Rússia

Navàlnaia crida a protestar públicament el dia de les eleccions russes en un "migdia contra Putin"

La vídua del dissident Aleksei Navalni, mort recentment, demana presentar-se en massa als col·legis a la mateixa hora

ARA
3 min
Iúlia Navalnàia, vídua d'Aleksei Navalni, en un vídeo per cridar a protestar el dia de les eleccions.

BarcelonaIúlia Navàlnaia, la vídua de l'opositor rus Aleksei Navalni, ha fet una crida a protestar públicament contra el president Vladímir Putin l'últim dia de les eleccions, el 17 de març. En un vídeo, Navàlnaia ha instat els russos contraris al règim de Putin a presentar-se en massa als col·legis electorals a les dotze del migdia, en un acte de protesta al qual ja havia donat suport el seu marit abans de morir per causes no aclarides en una colònia penal de l'Àrtic el 16 de febrer.

"Hem d'aprofitar el dia de les eleccions per demostrar que existim i que som molts. Som persones reals i vives, i estem en contra de Putin", ha dit Navàlnaia, que viu exiliada per evitar represàlies. Pocs dies després de la mort del seu marit, va fer oficialment el seu pas endavant per agafar el relleu del fins ara principal opositor de Rússia.

Navàlnaia ha dit que el més important és fer acte de presència als col·legis, però que després cadascú pot fer el que vulgui amb la papereta. "Podeu votar per qualsevol candidat excepte Putin, podeu estripar la papereta, podeu escriure-hi Navalni amb lletres grosses. I si creieu que no té sentit votar, podeu venir al col·legi electoral i després marxar cap a casa", ha resumit.

Tot i admetre que els comicis són "una farsa", creu que els opositors al cap del Kremlin poden utilitzar-los per aconseguir els seus objectius. "El més important és que vingueu. És una acció molt senzilla i segura", ha dit. I ha afegit que "ajudarà milions de persones a veure que hi ha gent que pensa igual que elles i s'adonaran que no estan soles, que estem envoltants de persones que també estan en contra de la guerra, de la corrupció i la il·legalitat".

La vídua de Navalni ha afirmat que les llargues cues per acomiadar el seu marit i les muntanyes de flors a la seva tomba li han donat esperances. "Veient-vos, estic convençuda que tot plegat no és en va, i aquest pensament em dona força", ha dit. "Vull fer el que ell pensava que era correcte", ha afegit Navàlnaia, que ha remarcat que l'opositor havia instat a participar en aquesta acció, que ha batejat com a "migdia contra Putin".

Representació pública

Les últimes setmanes Iúlia Navàlnaia ha intensificat les seves aparicions públiques i contactes amb líders polítics internacionals, entre els quals el president dels Estats Units, Joe Biden. De fet, quan s'acabava de fer pública la mort de Navalni, la seva vídua va fer la primera compareixença des de la Conferència de Seguretat de Múnic, des d'on va responsabilitzar el Kremlin del que considera un assassinat. Pocs dies després, va assistir a la trobada de ministres d'Exteriors de la Unió Europea a Brussel·les, on va ser rebuda amb tots els honors.

La Casa Blanca també havia convidat Navàlnaia a assistir al discurs de l'Estat de la Unió de Joe Biden, aquest dijous al Congrés estatunidenc, però ha declinat la invitació. La seva portaveu, Kira Yarmysh, ha al·legat que "necessita temps per recuperar-se", després de dues setmanes molt intenses, segons The Washington Post. El diari nord-americà ha informat que el govern dels Estats Units també havia convidat la dona de Volodímir Zelenski, Olena Zelenska, i que la intenció era que s'asseguessin totes dues juntes, al costat de la primera dama nord-americana, Jill Biden.

Però Zelenska ha rebutjat la invitació i ha anunciat que tampoc hi anirà. Segons fonts de Kíiv citades pel diari, la primera dama ucraïnesa no estava d'acord a asseure's al costat de Navàlnaia. Tot i que les opinions d'Aleksei Navalni sobre la guerra a Ucraïna havien evolucionat en els últims temps i hi estava en contra, la seva figura causava incomoditat a Ucraïna, on molts el consideraven un defensor del nacionalisme i l'imperialisme russos.

Rússia afegeix a la llista de "terroristes" el campió d'escacs Garri Kaspàrov

Rússia ha afegit l'opositor i excampió d'escacs Garri Kaspàrov a la llista de persones declarades "terroristes i extremistes". Fa dues setmanes, després que es fes pública la mort a la presó d'Aleksei Navalni, Kaspàrov no va dubtar a acusar el president rus, Vladímir Putin.

Nascut el 1963 a l'Azerbaidjan soviètic, Garri Kaspàrov va ser campió d'escacs entre el 1985 i el 2000, abans de convertir-se en un fervent opositor de Vladímir Putin. L'any 2013 es va exiliar de Rússia i ara viu als Estats Units, on continua denunciant el poder rus i la seva campanya militar a Ucraïna. Kaspàrov se suma a un llistat on també hi ha Borís Akunin, un dels escriptors contemporanis més llegits a Rússia, crític amb la guerra a Ucraïna.

stats