Internacional 03/05/2020

Tres veïns de Reus moren en un accident d'avioneta a Bolívia

Havien de ser repatriats del país sud-americà aquest dissabte

Ara
2 min
Una dona indígena en un mercat a Bolívia

BarcelonaTres veïns de Reus i una dona boliviana resident a Espanya que anaven a ser repatriats des de Bolívia aquest dissabte han mort en estavellar-se l'avioneta militar en què viatjaven a la regió amazònica de Beni, en aquest país sud-americà. Fonts consultades per l'ACN han confirmat la procedència dels tres ciutadans catalans, que eren família: Francisco José Gallegos Gonzáles, Yandira Oliverra Velarde i Deliz Salvatierra Velarde. Tots quatre estaven bloquejats a Bolívia des de feia setmanes sense poder tornar a causa de la crisi del coronavirus, ja que aquest país ha tancat el seu espai aeri. A l’accident també han perdut la vida els dos tripulants de l’aeronau.

L'avioneta Beechcraft Baron B-55 de la Força Aèria Boliviana va caure cap a les 13.42 h (hora local). Feia un vol d’"ajuda humanitària" entre les ciutats bolivianes de Trinidad, que és la capital de la regió de Beni, i Santa Cruz de la Sierra. La Força Aèria Boliviana ha iniciat una investigació sobre les causes de l'accident, el resultat del qual es donarà a conèixer en el termini de vuit dies.

El director regional a Beni de l'empresa estatal d'aeroports bolivians AASANA, David Pedraza, ha explicat que l’avioneta es va enlairar de la base militar de Trinidad amb destinació a Trompillo, un aeroport secundari de Santa Cruz. Dotze minuts després de l’enlairament, però, el pilot va alertar que hi havia un problema al motor i va demanar tornar a Trinidad. Segons Pedraza, se li va donar prioritat per aterrar. L’aeroport de Trinidad va perdre el contacte amb l’aeronau quan estava a una distancia de vuit o deu quilòmetres. Després es va veure una columna de fum negre a la llunyania. L’avioneta s’havia estavellat.

Les víctimes

Un dels passatgers va morir quan era traslladat a un hospital i la resta van perdre la vida calcinats al lloc de l’accident, segons les mateixes fonts. Entre les víctimes també hi ha una cooperant valenciana, Alba Aparicio Fornas, que treballava per a Psicòlegs Sense Fronteres, segons ha informat aquesta organització. El govern de Pedro Sánchez ha expressat el seu condol als familiars. La setmana vinent està previst un vol entre Santa Cruz i Madrid per repatriar els espanyols que continuen bloquejats a Bolívia a causa de la crisi del coronavirus, ja que aquest país sud-americà ha declarat l’estat d’emergència sanitària pel covid-19 i ha tancat tot el seu espai aeri excepte per a vols humanitaris i de repatriació.

stats