Internacional 08/11/2022

Primera dimissió al govern de Rishi Sunak

El ministre de la Presidència Gavin Willianson s'enfronta a una investigació per assetjament i comportament poc ètic

2 min
Gavin Williamson, fins aquest vespre ministre de la presidència del govern britànic

LondresPrimera crisi al govern de Rishi Sunak. Gavin Williamson, ministre de la Presidència de l’executiu britànic, ha dimitit aquest dimarts a última hora de la nit arran de les acusacions d’assetjament i comportament poc ètic a què ha hagut de fer front els últims dies. Una antiga funcionària ha presentat la primera queixa formal contra Williamson, que li hauria dit coses com “talla’t el coll” o “llança't per la finestra”, en una campanya de presumpte abús laboral continuat quan era ministre de Defensa.

Williamson, que s'enfronta ara a una investigació del comitè d'ètica parlamentària, ha batut dos rècords dins del govern Sunak, que va prendre possessió fa només tres setmanes. El primer, sortir-ne encara més ràpidament que Liz Truss, que només va durar quaranta-cinc dies; el segon, esdevenir exministre per tercera vegada en menys de sis anys, després que Theresa May el cessés per filtrar dades confidencials del seu departament i Boris Johnson també el fes fora del govern per una gestió molt més que millorable com a responsable d'Educació.

Aquest dimarts al matí, quan aquestes acusacions contra Williamson ja ocupaven feia dies els portals web de la premsa escrita i els primers minuts dels butlletins de televisió i ràdio, la portaveu de Sunak ha confirmat que el primer ministre mantenia plena confiança en el responsable de la Presidència.

La posició de Williamson al govern i l'encert de Rishi Sunak per haver-lo nomenat estaven en dubte des de diumenge, quan es van fer públics una sèrie de missatges que es va creuar amb la cap de disciplina parlamentària del partit perquè li va negar, presumptament, una posició de privilegi en les cerimònies per a l'enterrament de la reina.

D'acord amb els missatges publicats, Williamson va acusar Wendy Morton d'explotar la mort de la reina amb finalitats polítiques. Li va dir que era "molt desafortunada [la decisió] i enviava un missatge molt clar" el fet que els membres del consell privat de la monarca, inclòs ell mateix, no havien estat "afavorits" per Truss per ocupar una plaça preferencial en les cerimònies, i que estaven sent exclosos deliberadament.

Quan Morton va insistir que "no era el cas" que els opositors polítics fossin exclosos, Williamson va respondre que semblava que "tot plegat era una merda". I va afegir: "No oblideu que sé com funciona això, així que no em molesteu". El ja exministre va insistir: "Està molt clar com ens tractaràs a uns quants de nosaltres, cosa que és molt estúpida".

Abans que Sunak nomenés Williamson, Morton i altres membres del partit van advertir el primer ministre de la fama d'assetjador que el precedia. La funcionària del ministeri de Defensa que aquest dimarts ha presentat la queixa formal pels comentaris que li va fer ha assegurat que ho ha fet després que es donessin a conèixer els missatges creuats amb Wendy Morton.

stats