Internacional 04/08/2023

Condemna "estalinista" a Navalni: 19 anys més de presó

L'opositor denuncia que la pena busca "terroritzar" les "desenes de milions de russos que volen que Putin marxi"

Sònia Sánchez
4 min
Imatge publicada d'Alexei Navalni durant el judici, dins de la presó, que l'ha tornat a condemnar.

BarcelonaEl principal opositor rus, Aleksei Navalni, ha estat condemnat aquest divendres a 19 anys de presó, en la sentència més dura dictada fins ara contra ell i pels càrrecs més greus, des d'"extremisme" fins a "rehabilitació del nazisme" o "corrupció de menors". La nova pena se suma als 9 anys de presó que ja es van dictar l'any passat per delictes d'estafa i els tres anys i mig d'una primera condemna de presumpta malversació, que havia estat reduïda després. Per tots aquests càrrecs –i probablement d'altres que encara han d'arribar– Navalni ja porta més de dos anys empresonat i des de l'any passat està en règim d'aïllament dins d'una presó d'alta seguretat uns 250 quilòmetres a l'est de Moscou. Uns judicis que tant l'oposició al Kremlin com organitzacions de drets humans denuncien que només tenen motivacions polítiques.

La vista d'aquest divendres s'ha celebrat a porta tancada i ni tan sols els pares de Navalni hi han pogut assistir. El cap de la Fundació Anticorrupció fundada per Navalni, Leonid Volkov, ha explicat a Telegram que els periodistes havien seguit la sessió des d'una altra sala a través d'una "emissió de tan mala qualitat que no es podia entendre ni una sola paraula". "Sembla que són 19 [anys], però això no és exacte" perquè "no s'entenia bé" l'àudio. "El jutge ha xiuxiuejat durant cinc minuts i ha marxat. Així de miserable i criminal és aquest tribunal, com la seva emissió", sentenciava. En conjunt, Navalni estava complint ja una condemna d'11,5 anys, que podria elevar-se a 30,5 anys amb el nou veredicte.

Just el dia abans de fer-se pública la sentència, Navalni publicava dijous a les xarxes socials un text on ja anticipava que la nova condemna seria "llarga", a l'estil "estalinista", va dir. "Empresonant centenars de persones, Putin intenta terroritzar-ne milions", afegia. Navalni havia predit 18 anys de condemna, "el que demana la fiscalia (20) menys un 10-15%", i s'ha quedat un any curt. L'opositor, que va sobreviure a un enverinament el 2020, insisteix que aquesta és una sentència només pensada "per fer callar" qualsevol possible oposició i atemorir els dissidents al règim de Putin.

"Segur que heu notat que la propaganda calla sobre aquest judici. No hi ha res a la televisió. Això es deu al fet que un rus normal segur que se sentirà ambivalent al respecte. Divuit anys per un "extremisme" sense víctimes i sense conseqüències reals li poden semblar una injustícia. Fins i tot podria començar a simpatitzar amb mi en secret", apuntava en el seu escrit. I demanava als seus seguidors que mostressin "la seva solidaritat" no deixant-se intimidar i essent conscients que aquesta duresa només demostra la debilitat del règim. Segons Navalni, "desenes de milions de persones" dins de Rússia "volen que Putin marxi". "Sabem del cert que si els que s'oposen a aquesta guerra sortissin al carrer, l'acabarien a l'instant", diu.

Navalni seguint un dels seus judicis des de la presó

Els càrrecs pels quals se l'ha condemnat aquest divendres són els de creació d'una organització extremista; rehabilitació del nazisme; dos càrrecs per crides públiques a l'extremisme (una online i una altra durant una manifestació); creació d'una organització no governamental (el seu Fons Anticorrupció) per incitar a cometre delictes; implicació de menors en la comissió d'actes il·legals (perquè menors de 18 anys assistien a les concentracions de Navalni); i recaptació de fons per finançar l'extremisme. Els fiscals de l'Estat havien demanat 20 anys de presó.

Però el mateix Navalni va dir a l'abril que els investigadors havien obert també un cas de terrorisme "absurd" contra ell que podria suposar-li 30 anys més de presó. Els serveis secrets russos de l'FSB van assegurar just aquell mes que els socis de Navalni, conjuntament amb els serveis secrets ucraïnesos, estaven implicats en l'assassinat del bloguer i propagandista del Kremlin Vladlen Tatarski a Sant Petersburg, una acusació que l'opositor ha negat. El terrorisme comporta una condemna a Rússia de fins a 35 anys.

Judici dins de la presó

Aquest últim judici va començar al juny en una sala improvisada de la mateixa presó, probablement per evitar el ressò mediàtic que hauria tingut un trasllat als jutjats de Moscou. Es va autoritzar un reduït grup de periodistes a visitar el penal per assistir al judici, però només l'han pogut seguir a través de les càmeres des d'una sala de premsa i tampoc no han vist tot el procés: l'al·legat final de Navalni, per exemple, fa dues setmanes, va ser totalment tancat a la premsa. El corresponsal de la BBC, que formava part del grup, relatava que l'opositor es veia molt prim però encara desafiant. Des de l'any passat, l'entorn de Navalni ha insistit a fer sentir la seva preocupació pel seu precari estat de salut i es queixava que no se l'estava alimentant adequadament.

Navalni, de 47 anys, va sobreviure a un intent d'enverinament l'agost del 2020, quan preparava la campanya electoral a Sibèria. L'opositor va ser tractat de l'afecció en un hospital d'Alemanya i diversos equips científics europeus van acreditar que havia estat enverinat amb Novitxok, una substància que acostumen a fer servir els serveis secrets russos i que ja s'havia utilitzat en altres assassinats d'opositors al Kremlin. Ell sempre ha acusat el Kremlin de ser darrere del seu intent d'assassinat.

stats