La policia de Texas reconeix el fracàs estrepitós de l'operatiu per aturar la matança

Les autoritats confessen la negligència, a l'haver minimitzat la situació i no haver actuat ràpidament per salvar la vida dels alumnes

3 min
Policies armats a prop tiroteig a prop de l'escola primària Robb a Uvalde, Texas, Estats Units, el 24 de maig de 2022.

WashingtonEl director de seguretat pública de Texas, Steve McCraw, no ha pogut ser més clar i contundent per assumir la responsabilitat de les autoritats policials en la tragèdia a l'escola de primària d'Uvalde, un fracàs de magnitud inconcebible amb anàlisis totalment errònies que van permetre que la massacre no s'aturés. "Va ser una mala decisió. No hi ha excusa", ha dit, reconeixent que s'hauria d'haver actuat abans perquè, en una situació d'urgència com aquesta, "les normes canvien i no hi ha temps a perdre".

Després d'un dia de crítiques i escrutini a l'actuació de les forces de seguretat, que havien transmès informació inconnexa i contradictòria en diverses ocasions, per primera vegada s'ha assumit la responsabilitat. Fins ara, tothom havia sortit al pas aplaudint la feina feta, assegurant que no s'hi podia haver fet més. El governador texà, Greg Abbott, en més d'una ocasió havia felicitat la "ràpida resposta per arribar a l'escena" del crim. No obstant això, mai havia acabat d'encaixar, especialment sabent que entre que l'assaltant va entrar a l'escola i el moment de ser abatut havia passat més d'una hora.

Ara se sap el perquè, i la resposta és inversemblant: la vintena de policies que estaven als passadissos de l'escola creien que "tenien temps" d'anar a buscar la clau mestra de les aules per poder entrar i confrontar-se amb l'atacant, perquè pensaven que no hi havia vides en risc i que només es tractava d'un jove atrinxerat. S'hi van estar quaranta-vuit minuts sense fer res, esperant que arribessin més reforços, equipament especialitzat i el conserge amb la clau.

En paral·lel, dins l'aula, hi havia alumnes morts i ferits de bala. Alguns, amagats, trucaven insistentment a la policia suplicant que la policia entrés, que els salvés d'aquell infern. "En aquell moment es creia que no hi havia nens en risc [...], que no hi havia ningú viu allí dins", ha explicat McCraw.

Els detalls de la passivitat policial són alarmants, una manca d'acció que voreja la incredulitat al saber-se les comunicacions de com a mínim dues alumnes atemorides des de dins l'aula de la tragèdia. La primera trucada que va rebre la policia va ser a les 12.03 (hora local), mitja hora després que l'autor de la massacre arribés a l'escola. La mateixa nena va trucar set minuts després, deu minuts després. A les 12.16 insistia, dient que encara quedaven entre vuit i nou nens vius. Una altra alumna trucava a les 12.19 i en aquesta comunicació se senten trets i com es talla abruptament quan un company li diu que pengi. A les 12.36, trenta-tres minuts després de la primera trucada, la primera alumna ho torna a intentar, i diu que l'atacant ha disparat a la porta. Set minuts després, desesperada, demana: "Per favor, envieu la policia ara". A les 12.51 la policia abatia el sospitós i desallotjava l'aula. Les dues nenes que van trucar estan entre les supervivents.

Queixes dels pares

La confessió del cap de seguretat pública de Texas corrobora les crítiques dels pares dels alumnes que s'havien queixat insistentment de la manca de resposta policial. "No puc fer altra cosa que explicar què va passar. No soc aquí per defensar-ho, només declaro els fets", ha dit McCraw, sovint amb la veu mig plorosa, en una barreja entre resignació, desconcert i desafiament. "Si sabés que pot ajudar d'alguna manera, demanaria perdó", ha resolt.

Algunes veus polítiques estan demanant a l'FBI que investiguin la fallida operació de fre de la matança, i que es facin responsables els culpables d'un seguit de decisions inexcusables.

A banda de la mala praxi policial, l'altre aspecte que continua sorprenent és la capacitat legal que va tenir l'autor de la massacre a l'adquirir armament i municions. A banda dels dos rifles semiautomàtics AR-15 –una arma que sempre apareix en els últims tirotejos massius dels Estats Units–, la policia ha corroborat que va disparar més d'un centenar de vegades i es van trobar fins a 58 carregaments de bales. En total, l'adolescent de divuit anys havia adquirit, la setmana abans de la massacre, 1.657 bales.

stats