Corea del Nord
Internacional 15/04/2024

La misteriosa reaparició de l'estrella del futbol de Corea del Nord

El davanter centre Han Kwang Song, desaparegut des del 2021, torna a la llum pública jugant amb la seva selecció

4 min
El jugador nord-coreà Han Kwang-song el 2018 a Cagliari (Itàlia).

PequínEn l'hermètica Corea del Nord tot pot passar, com que desaparegui un conegut jugador de futbol que triomfava a Europa i ressorgeixi al cap dels anys, provocant tota mena de preguntes sobre la història de la seva absència. L'argument és digne d'una novel·la negra que barregi les ambicions esportives d'una dictadura comunista amb els diners, les sancions econòmiques, vols fantasmes i una pandèmia que va aïllar encara més el règim de Kim Jong-un.

Han Kwang Song és una estrella del futbol nord-coreà que ha estat desaparegut durant tres anys i ha reviscut marcant gols decisius per a la seva selecció en la classificació per al Mundial 2026. El davanter, de 25 anys, és un jugador conegut internacionalment. Han és un dels esportistes afortunats que es van formar a l'Escola Internacional de Futbol de Pyongyang, una iniciativa personal de Kim Jong-un a la qual només uns pocs seleccionats poden accedir. El líder nord-coreà, amant sobretot del bàsquet i del futbol, pretenia utilitzar l'esport com una eina de poder tou i tenir una selecció competitiva en campionats internacionals.

A causa del seu bon nivell, a Han se li va donar l'oportunitat de continuar la seva formació a l'estranger. El 2013 va viatjar a Barcelona i es va entrenar a l'Acadèmia Marcet (Centre Europeu de Tecnofutbol). Amb 16 anys es va traslladar permanentment a Itàlia, on va passar pel futbol juvenil. Va ascendir ràpidament, i amb 18 anys va marcar el seu primer gol a la Serie A, convertint-se en el primer jugador nord-coreà en marcar en una de les grans lligues europees. La Juventus el va fitxar i se li obria un futur brillant al futbol internacional. Equips com el Liverpool i el Manchester City es van fixar en ell. Al mateix temps, es convertia en l'estrella rutilant que el seu país necessitava per posar el nom de Corea del Nord a l'elit de l'esport.

Tot anava bé fins que la geopolítica es va creuar en el seu camí. El 2017 Corea del Nord va dur a terme la seva sisena prova nuclear i el Consell de Seguretat de les Nacions Unides va impulsar sancions, entre les quals que tots els ciutadans nord-coreans que treballaven a l'estranger fossin repatriats al seu país abans de finals del 2019.

Prohibit treballar a l'estranger

Les Nacions Unides i tota la comunitat internacional creuen que Corea del Nord controla els seus ciutadans que són a l'estranger i els obliga a enviar una part dels seus guanys al seu país. Els salaris o el patrimoni a l'exterior dels seus ciutadans són una font d'ingressos de divises. De fet, el règim nord-coreà ha estat enviant treballadors a l'estranger, especialment a Rússia i a la Xina, per rebre moneda estrangera i així pal·liar una mica les sancions. Han ja va tenir problemes en la seva etapa de juvenil a Itàlia. El Parlament italià va investigar si els seus ingressos eren repatriats directament a Corea del Nord.

Quan l'obligació de tornar a Pyongyang era inevitable, Han ja havia estat transferit per la Juventus, el gener del 2020, a l’Al-Duhail de Qatar. La Juventus el va vendre per uns 7 milions d'euros. I en aquest moment de la història és quan comencen a aparèixer situacions estranyes.

Malgrat les sancions de l'ONU, Han no va tornar a Corea del Nord i Itàlia no el va deportar. Va estar a Qatar una temporada i gràcies a la seva actuació va aconseguir que el seu equip guanyés la Qatar Stars League.

Han va signar per cinc temporades a canvi de 4,3 milions d'euros. També es va comprometre a través d'un contracte amb un banc de Qatar a no transferir cap quantitat de diners a Corea del Nord. Malgrat això, l’Al-Duhail li va rescindir el contracte el 2021 per complir les sancions que impedien als nord-coreans treballar a l'estranger.

Un panell d'experts del Consell de Seguretat de l'ONU va investigar el trasllat de Han a Qatar, però no va sancionar la Juventus per la venda, encara que se suposa que més tard va pressionar el règim de Qatar perquè extradís el jugador.

Tres anys desaparegut

I en aquest moment és quan la pista de Han Kwang Song s'esvaeix. El gener del 2021 Qatar va informar oficialment l'ONU de la rescissió del contracte i que el jugador havia abandonat el país. En aquell moment Corea del Nord havia tancat les seves fronteres per la pandèmia i s'havia aïllat.

La pregunta és on ha estat Han aquests anys i què ha fet. Una recerca de la CNN sosté que va tornar a Roma. Han hauria estat acompanyat per agents nord-coreans a la seva ambaixada, on es va quedar fins que Corea del Nord va reobrir les seves fronteres. Però per augmentar el suspens, la informació de Qatar enviada a l'ONU concretava que havia sortit del país en el vol 131 de Qatar Airways, sense escales a Roma.

Es desconeixen els moviments de Han des del juliol del 2021. No se sap si es va quedar a l'estranger o si li van permetre tornar a casa. No hi ha cap constància que en aquests anys hagi estat jugant en algun club professional. Tampoc se sap què ha passat amb els diners que va guanyar, si realment van ser repatriats a Corea del Nord o si segueixen a Qatar.

El silenci es va trencar a finals del 2023, quan Han Kwang Song va reaparèixer amb la samarreta de la seva selecció en diversos partits classificatoris per al pròxim Mundial. En el seu moment la premsa esportiva europea l'havia definit com un davanter veloç i bon golejador. Després d'aquests anys desaparegut, en els quals s'ha hagut d'entrenar allunyat de les competicions, està per veure si manté el seu nivell. La seva carrera internacional sí que es dona per acabada.

stats