Estats Units
Internacional 08/05/2023

Investiguen els vincles ultres del tirador que ha matat nou persones en un centre comercial de Texas

L'agressor, de 33 anys, portava a la roba les sigles de 'Right Wing Death Squad', l'esquadró de la mort de la dreta

ARA
2 min
Dispositiu policial a l'Allen Premium Mall després del tiroteig.

BarcelonaBalanç tràgic aquest dissabte a Texas, als Estats Units. Almenys nou persones, entre elles un nen, van morir tirotejades al centre comercial Allen Premium Outlets, a la ciutat d'Allen, a 40 quilòmetres de Dallas. Segons relaten diversos testimonis a la cadena ABC o a l'agència Reuters, un home va aparcar davant del local i va començar a "caminar per la vorera" amb una arma llarga a les mans. De cop, va començar a "disparar per tot arreu": va matar nou persones que estaven comprant i en va ferir almenys set més. "Ha obert foc indiscriminadament", apuntava un testimoni. Pocs minuts després, un policia que estava al lloc dels fets va abatre el pistoler.

L'atacant ha estat identificat com a Mauricio García, un home de 33 anys. Tot i que la motivació que el va portar a disparar continua sent una incògnita, la policia investiga els seus possibles vincles amb el supremacisme blanc, segons informen els mitjans locals. Un dels principals indicis són les lletres RDWS que portava gravades a la roba, sigles de Right Wing Death Squad (esquadró de la mort de la dreta, en anglès), associades a grups d'extrema dreta. També s'han descobert diverses publicacions de García a les xarxes socials relacionades amb grups supremacistes. L'home portava diverses armes al cotxe amb el qual va arribar al centre comercial i disposava de molta munició. En l'escena del crim, de fet, es van trobar més de 100 cartutxos disparats.

En total, al centre comercial hi havia sis cossos sense vida, els de cinc víctimes i el del presumpte autor del tiroteig. Nou ferits van ser traslladats a l'hospital, on dues persones més van morir. Tres, segons informa la policia, estan rebent "cirurgies crítiques" i quatre estan "estables". L'edat dels ferits, que va provocar el caos al centre comercial, amb desenes de persones corrent i cossos sense vida a les voreres, va dels 5 anys als 61. "Els nostres cors estan amb la gent d'Allen per aquesta tragèdia indescriptible", ha dit el governador de Texas, Greg Abbott.

El president del país, Joe Biden, ha declarat diumenge cinc jornades de dol després de la matança i ha reiterat la seva crida al Congrés a prendre mesures per prohibir els rifles d'assalt, l'arma que va utilitzar l'atacant i que han escollit altres tiradors en successos similars. "Massa famílies tenen cadires buides a les taules a l'hora de sopar. Els membres del Congrés no poden continuar arronsant les espatlles davant aquesta epidèmia. Tuits i oracions no són suficients. Demano novament al Congrés que m'enviï un projecte de llei que prohibeixi les armes d'assalt", ha indicat Biden en un comunicat distribuït per la Casa Blanca.

El tiroteig d'aquest dissabte a Texas és l'últim d'una llista dolorosament llarga de tirotejos massius als Estats Units des de començament d'any. Segons l'ONG Gun Violence Archive, que comptabilitza els atacs amb armes de foc que deixen almenys quatre víctimes sense comptar l'autor dels trets, s'han produït 198 d'aquest tipus de successos a tot el territori nord-americà des del gener i fins aquest mateix dissabte.

Vuit morts en un atropellament mortal davant d'un centre per a immigrants

Vuit persones van morir diumenge quan un home va atropellar un grup de persones en una parada d'autobús a Brownsville, a Texas, just davant d'un alberg per a persones sense llar que actualment s'utilitza com a centre per a immigrants. Almenys set de les víctimes, de fet, són tots homes d'origen veneçolà. L'autor de l'atropellament, que conduïa un Land Rover, va ser detingut i ara s'investiga si l'acció va ser intencionada. Sis persones van ser traslladades a l'hospital amb ferides de diversa gravetat.

stats