Europa
Internacional 27/03/2024

"Oh, Déu meu!": diputats francesos proven un simulador de regles doloroses

França debat posar en marxa una baixa menstrual similar a la d'Espanya però no hi ha consens

2 min
Un dels diputats francesos provant el simulador de dolor de regla. La imatge és una captura d'un vídeo.

París¿I si els diputats que han de votar si França posa en marxa una baixa menstrual experimentessin el dolor intens de les regles doloroses? ¿Canviaria el seu punt de vista? Dos diputats ecologistes francesos, Marie-Charlotte Garin i Sébastien Peytavie, impulsors del projecte de llei que preveu una baixa menstrual de fins a 13 dies cada any, ho han posat en pràctica. Dies abans de la votació a l'Assemblea Nacional francesa, Garin i Peytavie han fet provar a diputats de formacions polítiques de diferents colors, de dretes i d'esquerres, un simulador de regles doloroses per sensibilitzar-los sobre la qüestió.

Un vídeo que la formació ecologista ha publicat a X (abans Twitter), i que acumula 2,7 milions de visualitzacions, mostra el resultat de l'experiència. "A França, una de cada dues dones pateix regles doloroses. Aquest dolor de vegades pot ser semblant al d'una crisi cardíaca", explica el vídeo. Els diputats –que s'hi presten voluntàriament– han de llegir un text sobre la menstruació mentre van rebent descàrregues similars als dolors forts de regla. A cada descàrrega han d'aturar la lectura entre crits de sorpresa i dolor. N'hi ha un que s'ha d'agafar a la paret per no caure a terra. "Oh, Déu meu!", exclama un diputat. "És terrible", admet un altre. "Ah, para, para!", suplica el tercer.

França fa setmanes que ha obert el debat per posar en marxa una baixa menstrual similar a la que hi ha a Espanya des del juny del 2023, però la proposta no ha aconseguit un suport generalitzat i difícilment s'acabarà aprovant. Amb tot, l'experiment dels ecologistes ha servit perquè alguns canviïn d'opinió. "M'ha fet reflexionar i prendre consciència de les dificultats [de les regles doloroses] per a les dones", ha afirmat aquest dimecres en una entrevista a Radio France el diputat conservador d'Els Republicans (LR) Maxime Minot, un dels polítics que van participar en el vídeo.

La dreta, en contra

Tot i que Minot ha assegurat que votarà a favor del projecte de llei per instaurar la baixa menstrual quan es voti a l'Assemblea Nacional –en principi, el 4 d'abril–, al seu partit la majoria dels diputats hi votaran en contra. Els diputats de la coalició governamental estan dividits i el govern considera que la baixa menstrual podria suposar una "discriminació" laboral. De fet, el projecte de llei ha estat tombat aquest dimecres en el vot a la comissió parlamentària, però el vot definitiu serà el del ple de la setmana que ve.

stats