Internacional 12/12/2022

Restablerta l'activitat al port ucraïnès d'Odessa després dels atacs amb drons iranians

Una apagada general a Ucraïna és cada cop més possible en un moment amb temperatures sota zero

ARA
2 min
Port d'Odessa, Ucraïna

BarcelonaEl port ucraïnès d'Odessa reprèn les operacions al mar Negre després que Rússia hagués atacat dissabte la infraestructura elèctrica de la província amb drons fabricats a l'Iran. Un milió i mig de persones es van quedar sense electricitat durant el cap de setmana i el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, va anunciar que les temperatures sota zero previstes per als pròxims dies podrien endarrerir la reparació dels sistemes.

En total, Rússia va llançar quinze drons a Odessa i la província veïna de Mikolàiv. Segons les forces armades ucraïneses, deu drons van poder ser abatuts, però el president Zelenski va admetre que "els cops van ser crítics". L'activitat al port es va aturar breument diumenge, però es van mantenir les exportacions de cereals, segons el ministre d'Agricultura ucraïnès Mikola Solski. Un acord aconseguit amb la mediació de Turquia i l'ONU permet que, des d'Odessa, s'exportin cereals a la resta del món amb seguretat des del mes de juliol.

Els atacs a la xarxa elèctrica d'Ucraïna, que es van intensificar a mitjans d'octubre, ja havien deixat sense electricitat milions de persones a tot el país. Milers d'ucraïnesos han fet ús d'instal·lacions d'emergència destinades a subministrar electricitat i calor durant les apagades. Imatges compartides a través de les xarxes socials mostren desenes de persones amuntegades al voltant d'aquests punts d'alimentació per carregar els telèfons mòbils.

"Una apagada general a tot el país és un escenari possible", va afirmar diumenge a la televisió alemanya el ministre d'Afers Estrangers ucraïnès, Dmitró Kuleba. Per aquest motiu, països d'Occident envien subministrament d'armes de defensa aèria a Kíiv. Aquest diumenge, el president dels EUA, Joe Biden, va comunicar al president Zelenski que la defensa aèria d'Ucraïna era una prioritat per a la Casa Blanca. Van parlar per telèfon abans de la reunió dels líders del G-7 d'aquesta setmana, per discutir noves sancions contra Rússia i l'Iran -pel seu subministrament de drons-. Paral·lelament, els ministres d'Afers Estrangers de la Unió Europea estan disposats a negociar un novè paquet de sancions que afegiria gairebé 200 persones i entitats més a la llista d'objectius.

stats