Estats Units

Només dos rescatats i almenys sis desapareguts després de l'ensorrament d'un pont a Baltimore

La construcció s'ha enfonsat per l'impacte d'un vaixell de càrrega i diversos vehicles i persones han caigut a l'aigua

4 min

BaltimoreQuan el pont Francis Scott Key es va ensorrar durant la matinada de dimarts a Baltimore, l’Irma Ibar, el seu marit i la seva filla estaven dormint a la seva casa al barri de Dundalk, a tocar del port. “Un tro ens va despertar, vam sentir com la casa es movia i els vidres tremolaven. No sabíem què estava passant fins que avui matí hem vist les notícies”, explica l’Irma, que està al costat de la carretera des d’on fa vídeos del manyoc de bigues i ferros en què s’ha convertit el pont enfonsat dins del riu Patapsco.

Baltimore

Encara no se sap la xifra exacta de desapareguts, però ja s’han rescatat dues persones i se n’estan buscant altres 6. Un dels rescatats ja ha sortit de l'hospital, però l'altre continua ingressat en estat greu. La temperatura de l'aigua era de -1 graus quan es va ensorrar el pont. Tots són obrers que estaven treballant al pont quan ha ocorregut la tragèdia, segons ha especificat el secretari de transport de Maryland Paul Wiedefeld en roda de premsa.

Les restes que queden en peu de la infraestructura sota la llum blanquinosa del matí fan justícia a les imatges de l'accident. Passades la una de la nit de dimarts, un vaixell de càrrega de contenidors amb bandera de Singapur va xocar contra un dels pilars del pont, que té una llargada de 3 quilòmetres i uneix les dues ribes del riu Patapsco. En el moment de l'ensorrament, el vídeo que recull l'impacte del moment permet veure com alguns vehicles circulaven pel pont. "Sort que ha passat a la matinada i no en hora punta" explica el Carl, un conductor que fa acostuma a fer el trajecte per aquest camí i que ara es fa creus de com ha quedat la infraestructura. A hores d'ara un equip de bussejadors, juntament amb petites embarcacions i un helicòpter, que sobrevola la zona busquen les persones desaparegudes, suposadament ocupants dels vehicles que s'han precipitat a l'aigua.

Uns quilòmetres i uns quants controls més enllà d'on estan l'Irma i la resta de veïns i curiosos fent fotos, just als peus del pont, el governador de Maryland Wes Moore s'ha dirigit als familiars dels afectats i a la ciutat en general: "Sentim la vostra pèrdua i pensem en vosaltres. Preguem per vosaltres. Maryland ens en sortirem". Les paraules de Moore han ressonat en l'aire, mentre darrere seu el pont s'enfila cap amunt per acabar abruptament en el no-res del riu. Moore també ha promes el pont es reconstruirà "d'una manera que recordi la gent que ha afectat aquesta tragèdia i que honra la comunitat a la qual serveix". Aquest matí Maryland ha declarat l'estat d'emergència per l'ensorrament.

Detall dels d'anys del vaixell i del pont Francis Scott Key a Baltimore, Maryland, Estats Units.
Una vista general mostra el pont Francis Scott Key, vist des del costat de Baltimore, després de l'enfonsament del pont, a Baltimore, Maryland, Estats Units, el 26 de març
Vista de l'enfonsament del pont Francis Scott Key a Baltimore, Maryland, Estats Units, 26 de març de 2024.

Des del principi tant les autoritats com l'FBI han descartat un possible mòbil terrorista. La hipòtesi oficial és que el vaixell implicat, el Dalí, amb bandera de Singapur i de gairebé 290 metres d'eslora, ha perdut el control després de quedar-se sense energia i no ha pogut evitar l'impacte. El governador Moore ha explicat que l'embarcació avançava a una "gran velocitat" i ha destacat que la nau va enviar una alerta de "mayday" just quan es van perdre el control. Segons ha explicat Moore, gràcies a aquest senyal es va ordenar que s'aturés el tràfic i es van evitar més accidents. La nau s'ha incendiat després de la col·lisió, però tots dels membres de bord que, es dirigien a Sri Lanka, s'han llançat a l'aigua, segons ha assegurat l'empresa que havia contractat la nau al New York Times.

El col·lapse del pont ja ha implicat greus afectacions al trànsit de la ciutat i obligarà a mantenir les desviacions durant tot el temps que duri la reconstrucció, segons ha informat l'Autoritat de Transport de Maryland. Aquest pont era una de les principals vies que utilitzaven els més de 600.000 habitants d'aquesta ciutat (2,7 milions a la seva àrea metropolitana), una de les més importants de Maryland. L’ensorrament també ha obligat a paralitzar l’activitat del port de la ciutat és un dels més importants dels EUA. Les autoritats nord-americanes calculen que uns 850.000 vehicles passen per aquest port cada any. 50.000 llocs de treballs en depenen. És per això que Joe Biden, en una compareixença des de la Casa Blanca, ha anunciat que govern federal es farà càrrec de pagar la reconstrucció del pont: "La meva intenció és que el govern federal pagui el cost total de la reconstrucció d'aquest pont i espero que el Congrés doni suport al meu esforç. Prendrà una mica de temps, i la gent de Baltimore pot comptar amb nosaltres per seguir amb ells a cada pas del camí fins que es reobri el port i es reconstrueixi."

El pont de Francis Scott Key, inaugurat el 1977 i que pren el nom de l'autor de l'himne dels EUA, és el més llarg de Baltimore. Té una longitud de 2,5 quilòmetres i uneix les dues ribes del riu Patapsco. L'impacte, ha tingut lloc contra un dels seus pilars cap poc abans de dos quarts de dues de la matinada.

El mateix vaixell es va veure implicat en una col·lisió contra un dels molls del pont d'Anvers l'any 2016. L'autoritat portuària va dir que el xoc el van causar el capità i el pilot, que van realitzar una maniobra incorrecta.

Els equips d'emergència al riu Patapsco després que un vaixell de càrrega xoquès el pont Francis Scott Key causant-ne l'enfonsament, a Baltimore.
Detall dels d'anys del vaixell i del pont Francis Scott Key a Baltimore, Maryland, Estats Units.
El pont col·lapsat a Baltimore, als Estats Units
stats