors de la UMP, per haver adoptat algunes de les idees del FN. "Manté el mateix llenguatge i valida el seu discurs", ha criticat Sapin.

stats