Míssils a Kíev, setge a Khàrkiv

Moscou bombardeja la torre de telecomunicacions de Kíev, anuncia "atacs de precisió" sobre la capital i arrasa la plaça de la Llibertat de Khàrkiv

4 min
Rússia bombardeja la torre de telecomunicacions de Kíev

Enviada especial a Lviv (Ucraïna)L'estratègia de guerra de Rússia a Ucraïna busca provocar el pànic dels civils. Les imatges de la torre de telecomunicacions de Sarajevo bombardejada el 1992 s'han repetit aquest dimarts a Kíev: míssils que han rebentat la línia de cel de la ciutat, amb un balanç de cinc civils morts, i que han deixat la capital sense televisió durant unes hores. Poc abans Moscou havia llançat l'advertència, demanant als residents de Kíev que marxin de casa seva perquè llançarien "atacs de precisió". "Urgim els ciutadans ucraïnesos involucrats en les provocacions nacionalistes contra Rússia i també els residents de Kíev que viuen a prop d'estacions elèctriques que abandonin casa seva", deia el comunicat. Un llarg comboi de vehicles militars avança des del nord en direcció a la capital ucraïnesa.

L'atac a la torre de telecomunicacions també ha afectat el memorial de Babi Iar, que recorda el barranc on les forces nazis van assassinar entre 100.000 i 150.000 persones en l'ofensiva contra l'URSS a la Segona Guerra Mundial.

La plaça de la Llibertat, arrasada

Rússia ataca objectius civils obertament. Almenys set persones han mort i 24 han resultat ferides en un atac amb coets que ha escombrat la plaça de la Llibertat del centre de Khàrkiv, i ha afectat la seu del govern regional. Entre els ferits hi ha una criatura, segons afirmen les autoritats locals. Khàrkiv, la segona ciutat més poblada d’Ucraïna, ubicada a l’est del país, a uns 35 quilòmetres de la frontera amb Rússia, ja havia patit un bombardeig en un barri residencial aquest dilluns, que havia ocasionat diversos morts i desenes de ferits. Després d'aquest nou atac aquest dimarts al matí, Khàrkiv estaria envoltada de tropes russes, segons ha assegurat l'alcalde, Ihor Terekhov, en conversa telefònica amb el Washington Post. Els vehicles blindats de les tropes russes arriben a la ciutat "des de diferents direccions".

Alhora, continua avançant cap a Kíev un comboi militar rus de 60 quilòmetres, substancialment més llarg del que s'havia reportat ja aquest dilluns. Les imatges d’un satèl·lit de l’empresa nord-americana Maxar Technologies les han captat a la ciutat d’Ivànkiv, al nord de Kíev, aproximant-se cap a la capital.

Una imatge de satèl·lit mostrant part d'un comboi militar al sud d'Ivànkiv, Ucraïna.
La plaça de la seu de l'administració de Khàrkiv després que fos bombardejada aquest matí.
Vista de la zona pròxima a l'edifici de l'administració regional, atacat amb míssils, de Khàrkiv.
Un bomber intentant apagar el foc de vehicles després de bombardejar Khàrkiv.

Pel que fa a la possible arribada de les tropes russes a la capital d’Ucraïna, el president del país, Volodímir Zelenski, ha assegurat que la defensa de la ciutat és la màxima prioritat. “Si protegim Kíev, preservarem l'estat. Kíev és el cor del nostre país. Ha de lluitar i lluitarà. Aquesta és una guerra popular”, ha dit Zelenski. Però la realitat és que l'aclaparadora força de les tropes russes en nombre i armes és cada cop més evident.

Zelenski ha denunciat que Rússia és un “estat terrorista” i ha qualificat l’atac a Khàrkiv de “crim de guerra” en una ciutat pacífica. “Zones residencials tranquil·les. Sense instal·lacions militars. Desenes de testimonis oculars demostren que no es tracta d'una sola explosió falsa, sinó de la destrucció deliberada de persones. Els russos sabien on estaven disparant", ha dit Zelenski.

El govern ucraïnès lluita en el front militar, el diplomàtic, el de l'opinió pública i ara també en el del dret internacional. Kíev i diverses organitzacions internacionals han començat a reunir proves de crims de guerra, com l'ús de munició prohibida per l'exèrcit rus. Aquest dilluns el fiscal en cap del Tribunal Penal Internacional, Karim Khan, ha obert una investigació perquè considera que hi ha "bases raonables" per creure-ho.

Mentrestant, Rússia ha deixat clar que continuarà amb la guerra fins que assoleixi els seus “objectius”, ha advertit el ministre de Defensa rus, Serguei Xoigú. “El que és important per a nosaltres és protegir Rússia de l’amenaça militar creada per Occident, que intenta utilitzar el poble ucraïnès en la lluita contra el nostre país”, ha assegurat Xoigú, citat per l’agència russa Interfax.

Bombardeig constant a una ciutat portuària

Més enllà de Khàrkiv i Kíev, els atacs de Rússia també han arribat a altres zones d’Ucraïna. L'alcalde de Mariúpol, Vadim Boitxenko, ha explicat que aquesta ciutat portuària del sud del país està sota un bombardeig constant de l’exèrcit rus que ha matat civils, ha deixat molts ferits i ha danyat la infraestructura, a part de destrossar altres edificis, com ara habitatges i escoles. "Ens estan colpejant amb artilleria, ens estan bombardejant amb míssils, ens estan colpejant amb forces aèries", ha dit Boitxenko.

També al sud d’Ucraïna, Rússia està assaltant des d’aquesta mitjanit la ciutat de Kherson, de gairebé 300.000 habitants. L’alcalde, Igor Kolikhaiev, ha advertit que l’exèrcit rus havia muntat un punt de control a l’entrada de la ciutat, que ha bloquejat dues carreteres i que avança des de l’aeroport. A més, uns 70 militars ucraïnesos han mort en un bombardeig de les tropes russes a la base militar d'Okhtirka, a la regió de Sumi, al nord-est d'Ucraïna, segons ha anunciat el cap de l’administració regional, Dmitro Zhivitski, a Facebook.

stats