Putin assegura a Lukaixenko que l'economia russa és "estable i fiable"

El líder del Kremlin i el president de Bielorússia es troben per setena vegada aquest any

3 min
Aleksandr Lukaishenko i Vladímir Putin, aquest divendres a la ciutat balneari de Sotxi.

LondresVladímir Putin no perd el temps. Quaranta-vuit hores després que el president rus es trobés amb el líder nord-coreà Kim Jong-un al cosmòdrom de Vostotxni, a l'est del país, aquest divendres Putin s'ha reunit amb el més fidel dels seus aliats, el president de Bielorússia, Aleksandr Lukaixenko. La trobada ha tingut lloc a la ciutat balneari de Sotxi. En les declaracions que ha fet Putin abans de procedir a la reunió, i que han recollit les agències locals, el president rus ha dit que informaria Lukaixenko sobre l'estat de l'economia russa, "estable i fiable", segons les seves paraules; sobre la reunió amb Kim Jong-un i la discussió de la "situació de Rússia a la regió", així com a Ucraïna. Putin ha admès que "és el tema més urgent" per al Kremlin.

"M'agradaria informar-vos detalladament que estem completant el procés pressupostari. Aquí tot és estable i fiable, la qual cosa és una bona notícia. Ho dic perquè tu i jo ho sabem bé: l'estat de l'economia russa, esclar, es reflecteix en la nostra interacció dins de l'Estat de la Unió. Tenim preguntes mútues i obligacions mútues en aquest sentit", ha comentat Putin a Lukaixenko. Rússia i Bielorússia van signar el 1999 l'anomenat Tractat de l'Estat de la Unió, un acord amb l'objectiu d'aprofundir la cooperació dels dos països en matèria econòmica i en defensa.

La reunió d'aquest divendres és la setena que els dos líders celebren aquest any, segons el recompte que en fa l'agència de notícies estatal russa TASS. La darrera trobada individual va tenir lloc el 23 de juliol a Sant Petersburg.

Fidel aliat del Kremlin, Bielorússia ha jugat un paper creixent en el suport a l'esforç de guerra de Rússia. En aquest sentit, ha signat acords per tractar soldats russos ferits fins a l'estacionament d'armes nuclears tàctiques russes, a banda d'acollir mercenaris del Grup Wagner després que Ievgueni Prigojin, mort fa unes setmanes en un sospitós accident aeri, protagonitzés a finals de juny un intent de motí contra Moscou, que finalment va avortar.

De fet, la participació de Bielorússia en la guerra contra Kíiv ha estat tan àmplia que el Parlament Europeu aquesta setmana ha qualificat Lukaixenko de "còmplice" dels crims de guerra comesos per Rússia a Ucraïna. En una resolució aprovada dimecres, el Parlament també considera Bielorússia com a "estat satèl·lit de Rússia", i ha suggerit aplicar les mateixes sancions contra Bielorússia que aplica actualment contra Rússia.

La contraofensiva continua

D'altra banda, Ucraïna ha alliberat el poblet d'Andríivka, a la província de Donetsk, situat al sud de Bakhmut, ha informat l'estat major de les forces armades. La 3a Brigada d'Assalt ha confirmat la reconquesta del llogaret després que les forces ucraïneses pràcticament destruïssin la 72a Brigada Separada de Rifles Motoritzats de Rússia. D'acord amb la informació facilitada pel ministeri de Defensa de Kíiv, la formació russa va perdre el seu cap d'intel·ligència, tres comandants, gairebé tota la infanteria, inclosos els oficials, i una quantitat important d'equipament.

L'estat major assegura que les forces ucraïneses han alliberat Andríivka infligint grans pèrdues a les tropes russes com a part de les operacions ofensives al voltant del poble de Klisxíivka, en les quals també haurien aconseguit un èxit parcial.

Andríivka és un petit assentament situat uns tres quilòmetres al sud de l'assaltat Klisxíivka i menys de 10 quilòmetres al sud del Bakhmut ocupat. La captura d'Andríivka, assegura Kíiv, obre el camí cap a un avenç al flanc dret des de Bakhmut, i és vista com un cap de pont clau de l'èxit de les ofensives posteriors.

stats