Marroc
Internacional 19/04/2023

Qui són els germans Azaitar, els boxejadors que han seduït el rei del Marroc?

El monarca va estar fora del seu país més de la meitat de l'any passat, segons 'The Economist'

ARA
3 min
Abu Azaitar i el rei Mohamed VI en una foto del compte d'Instagram del boxejador

BarcelonaEn una fotografia penjada a Instagram l'agost de l'any passat, el rei del Marroc Mohamed VI apareix, rialler i amb les seves típiques ulleres de sol, assegut en un sofà al costat del seu amic Abu Azaitar, lluitador d'arts marcials professional. Imatges com aquesta, i d'altres molt menys decoroses, penjades a les xarxes socials, porten de cap els sectors més conservadors del Marroc i els mateixos consellers del rei, l'anomenat makhzen que governa el país. Abu Azaitar i els seus dos germans estan pràcticament instal·lats al Palau Reial i viatgen sovint amb Mohamed a països europeus, però també a destins més luxosos com les Seychelles. L'amistat del rei del Marroc amb els Azaitar sembla que ha accentuat encara més la tendència del monarca a prioritzar l'oci i la festa, tal com explica el 1843 magazine del diari The Economist, que assegura que Mohammed VI va estar absent –directament fora del país– durant 200 dies de l'any passat. "Som un avió sense pilot", deia un antic membre del govern al rotatiu britànic.

Els germans Azaitar en una foto del seu arxiu

Mentre el Marroc continua sent el país més desigual del nord de l'Àfrica, amb taxes d'atur juvenil que superen el 30% i una gran repressió política, Mohamed VI es desentén cada cop més de les seves responsabilitats institucionals. Des que va pujar al tron el 1999, no ha fet cap roda de premsa ni ha concedit cap entrevista de televisió. Malgrat les esperances que va generar a l'inici del seu mandat, quan es veia com un nou líder modern i reformista, en pocs anys va quedar clar per als que hi estaven a prop, que el nou monarca tenia poc interès a governar i preferia dedicar el temps –i la seva immensa fortuna– als seus afers privats. Quan va fer 38 anys, el 2001, va celebrar-ho amb una gran festa i va fer-se portar una estrella del pop alemanya en el seu jet privat.

Va començar a envoltar-se de celebrities, com el marroquí RedOne, un dels productors de Lady Gaga. Va ser ell qui va portar els germans Azaitar al Marroc i els va presentar al monarca. RedOne els hauria conegut a Alemanya, on els tres germans s'havien convertit en estrelles de les arts marcials. El primer cop que se'l va veure públicament amb Mohammed VI va ser el 2018 en unes fotografies on apareixen tots quatre i el rei sosté el cinturó de campió de l'MMA (Mixed Marcial Arts) que Abu Azaitar havia guanyat aquell mateix any. Des de llavors, Azaitar ha anat penjant fotografies a les xarxes on apareix amb el monarca, de qui els tres germans van esdevenir "entrenadors personals", van explicar al diari britànic fonts properes.

Festes, viatges i exercici

De fet, el canvi d'imatge del mateix monarca en aquests cinc anys d'amistat amb els boxejadors dona suport a aquesta teoria, ja que ha perdut pes visiblement. Els boxejadors haurien instal·lat un gimnàs al palau. Però, a més d'exercici, tots quatre haurien compartit també festes i viatges. La proximitat dels germans al monarca és tal que la mare d'ells va ser enterrada en terrenys del palau reial a Tànger, malgrat l'origen humil de la família Azaitar.

Abu, Ottmar i Omar Azaitar van néixer en una petita localitat alemanya prop de Colònia anomenada Frechen, àmpliament poblada per migrants musulmans. Els seus pares formaven part de la diàspora marroquina que va arribar a Alemanya després de la Segona Guerra Mundial. El pare dirigia la mesquita local, i va voler posar als fills el nom dels tres primers califes sunnites, Abu Bakr, Ottman i Omar. Tots tres van créixer en un ambient de marginació social i no eren pas desconeguts per a la policia. Com a adolescents, Abu i el seu bessó idèntic es dedicaven als robatoris amb violència a les discoteques de Colònia, tal com el mateix boxejador va admetre després en un diari alemany. L'any 2004, Abu Azaitar va ser condemnat a dos anys de presó per participar en un atac a un empresari, al qual van ruixar amb combustible per robar-li el seu Ferrari.

Però quan van entrar al món de l'MMA tot va canviar per als tres germans. Aviat van començar a guanyar diners i fama, tot i que ha estat la seva amistat amb Mohammed VI el que els ha catapultat a una vida de luxe i lleure sumptuós. Els tres germans han comprat una propietat a la platja marroquina. "Usen jets militars, i tenen carta blanca per fer el que vulguin al palau; poden anar al garatge i agafar el cotxe que vulguin", explicaven des de dins de la monarquia marroquina al 1843 magazine de The Economist. La revista britànica ha contactat amb el govern marroquí i amb els germans Azaitar, però no n'ha rebut cap resposta.

stats