RECULL DE PREMSA INTERNACIONAL
Internacional 03/11/2017

L'empresonament del Govern és notícia a la premsa internacional

Les edicions digitals subratllen també l'ordre de detenció europea dictada contra Puigdemont

Ara
3 min
Editorial del 'The New York Times'

BarcelonaEls diaris i televisions internacionals han reaccionat a l'empresonament dijous de mig govern català amb noticies a les seves portades digitals. Els mitjans europeus han despertat avui amb la noticia a les seves portades en paper i amb anàlisis sobre els motius i conseqüències d'aquest nou punt crític del conflicte entre Catalunya i Espanya. Als Estats Units, però, la noticia dels empresonaments no ha passat del web al paper i els escassos articles d'opinió no recollien (potser per manca de temps) els empresonaments.

Estats Units

'New York Times'

Aquest mateix dijous, 2 de novembre, el diari nord-americà va publicar una notÍcia titulada "Una jutge espanyola empresona vuit separatistes catalans abans de jutjar-los". En el text, que signa el corresponsal del rotatiu Raphael Minder, s'explica que "la detenció de la meitat de l'antic govern català sembla reactivar el moviment d'independència, després de la confusió que va seguir la declaració d'independència del divendres passat i la inesperada sortida de Puigdemont cap a Brussel·les". El periodista destaca que "milers de persones van sortir als carrers de les ciutats catalanes per protestar contra l'empresonament dels polítics" i per respondre a la crida d'Ada Colau als principals partits catalans per exigir l'alliberament dels detinguts.

'The New York Times'

Aquest divendres el diari pulica un editorial (l'article que marca l'opinió del rotatiu) a l'edició en paper i digital, titulat "Catalunya trontolla". El text, que va publicar-se dijous al digital i no recull els empresonaments, assegura que el suport a l'independentisme a Catalunya no és tan gran, ja que "només el 41,5% de l'electorat va votar en el caòtic referèndum de Puigdemont" i "sembla que molts sindicats i funcionaris públics accepten el control temporal de Madrid". No obstant això, el rotatiu considera que "la posició contundent de Rajoy podria provocar un fracàs si continua l'enfrontament. Les tàctiques violentes de la policia espanyola en intentar trencar el referèndum van deixar sentiments amargs a Catalunya, i tàctiques més dures, si els catalans desafien Madrid, podrien continuar transformant simpaties, potser fora d'Espanya".

CNN

La primera noticia publicada per la televisió nord-americana CNN va titular-se: "Ordre per presentar-se al jutjat per al president català cessat", que més tard es transformaria en "Un tribunal espanyol ordena la detenció de vuit antics ministres catalans".

Al matí, la veterana periodista Christiane Amanpour va entrevistar Josep Borrell, expresident del Parlament Europeu i una de les veus més notòries de l'unionisme. Des de Madrid, Borrell va lloar l'aplicació del 155 i la convocatòria d'eleccions, que va qualificar "d'inevitable, perquè Puigdemont la va fer inevitable". El polític socialista va fer aquestes declaracions abans que es produïssin els ingressos a presó i, en ser preguntat per si aquests succeirien, Borrell va declarar: "no ho sé [què passarà], no sóc jutge, però Espanya és un país democràtic, amb separació de poders i és feina dels jutges decidir quins delictes han comès." El veterà polític va insistir també en que "Catalunya és una societat dividida" i va explicar el despertar de l'anomenada "majoria silenciosa" unionista.

Josep Borrell entrevistat a la CNN per Christine Amanpour

Regne Unit

'The Guardian'

"Espanya envia a presó vuit membres del Govern català cessat"

'The Guardian'

BBC

"Exministres catalans, jutjats a Madrid"

BBC

Sky News

El jutge "retarda" l'expedició de l'ordre de detenció de l'enderrocat president català Puigdemont

França

'Le Monde'

La fiscalia espanyola demana una ordre d'arrest europea contra Puigdemont

'Le Monde'

'Le Soir'

Una ordre d'arrest europea contra Puigdemont, segons el seu advocat

Itàlia

'La Repubblica'

Espanya ordena l'empresonament de vuit exministres catalans. Demana d'ordre de detenció europea per a Puigdemont

stats