Alemanya
Internacional 27/09/2021

Les primeres diputades transgènere del Bundestag

Tessa Ganserer i Nyke Slawik, dels Verds, volen abolir l'actual llei de transsexualitat

2 min
Tessa Ganserer, diputada trans al Bundestag

Tessa Ganserer i Nyke Slawik, diputades dels Verds alemanys, han fet història al convertir-se en les primeres transsexuals que obtenen un escó al Bundestag. "És una victòria històrica per als Verds, però també per al moviment d'emancipació trans i per a tota la comunitat queer", ha dit Ganserer, de 44 anys, que és membre del Parlament bavarès des del 2013. "En un moment en què la gent encara es burla de nosaltres, quan algunes persones trans encara s'enfronten a intimidacions o perden la feina, això és històric", ha afegit Slawik, de 27 anys, que ha reclamat un pla d'acció nacional contra l'homofòbia i la transfòbia, a més de millores en la llei federal contra la discriminació. Segons dades oficials, els delictes d'odi contra persones LGTBI van créixer un 36% l'any passat a Alemanya.

Ganserer es va declarar obertament transsexual el 2018. Llavors es va convertir en la primera persona trans amb representació en un Parlament alemany, i les eleccions de diumenge van ser les primeres nacionals a les quals es presentava. La diputada ha utilitzat la seva experiència per criticar les dificultats a què s'enfronten les persones transgènere a l'hora de fer un canvi legal de nom i sexe als documents d'identitat, i ha situat la qüestió com una de les seves prioritats polítiques.

El seu objectiu és abolir l'actual llei de transsexualitat, que data del 1981, i que estableix els requeriments per canviar legalment de gènere. Segons aquesta norma, les persones trans han de sotmetre's a un diagnòstic de salut mental per canviar de gènere i nom legal, un procés que, segons els activistes, causa estigma i angoixa. A més, tot el procediment comporta costos que superen els 2.000 euros.

El nou govern

Al maig, el Parlament alemany va rebutjar dues propostes de llei promogudes pels Verds i els liberals de l'FDP que buscaven eliminar la necessitat del certificat mèdic en el procés de canvi de gènere però no van obtenir prou suport. El líder dels socialdemòcrates, Olaf Scholz, va dir fa poc que la pressió dels socis conservadors de la coalició de govern els havia impedit fer pinya en aquesta qüestió. "Vam intentar arribar a un acord amb el nostre soci de coalició, però no va ser possible", va dir en una entrevista televisiva a principis d'aquest mes.

El fet que tant els Verds com l'FDP es plantegin com a possibles socis de govern de l'SDP dona esperances als activistes transsexuals, que esperen que durant la pròxima legislatura es pugui tirar endavant el canvi legislatiu que faciliti els canvis de gènere.

Ganserer i Slawik han fet història a Alemanya, però no són les primeres diputades trans a Europa. La belga Petra De Sutter va trencar motlles ja el 2014, quan va aconseguir un escó al Parlament nacional. A més, l'octubre de l'any passat va ser nomenada viceprimera ministra de Bèlgica, cosa que la va convertir en la política trans de més alt nivell d'Europa.

stats