Internacional 31/07/2023

Propaganda russa a Minecraft: Putin porta la guerra d'Ucraïna als videojocs

La Z de les tropes russes, el Dia de la Victòria i altres missatges del Kremlin s'estenen a través dels jocs online més populars

Steven Lee Myers i Kellen Browning (The New York Times)
4 min
Una reproducció de la celebració del Dia de la Victòria soviètica contra els nazis en el joc World of Thrones.

San FranciscoLa propaganda russa s'està estenent als videojocs arreu del món. A Minecraft, el joc immersiu propietat de Microsoft, els jugadors russos hi representen la batalla per Soledar, una ciutat d'Ucraïna –amb mines de sal– que les forces russes van capturar al gener, i han publicat un vídeo del joc a la xarxa social més popular del seu país, VKontakte.

Un canal de la versió russa de World of Tanks, un joc de guerra multijugador, va commemorar el 78è aniversari de la derrota de l'Alemanya nazi al maig amb una recreació de la desfilada de tancs de la Unió Soviètica a Moscou el 1945. A Roblox, la popular plataforma de jocs, un usuari va crear una sèrie de forces del ministeri de l'Interior al juny per celebrar la festa nacional, el Dia de Rússia. Aquests jocs i llocs web de discussió sobre videojocs, com Discord i Steam, s'estan convertint en plataformes en línia per a la propaganda política, i fan circular entre un públic nou, sobretot el més jove, el torrent de missatges que el Kremlin ha utilitzat per intentar justificar la guerra a Ucraïna.

En aquest món virtual, els jugadors han adoptat la lletra Z, símbol de les tropes russes que van envair Ucraïna l'any passat. També han acceptat les reivindicacions territorials russes per a regions com Crimea i d'altres, i es fan ressò dels esforços del president rus, Vladímir Putin, per caracteritzar els ucraïnesos com a nazis i culpar Occident del conflicte.

"Glòria a Rússia!", diu un videotutorial sobre com construir un pal amb una bandera russa a Minecraft. S'hi mostrava una bandera russa sobre un paisatge urbà anomenat Lugansk, una de les províncies d'Ucraïna que Rússia s'ha annexat il·legalment.

"El món dels jocs és realment una plataforma que pot afectar l'opinió pública, per arribar a un públic determinat, especialment a les poblacions joves", diu Tanya Bekker, investigadora d'ActiveFence, una empresa de ciberseguretat que ha identificat diversos exemples de propaganda russa a Minecraft per a The New York Times.

El president de Microsoft, Brad Smith, va revelar a l'abril que els equips de seguretat de la companyia havien identificat esforços russos recents "bàsicament per penetrar en algunes d'aquestes comunitats de jocs", i va citar exemples com Minecraft i els grups de discussió de Discord. Smith va dir que Microsoft havia assessorat diversos governs sobre això, però no va especificar quins, i va minimitzar la importància del fet.

Elogis al Grup Wagner

El cap de l'equip d'anàlisi d'amenaces de Microsoft, Clint Watts, va dir als investigadors de la Stern School of Business de la Universitat de Nova York que la força paramilitar russa del Grup Wagner també havia promogut "narratives malignes" a Discord i Steam per donar suport a les opinions del Kremlin. També pot haver intentat encoratjar els allistaments. "La propaganda busca principalment que Wagner i l'exèrcit rus es vegin genials i amenaçadors", deia Watts als responsables de la investigació sobre extremisme als videojocs. Microsoft es va negar a aprofundir en els comentaris dels seus executius o a respondre a preguntes sobre els exemples russos, excepte per dir en un comunicat que la companyia revisa tot el contingut per assegurar-se que no infringeix els estàndards de la seva comunitat.

Tot i que part del material detectat reflecteix simplement opinions d'usuaris russos, altres exemples suggereixen una intervenció del govern. Al juny, celebritats, músics i almenys una funcionària del govern rus van organitzar un concert a Minecraft per celebrar el Dia de Rússia. L'oficial, Ekaterina Mizulina, és membre de la Cambra Cívica, un òrgan assessor i cap de la Lliga Russa de Seguretat a Internet. La seva mare, Ielena, és membre de la cambra alta del Parlament i ha estat una aliada destacada de Putin patrocinant legislació molt conservadora, com la relativa a l'homosexualitat.

Altres mems que apareixen als jocs simpatitzen amb el Grup Wagner, liderat per Ievgueni Prigojin. Aquest mes, Putin va subratllar l'interès del Kremlin en la indústria del videojoc com una eina potencial per al govern per inculcar valors. Ho va titllar com "un negoci colossal", en declaracions a una organització cívica que va fundar el 2018 per centrar-se en els problemes socials i econòmics dels joves. Un de cada quatre russos juga a jocs en línia, segons un viceprimer ministre que va parlar a la mateixa reunió.

Arran de la invasió russa d'Ucraïna el febrer del 2022, Microsoft va anunciar que suspendria noves vendes de productes i serveis a Rússia, però els russos han continuat trobant maneres d'utilitzar els seus jocs i llocs com Discord i Steam. "La propaganda russa està provant coses noves per promoure el seu règim", diu Artem Starosiek, cap de Molfar, una consultora ucraïnesa que analitza les amenaces en línia. Els investigadors de Molfar van identificar més d'una dotzena d'exemples de propaganda pro-Kremlin a Minecraft, Roblox, les versions russes de World of Tanks i World of Warships, Fly Corp, Armored Warfare i War Thunder. Gairebé tots elogiaven la victòria soviètica sobre l'Alemanya nazi, un tema que Putin i els seus assessors han utilitzat per generar suport a la guerra d'avui. Alguns d'ells tenien vincles explícits amb partits polítics o agències governamentals.

Jacob Davey, el cap d'investigació de moviments d'extrema dreta i d'odi a l'Institut de Diàleg Estratègic de Londres, va dir que Minecraft i altres jocs podrien ser eines útils per a aquells que busquen influir en els joves vulnerables, sobretot si aquestes persones ja havien format grups privats on estaven ansiosos per discutir ideologies marginals. "Sabem que els actors hostils que busquen modelar la ment i influir en la gent són oportunistes", diu Davey.

Copyright 'The New York Times'

stats