Rússia colpeja Odessa l'endemà d'avisar que vol tot el sud d'Ucraïna

Mariúpol resisteix el setge a la fàbrica siderúrgica tot i l'intent frustrat d'evacuació de civils

3 min
Els serveis d'emergència rescaten un home després del bombardeig rus a Odessa

BarcelonaOdessa, un del principals ports d'Ucraïna, feia un mes que vivia immersa en una imatge de tranquil·litat: des del 3 d'abril que cap míssil queia sobre la població mentre les tropes russes se centraven en Mariúpol i el Donbass. Semblava que aquesta ciutat, situada al sud-est d'Ucraïna, ja no era un objectiu per al Kremlin. Però, just 20 dies després de l'últim atac, Rússia ha tornat a colpejar Odessa aquest dissabte amb dos míssils de llarg abast. Segons l'assessor presidencial ucraïnès Andrí Iermak, l'ofensiva ha anat dirigida a una instal·lació militar, però també ha danyat dos edificis residencials. De moment, el balanç és de 6 morts i 18 ferits. "Un nadó de tres mesos ha mort", ha dit el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, que ha afegit: "Han matat un nadó de tres mesos. La guerra va començar quan aquest nadó tenia un mes".

De fet, Odessa ara és una ciutat clau per a les aspiracions del Kremlin. Primer, les tropes russes van abandonar Kíiv per centrar-se en el Donbass amb l'objectiu de consolidar un corredor terrestre des del seu territori fins a Crimea. Però el general rus Rustam Minnekaiev va afirmar aquest divendres que l'objectiu real de Rússia va més enllà: volen que el corredor sigui fins a Transnístria, regió pro-russa de Moldàvia. Per aconseguir-ho, conquerir Odessa serà un dels últims obstacles que els quedarà.

Però abans els queda molta resistència a batre al Donbass, i també a Mariúpol. Tot i que Rússia ja diu que la ciutat ja és seva, els últims soldats ucraïnesos segueixen sense rendir-se a la planta siderúrgica d'Azovstal. Aquest dissabte les tropes russes han intensificat el setge a la fàbrica d'acer, atacant per aire amb míssils i també intentant assaltar-la per terra amb efectius d'artilleria. Segons les autoritats ucraïneses, a dins de la planta hi ha més de 1.000 civils, i aquest dissabte, el batalló Azov, milícia que lluita al costat d'Ucraïna, ha publicat un vídeo amb dones i nens malvivint a dins de la fàbrica. "Vull veure el sol. Quan es reconstrueixin les nostres cases podrem viure en pau", diu un dels nens en el vídeo. "Totes les nostres provisions s'estan acabant", denuncia un altre infant.

La situació humanitària a Mariúpol fa setmanes que és dramàtica, i després que fins ara només s'hi hagi pogut sortir amb cotxes privats, aquest dissabte Ucraïna era optimista i anunciava l'inici de l'evacuació de civils. Tot i això, les autoritats locals han informat que la ruta d'evacuació s'ha posposat perquè "els russos no ho han permès". En aquest moment uns 200 residents ja s'havien reunit per ser evacuats, però han sigut "dispersats" per l'exèrcit rus, segons l'Ajuntament de Mariúpol. Alguns d'ells, afirma també el consistori, s'han vist forçats a pujar a autobusos que els han portat a ciutats controlades per Rússia. "No sucumbiu a l'engany i a la provocació", ha advertit la viceprimera ministra ucraïnesa, Irina Veresxuk. Per a Volodímir Zelenski Mariúpol és una línia vermella, i ja ha avisat que si el Kremlin assassina els habitants de la ciutat portuària o fa "pseudoreferèndums" per crear "pseudorepúbliques" a les zones ocupades s'acabaran les converses de pau.

Ucraïna retrocedeix i es reagrupa

El setge a Mariúpol i l'ofensiva a Odessa arriben quan les tropes del Kremlin estan centrant tots els seus esforços al Donbass. Aquest dissabte, segons el governador de Lugansk, Serhí Haidai, totes les ciutats que encara controla Ucraïna d'aquesta regió han sigut bombardejades. Aquests atacs han deixat almenys dos civils morts i dos més de ferits a Zolote, i un coet a Khàrkiv ha deixat almenys tres morts. Davant d'aquesta ofensiva, les tropes ucraïneses han abandonat alguns assentaments i s'estan reagrupant. Com a contrapartida, però, el governador de Khàrkiv, Oleg Sinegubov, ha afirmat que les forces de Kíiv han recuperat el control de tres pobles pròxims a la frontera amb Rússia després de combats "ferotges" amb l'exèrcit del Kremlin. Amb tot, la intel·ligència militar britànica apunta que, malgrat haver incrementat els esforços militars, l'ofensiva russa a l'est del país no ha assolit guanys significatius. Que Rússia concentri els efectius sobretot a una zona ha permès que almenys un milió d'ucraïnesos ja hagin tornat a casa després de fugir del país, segons el govern de Kíiv.

Zelenski i Blinken es reuniran demà a Kíiv

El secretari d'Estat dels EUA, Antony Blinken, i el secretari de Defensa, Lloyd Austin, viatjaran aquest diumenge a Kíiv per reunir-se amb el president ucraïnès, Volodímir Zelenski. El líder del govern de Kíiv ha explicat en roda de premsa que el principal tema a tractar serà l'enviament d'armes per part dels EUA. Blinken i Austin seran els primers alts càrrecs nord-americans que visitaran Kíiv. Aquest dissabte Zelenski ha parlat per telèfon amb el primer ministre del Regne Unit, Boris Johnson.

El secretari d’Estat dels EUA, Antony Blinken, a Alemanya.
stats