Internacional 04/07/2014

Presó preventiva per un soldat espanyol acusat de tortures durant la guerra de l'Iraq

És el primer procés judicial per delictes de guerra a Espanya des de la fi de la dictadura

1 min
Fotograma del vídeo on s'hi veuen les puntades a presoners de guerra

Un militar de l'exèrcit espanyol ha estat enviat de forma preventiva a la presó d'Alcalá de Henares, a Madrid, per haver torturat presumptament presoners de guerra a l'Iraq, el 2004. La decisió, sense precedents en la història d'Espanya posterior al franquisme, la va prendre el Jutjat Militar Territorial número 12 el cap de setmana passat. La investigació es va iniciar arran de la difusió d'un vídeo per part del diari El País en què s'hi poden veure tres militars apallissant a puntades de peu dos presoners durant la guerra de l'Iraq.

L'article 76 del codi penal militar espanyol preveu una pena de 10 a 25 anys en cas de maltractaments de presoners de guerra. A més a més, la prescripció d'aquest tipus de delicte es fa efectiva com a mínim 15 anys després dels fets, per la qual cosa un delicte del 2004 seguiria vigent encara avui.

Des que es va fer públic el vídeo, l'exèrcit espanyol ha assegurat que cap dels superiors dels contingents desplaçats a l'Iraq tenia constància dels maltractaments, i s'ha defensat argumentant que "un cas aïllat de presumptes maltractaments" no ha d'embrutar l'actuació de tots els militars espanyols en missions internacionals. Alhora, l'exèrcit de terra va reconèixer que la localització que es pot veure en el vídeo "podria correspondre, efectivament, amb les instal·lacions" de la base espanyola a Diwaniya, a l'Iraq.

stats