Regne Unit
Internacional 25/08/2022

La mort d'una nena de 9 anys a mans d'un assassí a sou commociona Liverpool

La petita Olivia Pratt-Korbel va morir tirotejada a casa seva quan l'autor perseguia un altre delinqüent

3 min
Olivia Pratt-Korbel, en una imatge facilitada per la policia

LondresMala sort, un destí cruel, commoció… Liverpool ha viscut aquesta setmana una absurda i horrible tragèdia; una més en la seva història, tacada de violència. Dilluns, poc després de les deu del vespre, hora local, Olivia Pratt-Korbel, una nena de 9 anys, va morir a casa seva al rebre un tret al pit.

L'Olivia vivia a l'avinguda Kingsheath, al barri de Dovecot, a l'est de la capital del nord d'Anglaterra. Dos homes que caminaven pel carrer van notar com se'ls acostava un tercer. Duia, segons testimonis presencials recollits per la policia, una jaqueta negra, un passamuntanyes negre i guants, també negres. Anava armat amb una pistola.

Les càmeres dels voltants no han recollit cap imatge rellevant per esclarir els fets, però sí el so del que va passar. Es poden sentir inicialment dos trets. La parella nota com algú els va al darrere i fuig corrents. I un d'ells, identificat com a Joseph Nee, de 35 anys, aconsegueix entrar a la casa de l'Olivia després que la seva mare, Cheryl, alertada pel soroll dels primers trets, obri la porta del carrer per treure-hi el cap i mirar què passa.

Imatge de la fitxa policial de Joseph Nee.

El presumpte assassí a sou veu com un dels seus objectius hi entra amb una empenta i intenta seguir-lo. Cheryl, la mare, fa força per tancar la porta davant del cop violent que ha rebut, però el pistoler, amb l'objectiu clar, aconsegueix ficar la mà per l'escletxa que queda encara oberta i dispara indiscriminadament, a cegues. Fereix mortalment l'Olivia, que era al peu de l'escala, i la seva mare al canell. I encara dispara una vegada més. I fereix Joseph Nee a la "part superior del cos", segons l'informe mèdic facilitat per la policia. El pistoler fuig.

No se sap ben bé com, però socis o amics de Joseph Nee també entren a la casa de Cheryl Korbel enmig de la confusió. Abans que arribi la policia, que ja ha sigut alertada pels veïns, el traslladen a un hospital en cotxe. La ferida és greu, però la seva vida no corre perill.

Aquest dimecres a la tarda, la policia l'ha detingut acusat d'haver trencat la llibertat condicional. Joseph Nee, condemnat a 45 mesos de presó per robatori i tràfic de drogues el 2018, no tenia cap relació amb la família de l'Olivia.

Caça de l'home

Des del matí de dimarts, quan la seqüència dels fets va transcendir, la policia ha fet crides desesperades a la població per capturar l'assassí de la nena. Responsables de la investigació citats pel Liverpool Echo afirmen aquest dijous que dues fonts diferents han assenyalat la mateixa persona. Se'l vincula amb el tràfic de drogues i les bandes del crim organitzat de la ciutat.

D'altra banda, aquesta matinada de dijous, a la rodalia de Liverpool, la policia ha fet diversos escorcolls en catorze adreces diferents. De moment, ha detingut cinc persones. Una operació que sembla més destinada a esvalotar el galliner per provocar un moviment en fals de l'assassí que no pas a posar fre a la delinqüència organitzada.

La sensació entre els veïns d'alguns barris de la ciutat és descoratjadora. No només per la terrible pèrdua de l'Olivia, sinó perquè en menys de deu dies s'han produït dos assassinats més amb armes de foc. El d'Ashley Dale, de 28 anys, a Old Swan, i el de Sam Rimmer, de 22 anys, a Dingle, districtes de la conurbació. La noia va morir a primera hora de diumenge al rebre un tret al jardí de casa seva. Com en el cas de l'Olivia, la policia creu que ella no era l'objectiu. A més, també es dona la tràgica circumstància que el seu germanastre, Lewis Dunne, de 16 anys, va ser mort a trets en un cas d'identitat equivocada, també a Liverpool, el 2015. Pel que fa a Rimmer, la primera de les tres víctimes de la paorosa seqüència de crims, va rebre diferents impactes de bala a la part superior del cos la nit del darrer 16 d'agost. S'han detingut dos sospitosos.

Tots tres episodis, i altres de menys greus, han fet reviure la fama més fosca de la ciutat. Perquè Liverpool no només és el bressol dels Beatles, la grada Kop d'Anfield Road, el port d'arribada i de sortida del Britannia o, al segle XIX, la segona ciutat de l'Imperi. Precisament per la seva gran activitat econòmica, llavors es va guanyar una notòria reputació com a centre del crim de l'Anglaterra victoriana. La pobresa endèmica, la prostitució, les legions de nens que robaven pels carrers i els crims contra les dones eren molt habituals. Ara s'hi afegeixen el tràfic de drogues, un sistema penitenciari inútil i la sempre pobresa endèmica: un còctel explosiu.

stats