Internacional 23/04/2017

Macron i Le Pen guanyen la primera volta i es disputaran la presidència el 7 de maig

El candidats dels partits tradicionals, Benoît Hamon i François Fillon, reconeixen la derrota i diuen que votaran Macron

Ara
3 min
Macron i Le Pen

BarcelonaEmmanuel Macron i Marine Le Pen són els candidats que es disputaran la presidència de la República en la segona volta de les eleccions presidencials, el diumenge 7 de maig. Amb el 84% de l'escrutini i segons dades del ministeri de l'Interior francès, Macron queda com a guanyador amb un 23,3% i Le Pen com a segona amb un 22,4%.

Contràriament al que es preveia, la participació ha sigut molt alta, d'un 78,45%, segons dades oficials.

Els finalistes

Emmanuel Macron

Emmanuel Macron quan ha dipositat el seu vot.

"Avui tanquem clarament una pàgina de la història de la política francesa", ha dit Macron a l'agència AFP després de conèixer-se els primers resultats. El candidat independent ha assegurat en el seu discurs de la victòria: "El poble francès s'ha expressat. Ara que el nostre país passa per un moment inèdit marcat pel terrorisme, el poble ha respost de la millor manera possible, ha anat a les urnes a votar massivament i ha decidit que jo he de liderar aquest primera volta. Assumeixo la responsabilitat que em correspon. [...] Vull ser el president dels patriotes enfront de l'amenaça dels nacionalistes".

El líder del moviment En Marxa s'havia definit des del primer dia ni d'esquerres ni de dretes per intentar aplegar com més vots millor, i ho ha aconseguit. S'havia mantingut al capdamunt de les enquestes durant setmanes, però va haver d'apostar fort els últims dies de campanya, quan va veure que els rivals li estaven trepitjant els talons. Macron és un 'outsider'. Abans, havia sigut banquer i inspector de finances, però va entrar a la política al costat d'Hollande, el 2012, com a ministre d'Economia. El candidat és obertament europeista, però, segons els seus detractors, presenta un programa molt ambigu.

Marine Le Pen

Marine Le Pen votant aquest matí al poble.

"El gran debat tindrà lloc, finalment. Els francesos han d'aprofitar aquesta oportunitat històrica", ha dit des del seu poble natal, Hénin-Beaumont.

Per segon cop el Front Nacional de Marine Le Pen passa a una segona volta de les presidencials franceses. La primera vegada va ser el 21 d'abril del 2002; la diferència: llavors el seu èxit va ser per sorpresa, enguany havia sigut anunciat. Durant tota la cursa presidencial els sondejos donaven Le Pen com a segura de la segona volta. De fet, amb el seu discurs ha marcat el ritme i l'agenda de la campanya. Ha renovat el llenguatge del Front Nacional: el seu pare abanderava l'antisemitisme i la xenofòbia; ella, en canvi, parla d'immigració i de nacionalisme. Les seves propostes antieuropees -ha promès que si guanya farà un referèndum sobre la pertinença a la UE- han calat entre els francesos, sobretot entre les classes mitjanes que més han patit les conseqüències de la crisi.

El candidat de la França Insubmisa, Jean-Luc Mélenchon, i el conservador François Fillon haurien quedat empatats amb un 19,5% dels vots. Mélenchon ha demanat prudència en un primer moment, a l'espera de tenir resultats definitius, i no s'ha decantat per cap dels dos candidats finalistes. També ha lamentat que els escollits siguin polítics que prolonguen les velles institucions.

Per la seva banda, el socialista Benoît Hamon ha sigut el gran derrotat, amb un 6,5% dels vots, i ha comparegut per reconèixer la seva derrota i per demanar el vot per Macron, amb l'objectiu de combatre l'extrema dreta.

Segons 'Le Monde', amb menys d'un 30% dels vots, Fillon i Hamon han obtingut els pitjors resultats de la història dels dos principals partits tradicionals francesos. François Fillon també ha comparegut per dir que votarà Macron i aquest ha respost, durant el seu discurs de la victòria, agraint el suport tant de Fillon com de Hamon.

El primer ministre francès Bernard Cazeneuve també ha demanat que es voti Emmanuel Macron a la segona volta. François Hollande, per la seva banda, ha trucat per telèfon a Macron per felicitar-lo en saber-se els resultats dels sondejos a peu d'urna i ha anunciat que farà una declaració a principis d'aquesta setmana per dir a qui donarà suport.

Un sondeig d'Ipsos publicat aquesta nit de diumenge assegura que Macron guanyarà Le Pen a la segona volta per un 62% dels vots enfront del 38% de la líder del Front Nacional.

stats