Iran
Internacional 26/10/2022

Mor "l'home més brut del món" als 94 anys

Amou Haji era un ermità iranià que havia passat més de mig segle sense rentar-se

ARA
2 min
L'iranià Amou Haji, conegut com l'"home més brut del món"

BarcelonaAmou Haji, un ermità iranià conegut com "l'home més brut del món", vivia en solitud a Dejgah, un poblet al sud de l'Iran, fins que diumenge va morir, als 94 anys. Durant més de mig segle es va negar a rentar-se, motiu pel qual la premsa local l'havia batejat amb aquest malnom. Les seves creences li impedien fer ús de l'aigua i el sabó, perquè pensava que el perjudicarien o el farien emmalaltir.

Durant sis dècades l'home va evitar els veïns que l'anaven a visitar per ajudar-lo i intentar que es rentés. Fa menys d'un any l'ermità va trencar el seu rècord i va acabar cedint a la dutxa, persuadit pels veïns. Mesos després, va emmalaltir i mai es va arribar a curar. Segons la BBC, Haji havia explicat en una entrevista al Teheran Times fa vuit anys que va prendre la decisió de no rentar-se després de patir "contratemps emocionals" durant la seva joventut.

En la mateixa conversa, l'home va revelar que el seu menjar preferit era el porc espí, i que inicialment dormia en un forat a terra, fins que els veïns del poble, preocupats, van construir-li una barraca amb blocs de ciment. Tants anys sense higiene personal li havien cobert la pell de sutge i pus, segons l'agència iraniana IRNA, que explica que s'alimentava de carn podrida d'animals atropellats, bevia aigua insalubre d'una llauna vella i fumava d'una pipa plena d'excrements d'animals. També se l'havia vist fumant més d'una cigarreta a la vegada.

El títol d'"home més brut del món" podria passar a Kailash Kalau Singh, un indi que viu en un poble als afores de la capital espiritual de Varanasi. Segons la BBC, el 2009 Singh portava 35 anys sense dutxar-se ni rentar-se les dents. El diari Hindustrian Times va publicar en aquell moment una notícia sobre l'home, que aleshores tenia 63 anys i que argumentava que mantenia la seva higiene personal a través de "banys de foc", que "ajuden a matar tots els gèrmens i infeccions del cos". El seu ritual consistia a encendre una foguera, fumar marihuana i resar al déu Shiva.

stats