Qui era realment Jeffrey Epstein?

El magnat, condemnat per abusos a una noia de 14 anys, va gaudir d'impunitat absoluta durant dècades per cometre delictes sexuals

4 min
Una jove protesta contra  els abusos de Jeffrey Epstein.

LondresLa de Jeffrey Epstein semblaria una història com la d'El talent del senyor Ripley, de Patricia Highsmith, o la del film Saltburn: la d'un arribista que puja en l'ascensor social fins a esdevenir un més dels grans protagonistes de l'elit global. La diferència amb aquestes dues obres és que no hi ha assassinats pel mig, però sí altres tipus de delictes. En aquest cas, de caràcter sexual, i sempre amb menors com a víctimes propiciatòries. Tràfic, prostitució, abusos, tota la panòplia de possibilitats, sempre emparades i promogudes des d'una posició de poder i privilegi.

Jeffrey Epstein, nascut el gener de 1953 a Nova York, en el si d'una família jueva, va créixer amb el seu germà Mark al barri de classe treballadora de Sea Gate, a la comunitat de Coney Island, a Brooklyn. Des d'aquells primers anys, fins a aparèixer penjat en una cel·la d'una presó de Nova York l'agost del 2019 mentre esperava ser jutjat per tràfic sexual de menors i conspiració, la seva vida va ser un ascens meteòric, afavorit per una intel·ligència clarivident per fer negocis i per una personalitat "fantàstica", en paraules del seu amic i també assetjador de dones, l'expresident dels Estats Units Donald Trump.

La primera feina que figura al currículum d'Epstein és la de professor de matemàtiques i física a l'escola Dalton, de l'Upper East Side de Manhattan, on va ser contractat el setembre del 1974, amb 21 anys. Què hi van veure els responsables per contractar-lo, sense tenir les corresponents llicenciatures, forma part del misteri del personatge. Perquè, tot i haver estudiat les dues especialitats, mai no va superar els exàmens finals.

La llegenda Epstein sosté que el pare d'un dels seus estudiants a la Dalton va quedar tan impressionat que va facilitar-li el contacte amb un soci sènior del banc d'inversió de Wall Street Bear Stearns. Al cap de quatre anys, esdevenia membre de la firma. I el 1982 creava la seva empresa: J Epstein & Co. Amb connexions amb la classe més adinerada de Manhattan, aviat va aconseguir gestionar una cartera de valors de més de mil milions de dòlars. L'èxit de les seves inversions va ser instantani. Va començar aleshores una carrera de luxe que el duria a establir relacions de tota mena amb l'aristocràcia de sang i econòmica.

Jeffrey Epstein, en la imatge de la fitxa policial després de ser detingut el juliol del 2019.

Aviat inverteix en una mansió a Florida, un ranxo a Nou Mèxic i, suposadament, la casa privada més gran de Nova York. Fins i tot compra illes al Carib, que esdevindrien paisatge de les seves festes i trobades. Celebritats, artistes i polítics s'hi deixen seduir. L'expresident Bill Clinton, estrelles de Hollywood, músics globals i la reialesa britànica es compten entre els seus amics o relacions. "Conec el Jeff des de fa 15 anys. Un noi fantàstic", va dir Donald Trump al New York Post per a un perfil sobre el magnat el 2002. "És molt divertit estar amb ell. Fins i tot es diu que li agraden les dones boniques tant com a mi, i moltes d'elles molt joves. Sense cap dubte, el Jeffrey gaudeix de la seva vida social".

Relacions reials

El preu més alt per la seva amistat l'ha pagat fins ara la seva exnòvia i després sòcia en les captacions de noies, l'anglesa Ghislaine Maxwell, condemnada l'estiu del 2022 a 20 anys de presó per tràfic sexual.

A banda de les víctimes dels seus delictes, l'altre gran perjudicat per Epstein ha sigut el príncep Andreu, el tercer fill de la difunta reina d'Anglaterra Elisabet II. Andreu ha esdevingut un pària dins de la família reial britànica arran de les acusacions d'abusos per part de Virginia Giuffre, amb qui va pactar una gran compensació econòmica per evitar arribar a judici.

El luxe i la impunitat s'allarguen fins al 2005. El març d'aquell any la mare d'una noia de 14 anys va contactar amb la policia de Palm Beach al·legant que la seva filla havia estat objecte d'abusos sexuals per part d'Epstein. Quan els detectius van interrogar la noia, la víctima va testificar que un amic l'havia convidat a casa d'un home perquè li fes un massatge. Va assegurar que li van pagar 300 dòlars per despullar-se i fer massatges a l'home, a qui va identificar com Epstein, mentre realitzava un acte sexual. Una investigació de l'FBI va acabar amb Epstein empresonat durant 18 mesos el 2008 després d'admetre la trobada. En va complir només 13 i va gaudir d'un permís per poder sortir cada dia de la presó per anar a treballar a la seva oficina. En paral·lel va establir setze acords econòmics extrajudicials amb altres noies per evitar més procediments legals.

El 6 de juliol del 2019, al tornar de París en vol privat, va ser arrestat a Nova Jersey acusat una vegada més de tràfic sexual de menors i conspiració, càrrecs castigats amb fins a 45 anys de presó i dels quals es va declarar “no culpable”. Un mes després es va suïcidar, segons els informes de l'autòpsia. La seva ombra, i la dels seus delictes, però, continua estenent-se.

stats