Estats Units

Ocasio-Cortez increpa Harris per haver dit als immigrants que no vagin als EUA

"No podem ajudar a incendiar la casa d'algú i després culpar-lo perquè fuig", ha dit la congressista demòcrata

S.S.
2 min
Imatge d'arxiu de la congresista demòcrata per Nova York Alexandria Ocasio-Cortez.

"És decebedor veure això": la congressista demòcrata Alexandria Ocasio-Cortez ha increpat durament la vicepresidenta, Kamala Harris, per les seves paraules a Guatemala, on va intentar convèncer els ciutadans d'aquell país que no vagin als Estats Units. "No vingueu, no vingueu", els va dir, en anglès, i la seva companya de partit no ha trigat ni un dia a rebatre-la: "És decebedor veure això. Primer, buscar asil en una frontera dels Estats Units és un mètode 100% legal d'arribada. Segon, els Estats Units han passat dècades contribuint als canvis de règim i a la desestabilització a l'Amèrica Llatina. No podem ajudar a incendiar la casa d'algú i després culpar-lo perquè fuig", ha dit Ocasio en un tuit en què enllaçava el discurs de Harris al país centreamericà.

Les paraules de Harris durant la seva visita a Guatemala, en plena escalada de les arribades d'immigrants a la frontera sud dels Estats Units amb Mèxic, han sigut criticades també per organitzacions de drets humans i ajuda als refugiats, que li recorden també que molts dels immigrants centreamericans que creuen la frontera fugen de la violència i, per tant, són demandants d'asil que han de ser acceptats. "Retornar els demandants d'asil és il·legal, perillós i sovint suposa enviar-los de tornada per morir. Buscar asil és un dret dins de la llei dels Estats Units i internacional", deia també Asylum Seeker Advocacy Project a Twitter.

Els mitjans també li han retret a Harris que no hagi inclòs en el seu primer viatge com a vicepresidenta la visita a la frontera, on s'acumulen centenars de migrants detinguts en centres provisionals, una situació que el president Joe Biden li ha encarregat que adreci personalment. Harris hi respon assegurant que el seu objectiu era anar a "les arrels" d'aquesta situació. Però un cop a Guatemala, el seu missatge de solidaritat i ajuda va incloure també una amenaça de mà dura: "No vingueu. No vingueu. Els Estats Units seguiran aplicant la llei i la seguretat de la nostra frontera. Hi ha mètodes legals pels quals la immigració pot i hauria de tenir lloc, però una de les nostres prioritats és desencoratjar la immigració il·legal i crec que si apareixeu a la nostra frontera, sereu retornats. Així que no animeu els vostres amics i familiars a fer un viatge tan extremadament perillós", va dir.

Unes paraules "decebedores" per a la representant de l'ala més progressista del Partit Demòcrata, que ja ha demostrat més d'un cop que no es mossega la llengua per criticar la seva pròpia administració.

stats