Internacional 03/11/2021

Michelle Wu, la primera alcaldessa de Boston

La primera asiàtica que aconsegueix l'alcaldia és una demòcrata pròxima a la progressista Elizabeth Warren

2 min
Michelle Wu

BarcelonaPer primer cop en 200 anys, l'alcalde de Boston no serà un home blanc. La fins ara regidora municipal Michelle Wu, filla d'immigrants taiwanesos, ha obtingut una històrica victòria en les eleccions d'aquest dimarts i es convertirà, l'1 de gener, en la primera dona i la primera persona d'origen asiàtic que assumeix el càrrec. Wu, de 36 anys, és una demòcrata progressista que ha crescut políticament sota l'ala de la senadora Elizabeth Warren, excandidata demòcrata de la branca més a l'esquerra del partit.

Com a regidora, algunes de les ordenances que ha impulsat proven també el seu tarannà, com la prohibició a les bosses de plàstic, la prohibició de contractes públics amb asseguradores que discriminin els transsexuals o l'aprovació de la baixa maternal pagada per als treballadors municipals. Entre les seves promeses electorals hi ha un Green New Deal per a Boston, transport públic gratuït i una proposta per "desmilitaritzar" la policia municipal, entre altres coses. Amb tot, ha negat que estigui a favor del moviment defund the police (desinvertir en la policia) que promou el moviment de protesta racial Black Lives Matter.

Nascuda a Chicago de pares immigrants, era la més gran de quatre germans i una bona estudiant. El seu pare era un enginyer químic que havia aconseguit una feina en uns laboratoris dels Estats Units, però tant ell com la seva dona només parlaven xinès mandarí. Des de ben peita Wu els feia d'intèrpret, i té tant l'anglès com el xinès com a llengües maternes.

Wu es va mudar a Boston per estudiar dret a la Universitat de Harvard, on va tenir com a professora la demòcrata Elizabeth Warren. Allà va arrencar una amistat que dura fins avui.

La victòria de Wu és un gran signe de canvi en la tradicional ciutat de Boston. Un canvi, però, que s'ha gestat en els últims mesos. De fet, la rival de Wu en aquestes eleccions era també una dona i també demòcrata, tot i que més conservadora, Annissa Essaibi George, i en els últims vuit mesos, des que l'anterior alcalde Marty Walsh va deixar el càrrec per incorporar-se al govern de Joe Biden, l'alcaldessa en funcions era també dona i afroamericana, Kim Janey, que no va superar les primàries prèvies a les eleccions municipals. Janey va ser llavors la primera alcaldessa en funcions dona i negra, però Wu ho ha sigut ara per decisió de les urnes.

stats