Zelenski se'n va de Washington amb les mans buides: l'ajuda a Ucraïna continua estancada al Congrés dels EUA

El president ucraïnès es reuneix al Capitoli amb els líders republicans i demòcrates, i s'emporta una promesa buida de Joe Biden: "Sempre estarem al vostre costat"

3 min
UKRAINE-CRISIS/USA-ZELENSKIY

Washington"És pràcticament impossible" que el Congrés nord-americà aprovi ajuda addicional a Ucraïna abans que acabi l'any. Així l'hi ha fet saber el líder dels republicans al Senat, Mitch McConnell, a Volodímir Zelenski, en la seva tercera visita a Washington des que Rússia va envair el seu país, fa gairebé dos anys. De poc serviran les promeses que li ha fet hores més tard el president, Joe Biden, en la reunió que han mantingut a la Casa Blanca: "Sempre estarem al vostre costat". Tot depèn del legislatiu i, ara per ara, caldrà un miracle perquè les negociacions prosperin. Si no prosperen, seria "el millor regal de Nadal" per a Vladímir Putin, ha dit Biden.

El bloqueig republicà a la iniciativa de Biden –que busca aprovar un paquet d'emergència de 110.500 milions de dòlars per als seus dos aliats en guerra, Ucraïna (50.000 milions) i Israel (14.000 milions), així com per a Taiwan i el reforç de la frontera sud– sembla insalvable a tres dies perquè comenci el recés de final d'any a les dues cambres legislatives.

De moment, la visita del mandatari ucraïnès no sembla haver complert el seu objectiu principal: pressionar els republicans perquè donin llum verda a la despesa milionària.

Zelenski perd tot el protagonisme en un any

Si fa un any Zelenski, vestit amb el seu característic verd militar, s’adreçava, magnànim, en sessió conjunta als representants del poble nord-americà, la imatge d'aquest dimarts ha sigut molt diferent. L'estancament al camp de batalla, l'escalada del conflicte entre Israel i Palestina i el canvi de majoria a la cambra baixa –dominada ara pels republicans– deixen un escenari cru per als ucraïnesos.

La roda de premsa conjunta entre Zelenski i Biden.

Els republicans, que veuen una oportunitat electoral d'or en aquestes negociacions, condicionen l'aprovació d'assistència al país europeu a l'enduriment de la política migratòria, que s'ha convertit en la principal patata calenta de Biden en els seus tres anys de mandat, en què s'han registrat xifres rècord d'arribades per la frontera sud. "És pràcticament impossible [aprovar l'ajuda], però això no significa que no sigui important", ha reconegut McConnell després de la seva reunió amb el mandatari ucraïnès i el líder demòcrata al Senat, Chuck Schumer. "Encara que ens centrem en la frontera, vull recordar a tothom la importància d'Ucraïna", ha emfatitzat.

Una altra de les condicions que imposa el seu partit és que l'ajuda s'aprovi de manera independent a la d'Israel, però els congressistes de Biden, que posen tots dos conflictes en el mateix sac, no estan disposats a acceptar-ho. "Estem en un veritable punt d'inflexió en la història", ha assegurat el mandatari, hores després, assegut davant Zelenski al Despatx Oval. I ha tornat a insistir que "el Congrés necessita aprovar els fons addicionals" si vol evitar que el pla de Putin tingui èxit: "Ucraïna pot guanyar", ha repetit.

Washington es queda sense diners per a Ucraïna

Des de la invasió russa el febrer del 2022, l'administració de Biden ja ha enviat més de 75.000 milions de dòlars en assistència militar, en forma de diners i d'armes, a Ucraïna. Uns diners que s'han demostrat imprescindibles per evitar la derrota al camp de batalla. Però l'escenari d'una guerra llarga beneficia la Rússia de Vladímir Putin, que tot just ha anunciat noves inversions militars i el desplegament de més efectius al front.

"Mai abandonarem la nostra lluita", ha dit Zelenski durant una altra reunió a porta tancada amb senadors al Capitoli, on també s'ha reunit amb el recentment elegit president de la Cambra de Representants, Mike Johnson. Com ja li va passar amb el seu predecessor, Kevin McCarthy, en l'anterior visita a Washington, al setembre, l'ucraïnès ha tornat a rebre la negativa de l'speaker republicà: "La nostra primera condició per aprovar un paquet de despesa addicional és la seguretat nacional", ha reiterat Johnson.

Si els legisladors nord-americans no arriben a un acord abans de divendres, els Estats Units es quedaran "sense diners i gairebé sense temps" per enviar armes i assistència a finals d'any, segons va informar la setmana passada la directora de pressupost de Biden, Shalanda Young, en una carta enviada als líders de les dues cambres. Si això passa, i és l'escenari més probable, "Ucraïna quedarà mutilada al camp de batalla".

stats