Russia

Navalni reapareix des de l'Àrtic: "Només em donen aigua bullent i dos trossos de pa repugnant"

L'opositor al Kremlin hi va ser traslladat a primers de desembre des de la presó de Mélekhovo, a l'est de Moscou

3 min
Navalny

LondresL'opositor a Vladímir Putin Aleksei Navalni ha comparegut aquest dijous a través d'un enllaç de vídeo davant del Tribunal Suprem per defensar el seu dret a pauses més llargues per menjar i l'accés a més llibres a la presó, inclosos textos religiosos. Vestint un uniforme de presó negre i a peu dret darrere les reixes en una habitació petita i sense mobles, Navalni, de 47 anys, semblava demacrat, però ha parlat de manera animada i sense notes, informa Reuters.

L'aparició d'avui ha estat la segona consecutiva en dos dies, intervenint des d'una colònia penal molt remota del cercle polar Àrtic, una de les més dures de Rússia, a la qual va ser traslladat el mes passat. A primers de desembre, els aliats de Navalni van denunciar la seva desaparició de l'establiment penitenciari de Mélekhovo, a l'est de Moscou, on estava tancat en compliment de les sentències imposades pels tribunals de Putin, que ara ja pugen a 30 anys.

El cas del Suprem està relacionat amb la normativa de la presó, que limita l'accés a només un llibre a la vegada per als reclusos. Això suposa, segons la protesta de Navalni, que algú que optés per tenir una Bíblia o un Alcorà no podria tenir cap altra literatura religiosa o secular, inclosos diaris o revistes. "Un llibre no és suficient per a mi. És evident que vulnera els meus drets religiosos", ha dit durant la seva intervenció.

El famós dissident també ha argumentat que les pauses per menjar són massa curtes. "Rebo dues tasses d'aigua bullent i dos trossos de pa repugnant. Vull beure aquesta aigua bullent amb normalitat i menjar aquest pa. Tinc 10 minuts per fer-ho. I em veig obligat a cremar-me amb aquesta aigua bullent", ha afirmat.

Senyals de vida

Navalni ha utilitzat sovint aquestes audiències en el passat com a mitjà per desafiar les autoritats, demostrar la seva resistència i mantenir un vincle amb el món exterior malgrat les dures condicions que pateix, a causa de les seves crítiques al Kremlin. Si bé en la jornada d'avui la compareixença ha provocat una discussió detallada amb el jutge i un representant del ministeri de Justícia sobre les biblioteques de la presó, els àpats i el mobiliari de les cel·les, en la d'ahir –sobre el tracte que havia rebut en la presó de Mélekhovo– va tenir l'ocasió d'intercanviar algunes paraules amb els periodistes, sempre a través d'enllaç de vídeo.

"Com et trobes?", li van demanar. "Bé, tot està bé, gràcies", va respondre. "Fa fred a la cel·la?" "No, està bé. He estat en moltes, de diferents. Primer en una de quarantena; després, en una simple sala. I ara, en una de càstig, aïllat. Algunes més fredes que les altres. Les condicions aquí són millors que en la colònia penal [de Mélekhovo]". "Ha rebut cartes?", li van demanar també els periodistes. "No, no encara. Però n'han enviat. O sigui que les estic esperant".

Navalni, fent broma, va parlar del "mal temps", i que no sabia a quin tribunal adreçar-se perquè atenguessin aquesta queixa. Els periodistes li van suggerir que protestés davant del Suprem. Quant al menjar, tot i que en l'aparició d'aquest dijous comentava la repugnància que li provocava el pa que li donen, ahir va comentar que "està bé". Aleksei Navalni està empresonat des que va retornar a Rússia, el 2021. La presó on és està situada a l'assentament de Kharp al districte autònom de Iamalo-Nènets, al cercle polar àrtic, dels centres més remots del país.

stats