Mort de Benet XVI
Internacional 31/12/2022

De Putin a Zelenski: el món s'acomiada del papa emèrit Benet XVI

Líders polítics i religiosos expressen el seu condol i destaquen el paper de Ratzinger com a teòleg

4 min
Espelmes amb una foto del papa Benet XVI a la plaça Sant Pere de roma.

BarcelonaLíders polítics i religiosos d'arreu del món han volgut expressar les seves condolences per la mort del papa emèrit Benet XVI, que ha traspassat aquest dissabte a l'edat de 95 anys. Des del president rus, Vladímir Putin, fins al francès, Emmanuel Macron, i el president espanyol, Pedro Sánchez, tots han destacat especialment el paper rellevant que va tenir com a teòleg de l'Església catòlica. Aquest mateix dissabte, en una homilia de final d'any, el papa Francesc ha fet els seus primers comentaris públics després de la mort del seu predecessor i s'ha mostrat molt commogut pel seu traspàs. "És amb molta emoció que recordem aquesta persona, tan noble, tan amable. Sentim en el nostre cor tota la gratitud, la gratitud a Déu per haver donat algú així a l'Església i al món", ha dit Francesc des de la basílica de Sant Pere.

El canceller Olaf Scholz ha recordat l'origen alemany de Joseph Ratzinger i ha assegurat que per això per als ciutadans del seu país era "un líder especial de l'Església". "El món perd una figura formadora de l'Església catòlica, una personalitat controvertida i un teòleg intel·ligent", ha afirmat Scholz en una piulada.

El president francès, Emmanuel Macron, també ha lamentat a través de Twitter el traspàs del papa emèrit. "El meu pensament és amb els catòlics de França i d'arreu del món, condolguts per la desaparició de sa santedat Benet XVI, que va treballar amb ànima i intel·ligència per un món més fratern", ha dit.

La primera ministra italiana, Giorgia Meloni, l'ha destacat en un comunicat com "un gran home que la història no oblidarà" i com "un gegant de la fe i la raó; un cristià, un pastor, un teòleg". Un paper com a “teòleg” que també ha destacat l'homòleg britànic de Meloni, Rishi Sunak, en una piulada en la qual ha recordat la visita que Ratzinger va fer al Regne Unit el 2021. El rei Carles II d'Anglaterra també ha expressat públicament el seu condol i ha recordat els "esforços per promoure la pau i la bona voluntat en tots els pobles" del papa emèrit, a més de la seva tasca per "enfortir la relació" entre catòlics i anglicans.

Putin i Zelenski recorden els "valors" de Benet XVI

Fins i tot el president rus, Vladímir Putin, ha aprofitat el seu discurs televisat de Cap d'Any per lamentar la mort del papa emèrit, a qui ha lloat com un "defensor dels valors tradicionals cristians". També el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha reaccionat a la mort del papa emèrit i ha manifestat les seves condolences al papa Francesc i a l'Església catòlica per la mort de qui ha definit com "un teòleg excepcional, un intel·lectual i un promotor dels valors universals".

El secretari general de l'ONU, António Guterres, també l'ha descrit com "un dels principals teòlegs acadèmics del nostre temps". "Incansable en la seva recerca de la pau i decidit en la seva defensa dels drets humans, va ser un guia espiritual per a milions de persones a tot el món", ha dit també. Guterres ha volgut recordar especialment "les seves poderoses crides a la solidaritat amb les persones marginades arreu del món; les seves crides urgents per tancar la bretxa creixent entre rics i pobres són més rellevants que mai".

De la mateixa manera, el president espanyol, Pedro Sánchez, ha manifestat les seves "sentides condolences a l'Església catòlica" i ha recordat Benet XVI com "un gran teòleg entregat al servei dels altres, la justícia i la pau". El president Pere Aragonès ha expressat el seu condol a tots els catòlics de Catalunya i del món per la mort de Benet XVI. "Les seves aportacions intel·lectuals i el seu pontificat al capdavant de l’Església han deixat empremta. Descansi en pau", ha piulat.

Ha anat més lluny la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, que ha titllat Benet XVI d'"heroi intel·lectual". "Va lluitar per la dignitat i la llibertat de tots en la seva tasca com a papa, escriptor, polític, però sobretot com a gran pensador després de l'immens Joan Pau II, a qui va tenir el valor de succeir".

Des del món eclesiàstic, el president de la Conferència Episcopal Espanyola, el cardenal Joan Josep Omella, ha volgut agrair al papa emèrit "els seus escrits teològics i el seu profund amor a l'Església". "En els seus vuit anys de pontificat va reconèixer la tasca de l'Església espanyola i la va encoratjar en moltes ocasions, amb gestos, discursos, actes i visites al nostre país", ha afegit la Conferència Episcopal Espanyola en un comunicat.

Els representants de l'Església espanyola han volgut recordar les tres visites que va fer Benet XVI a Espanya quan era pontífex, entre les quals destaca la que va servir per consagrar el temple de la Sagrada Família de Barcelona, a principis de novembre del 2010, ja que a partir d'aquell moment la basílica gaudiniana es va obrir al culte. Abans d'això Benet XVI havia viatjat el 2005 a València per a la Trobada Mundial de Famílies, i el 2011 va anar a Madrid a una Jornada Mundial de Joventut.

L'abat de Montserrat, Manel Gasch, ha lamentat també la mort del papa emèrit, que ha descrit com "un brillant intel·lectual" que "va elaborar una teologia viva, capaç de dialogar amb el món contemporani per transmetre la joia de la fe". En un comunicat, l'abat ha assegurat que Joseph Ratzinger va ser "una de les personalitats més desatacades de l'Església de les darreres dècades".

stats