Més de 5.000 migrants reclosos en centres a Líbia sotmesos a abusos i maltractaments

Metges Sense Fronteres alerta de l'increment sobtat de les detencions en els últims cinc dies

Mar Bermúdez i Jiménez
2 min
Persones recloses al camp de detenció d'Abu Salim a Trípoli, Líbia. El camp va tancar després que aquesta fotografia es publiqués l'any 2017.

BarcelonaMés de 5.000 persones refugiades i migrants han estat detingudes per les forces governamentals de Líbia en els últims cinc dies, segons Metges Sense Fronteres (MSF), que denuncia detencions massives i aleatòries, incloses dones i criatures. En els últims cinc dies s'hauria triplicat el nombre de detinguts als centres de retenció de Trípoli sota "condicions inhumanes", després d'una onada de batudes en què els migrants han estat sotmesos a una "greu violència física, i fins i tot sexual". Un jove ha mort i hi ha almenys cinc ferits de bala, segons informacions de les Nacions Unides.

"Guàrdies de seguretat armats i emmascarats van assaltar la casa on vivia amb tres persones més", ha explicat a MSF un jove, que va aconseguir escapar-se d'un d'aquests centres de detenció. "Ens van lligar les mans a l'esquena i ens van treure de casa. Els vam suplicar que ens donessin temps per recollir les nostres pertinences i documents, però no ens van escoltar. Ens van pegar. A alguns els van trencar les cames. A mi em van donar un cop al cap amb la culata d'una pistola i vaig quedar malferit", denuncia. Després d'això molts migrants atrapats a Líbia no gosen sortir de casa per no ser detinguts.

Sense menjar, ni sostre, ni lavabo

Un equip de l'organització ha pogut visitar dos centres de detenció de Trípoli, el de Xara Zaouia i el d'Al-Mabani, i en ambdós han estat testimoni de situacions que vulneren greument els drets humans. A Xara Zaouia unes 120 persones compartien un únic lavabo, i els cubells d'orina s'acumulaven a les portes de les cel·les. A Al-Mabani, els equips de MSF van trobar diversos homes inconscients, i centenars de dones, algunes embarassades, i nens estaven reclosos a l'aire lliure sense ombra ni recer. Molts denunciaven no haver menjat en els últims tres dies. Tots dos centres són gestionats pel Departament de Lluita Contra la Immigració Il·legal (DCIM per les seves sigles en anglès), que té el suport de la Unió Europea per frenar les arribades al seu territori.

"Estem veient com les forces de seguretat prenen mesures extremes per retenir arbitràriament més persones vulnerables en condicions inhumanes en instal·lacions greument superpoblades", afirma Ellen van der Velden, responsable d'operacions de MSF a Líbia. Reclama accions perquè "més que mai, les persones migrants i refugiades estan atrapades a Líbia, on estan en perill i d'on tenen poques possibilitats de sortir, ja que els vols humanitaris han quedat suspesos injustificadament per segona vegada aquest any". Les autoritats líbies s'han justificat dient que les detencions estaven lligades a immigració il·legal i tràfic de drogues.

stats