Dos míssils russos sobre Odessa maten 20 persones i en fereixen 70

La ciutat portuària pateix l'atac més greu sobre infraestructures civils en la continuació de l'escalada contra la perla del mar Negre

ARA
3 min
Atac a Odessa aquest divendres.

BarcelonaUn nou atac amb míssils russos a la ciutat portuària d'Odessa ha causat aquest divendres la mort d'almenys vint persones i ha deixat també més de setanta ferits, segons els funcionaris municipals i responsables del govern de Kíiv. Les imatges que arribaven mostraven la magnitud de la massacre: a banda de la destrucció provocada pels projectils russos, dos Iskander-M, es veien cadàvers de civils pel carrer.

D'acord amb les autoritats locals, els míssils han destruït o danyat deu edificis residencials, un gasoducte de baixa pressió, vehicles de rescat i un edifici de serveis recreatius de tres plantes. Moscou ha llançat els Iskander-M –l'un, minuts després de l'altre– des de la zona de Sebastòpol, a la Crimea ocupada per Moscou des del 2014. El segon ha impactat directament contra la zona on treballaven equips d'emergència per atendre les víctimes del primer, i com a mínim dos treballadors humanitaris han mort. Es desconeix si a la zona on ha tingut lloc l'atac hi havia algun objectiu militar.

En les últimes setmanes, Moscou ha intensificat els seus atacs contra la ciutat, llançant drons o míssils gairebé cada dia, també com una manera de respondre als drons d'aigua amb què l'exèrcit de Zelenski està causant greus danys a la flota russa atracada a la península de Crimea. També s'han intensificat, aquest 2024, els bombardejos del Kremlin contra les ciutats ucraïneses, alguns dels quals impacten directament contra objectius civils.

"El terror rus sobre Odessa és un signe de la debilitat de l'enemic, que lluita contra els civils ucraïnesos en un moment en què no pot garantir la seguretat de les persones al seu propi territori", ha escrit el cap de gabinet de la presidència ucraïnesa, Andrí Iermak, a Telegram. Es referia als atacs amb drons de llarg abast amb què Ucraïna ha contraatacat aquesta setmana, intensificant els bombardejos a una sèrie de refineries de petroli.

El 2 de març dotze persones, entre les quals cinc nens, van morir en un altre atac amb drons contra un altre edifici residencial. Quatre dies després, el 6 de març, el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, estava reunit amb el primer ministre grec, Kyriakos Mitsotakis, mostrant-li els efectes causats per aquell atac quan Rússia va atacar de nou la ciutat i va matar almenys cinc persones. Odessa, un dels ports més grans d'Ucraïna, ha estat durant molt de temps objectiu d'atacs russos, sobretot després que Moscou abandonés un acord de les Nacions Unides que havia permès el pas segur dels enviaments de cereals ucraïnesos pel mar Negre.

Maia Sandu, presidenta de la veïna Moldàvia, ha afirmat a X: "Ucraïna necessita ajuda urgent per defensar-se i per defensar la pau a Europa". Moldàvia seria, segons molts analistes, un dels pròxims objectius de Putin si, finalment, aconseguís la capitulació de Zelenski.

L'exèrcit ucraïnès aconsegueix repel·lir molts dels atacs russos gràcies als sistemes de defensa aèria, especialment a Kíiv o a les ciutats més importants, però sovint els projectils russos aconsegueixen esquivar-los i, per tant, impactar directament contra els seus objectius. En aquest cas, sembla que les alarmes aèries no s'havien activat per alertar de l'atac. El motiu és que els Iskander-M poden volar a una velocitat superior a la del so i això dificulta que Kíiv els pugui detectar i neutralitzar.

La importància d'Odessa és cabdal per a Moscou. No només per motius estratègics i econòmics, sinó també des d'un punt de vista simbòlic: és un símbol per al nacionalisme rus i un dels objectius més desitjats per aquells que creuen que Ucraïna ha de ser russa. La seva posició propera a Crimea, també al territori ocupat de Kherson, la fa especialment vulnerable als atacs aeris. Fa unes setmanes el president francès, Emmanuel Macron, va alertar que tant Odessa com Kíiv podien ser de nou objectiu de conquesta de Putin. En aquest sentit, Macron, que defensa la possibilitat d'enviar tropes occidentals a Ucraïna, va dir que si Rússia feia caure Odessa, les tropes franceses es veurien forçades a intervenir a la guerra.

stats