Rússia

Navalni reapareix en una presó del cercle polar àrtic

Els seus col·laboradors van denunciar que havia desaparegut a principis de desembre

ARA
2 min
Navalni seguint un dels seus judicis des de la presó

On és el líder opositor rus Aleksei Navalni? A principis de desembre, els seus aliats van denunciar la seva desaparició. Es queixaven que l'havien tret de la colònia penal IK-6 de Melejovo, a l'est de Moscou, on estava empresonat, i l'havien traslladat a un altre lloc sense avisar els seus advocats. Aquest dilluns han sabut on és. Segons informen els seus col·laboradors, Navalni ha reaparegut en una presó prop de la serralada dels Urals, al cercle polar àrtic, després de gairebé tres setmanes en parador desconegut. "Hem trobat Aleksei Navalni! És a la presó IK-3 de la localitat de Jarp, al districte autònom de Iamalo-Nènets. Avui l'ha vist el seu advocat. L'Aleksei està bé", ha dit Kira Yarmish, portaveu de l'opositor. Els advocats de Navalni, condemnat a 30 anys de presó, no tenien contacte amb el seu client des del 5 de desembre.

Jarp, que té uns 6.000 habitants, és a gairebé 2.000 quilòmetres o unes 45 hores en tren de Moscou, i a menys de 50 quilòmetres de Salejard, la capital administrativa d'aquest territori que té una superfície més gran que la de França, però que està habitat per només mig milió d'habitants. Segons un dels seus col·laboradors a l'exili, Iván Zhdánov, aquesta presó es coneix amb el nom de Llop Polar i està considerada una de les presons més allunyades de la civilització de tot Rússia.

El 7 de desembre, Navalni va demanar des de la presó que la gent votés contra Putin en les eleccions del 17 de març del 2024. Dies després, els serveis penitenciaris russos (FSIN) van admetre que Navalni havia estat traslladat des de la presó on complia condemna a la regió de Vladímir, però en cap cas van precisar el seu nou destí.

Aquest procés de canvi de presó es coneix com a etapirovanie i pot prolongar-se durant setmanes, temps durant el qual el reclús sol estar incomunicat.

stats