Nova Zelanda
Internacional 22/12/2022

Nova Zelanda prohibeix la venda de tabac als nascuts després del 2008

La nova llei té com a objectiu eliminar la majoria de fumadors de cara al 2025 i reduir el nombre de venedors al detall de tabac amb llicència

Tiffany May (The New York Times)
3 min
Una dona encenent-se una cigarreta en una imatge d'arxiu.

Nova YorkNova Zelanda va aprovar dimarts una exhaustiva legislació per evitar que els menors d'edat acabin sent fumadors. Entre les lleis aprovades, s'inclou una prohibició de per vida de la venda de cigarrets a tots aquells nascuts després de l'any 2008. La norma entrarà en vigor l'any vinent, és a dir, que s'aplicarà als menors de 15 anys. Amb tot, la intenció és elevar progressivament l'edat permesa per fumar, any rere any, fins que s'apliqui a tota la població.

La legislació ha sorgit després de més d'una dècada de campanyes de salut pública. L'any 2011 Nova Zelanda va anunciar per primera vegada els seus plans de reduir els nivells de tabaquisme per sota del 5% de la població, de cara al 2025. L'objectiu ara s'ha estès entre tots els grups ètnics, inclosos els indígenes maoris i els habitants de les illes del Pacífic. Amb els anys, el preu dels cigarrets al país s'ha incrementat fins a situar-se entre els més alts del món: un paquet de cigarrets costa gairebé 32 dòlars neozelandesos (uns 19 euros).

Gràcies a aquestes mesures, el tabaquisme ha disminuït en general a Nova Zelanda. La taxa nacional d'adults que consumeixen tabac s'ha reduït a la meitat durant l'última dècada. Només el 8% de la població adulta de Nova Zelanda ha fumat cada dia durant el 2022, segons informen les estadístiques governamentals. "Aquesta legislació accelera el progrés cap a un futur sense fum", va dir dimarts la ministra de salut associada del país, Ayesha Verrall, en un comunicat. "Milers de persones viuran vides més llargues i saludables", va assegurar.

A finals de l'any vinent, el 90% dels 6.000 venedors al detall de tabac del país hauran perdut les seves llicències. A més, els nivells de nicotina en el tabac i els productes de vaporització s'hauran de reduir significativament sota les noves lleis, fent-los menys addictius. Una infracció de la nova legislació podria comportar una multa de fins a 150.000 dòlars neozelandesos (aproximadament 89.000 euros).

La comunitat maori

Els defensors de l'antitabaquisme van assenyalar la necessitat d'implicar les comunitats maoris i de les illes del Pacífic en la campanya. El tabac es va introduir per primera vegada a les seves vides a finals del segle XVIII, després que els colons europeus el comercialitzessin com un bé. Segons dades del govern, al voltant d'una quarta part dels adults maoris fumen cada dia des dels 14 anys i pateixen malalties relacionades amb el tabaquisme amb més mesura que altres grups ètnics.

Catherine Manning és la gerent del Servei Regional de Deixar de Fumar, Takiri Mai te Ata, que opera a les regions de Wellington, Porirua i Hutt Valley. Manning va aconsellar que les comunitats indígenes haurien de participar i donar suport a programes que els ajudin a deixar de fumar. En un comunicat publicat per la Coalició de Salut Aotearoa, Manning va dir que la comunitat maori és "el nostre whānau, hapū i iwi" i que "ha suportat de manera desproporcionada la càrrega d'aquesta substància destructiva". Va utilitzar les paraules maoris per referir-se a la família extensa, el clan i la nació. "Les comunitats necessiten recursos adequats per ajudar la gent a deixar l'hàbit", va afegir Manning.

El mercat negre

La nova legislació ha rebut les crítiques dels legisladors de dretes, ja que consideren que la prohibició afavorirà el mercat negre i afectarà el nivell de vida dels propietaris de petits comerços que venen cigarrets. "Els addictes a la nicotina recorreran al crim per satisfer el seu hàbit" i "els gàngsters es fregaran les mans amb alegria", va dir dimarts Brooke van Velden, la líder adjunta del partit ACT.

Anteriorment, el govern neozelandès havia reconegut que la nova legislació podria contribuir a augmentar el contraban dels grups de crim organitzat, malgrat els beneficis per a la salut pública. Els experts proposen com a solució que les importacions de tabac s'examinin amb més deteniment.

Nova Zelanda no és el primer país que introdueix lleis per reduir dràsticament el tabaquisme. L'any 2004 Irlanda va prohibir per primera vegada fumar a l'interior dels pubs, als llocs de feina i al transport públic. Aquest fet va provocar que més endavant desenes de països com el Brasil, Noruega i Uganda introduïssin lleis similars. Bhutan va prohibir completament la venda de cigarrets el 2005, però va revertir la restricció el 2020 perquè les autoritats temien que els traficants empitjoressin brots de coronavirus.

stats