Internacional 11/07/2022

Primeres ganivetades entre els aspirants al tron de Johnson

El Regne Unit tindrà nou primer ministre el 5 de setembre, d'acord amb el calendari de l'elecció

3 min
Sajid Javid, exministre de Salut, un dels candidats a la cursa del lideratge tory.

LondresSensació de déjà-vu a l'inici de la batalla pel lideratge tory, que d'acord amb el calendari de la cursa que s'ha donat a conèixer aquest dilluns al vespre, s'haurà completat el 5 de setembre, quan entrarà a Downing Street un nou primer ministre conservador. Mentrestant, el partit s'esquerda per moments i les primeres ganivetades pel relleu de Boris Johnson, forçat a renunciar la setmana passada, es fan cada cop més evidents.

Grups de WhatsApp per desprestigiar candidats o informacions sobre irregularitats en les declaracions d'impostos d'alguns dels, en principi, favorits, són dos dels símptomes. Els afectats, de moment, han sigut l'exministre d'Economia Rishi Sunak, el segon a presentar la dimissió de l'executiu dimarts passat, i el seu substitut, Nadhim Zahawi, al qual li van faltar hores després d'assumir el càrrec per dir-li a Johnson que el joc s'havia acabat.

Entre les acusacions que es llancen a Sunak en els grups de WhatsApp del partit, figura la de tenir un forat a la mà i ser un "malbaratador" dels diners públics, actitud especialment destacada durant la pandèmia, quan el Tresor va assumir els sous de més d'11,7 milions de persones a un preu de 70.000 milions de lliures. Els seus crítics asseguren que incompleixen els compromisos del manifest del partit de no augmentar els impostos, i també de "mentir públicament" sobre l'estatus fiscal de la seva dona, que li ha permès durant anys estalviar-se molts milions en impostos que hauria d'haver liquidat al Regne Unit.

L'altre candidat especialment objecte d'atacs en les primeres hores de la cursa ha sigut el relleu de Sunak a Economia, Nadhim Zahawi. Es dona la circumstància que tots dos són membres de minories del país. El primer, amb els pares nascuts a l'Índia, mentre que el segon va néixer a l'Iran i va arribar al Regne Unit amb 9 anys. Algunes informacions de la premsa britànica tabloide, que no han pogut ser demostrades, i que Zahawi ha rebutjat emfàticament, han indicat que es troba sota investigació del Tresor i de l'oficina antifrau per presumptes delictes fiscals.

Rebaixes d'impostos

Sunak i Zahawi són dos dels, fins ara, 11 precandidats que participen en la cursa pel lideratge tory, que ja s'ha convertit en una mena de mercat persa d'ofertes sobre abaixades d'impostos, immediates o quasi immediates, amb l'excepció del cas de Sunak, que ara per ara no veu marge de maniobra atès l'elevat nivell d'endeutament públic del Tresor. A hores d'ara, Sunak apareix com el representant de l'establishment del partit i un dels dos millor posicionats per arribar a la final a dos, amb 39 suports. El segueixen Penny Mordaunt, ministra de Comerç Internacional, amb 23, i el remainer Tom Tugendhat, amb 20. Aquest compta amb el hàndicap que no té cap experiència de govern però amb el valor que no ha estat involucrat en cap dels executius de Johnson. Darrere hi ha Liz Truss (15), ministra d'Exteriors; Jeremy Hunt (14), tres vegades ministre, i l'esmentat Zahawi (13), entre d'altres. Priti Patel, la responsable d'Interior dels vols de la vergonya a Ruanda, també té 13 patrocinadors públics, i ha de decidir en les pròximes hores si fa el pas o no.

El calendari del procés d'elecció ha quedat establert aquest dilluns al vespre pel Comitè 1922, que aplega els diputats de segona fila i que ha imposat un aval mínim de vint diputats perquè els aspirants puguin entrar a la cursa. La primera votació tindrà lloc dimecres i per continuar endavant caldrà obtenir, almenys, el 10% dels integrants del grup parlamentari, és a dir, 36 nominacions. En principi, abans del 21 de juliol s'hauria de completar la selecció per deixar només dos candidats finals que dirimirien forces davant la militància.

stats