Internacional 03/02/2014

Merkel vol a Jean-Claude Juncker al capdavant de la Comissió Europea

La cancellera dóna suport a l'expresident de l'Eurogrup per liderar la candidatura dels democristians a les eleccions del maig

Ara
2 min

BarcelonaL'expresident de l'Eurogrup, el luxemburguès Jean-Claude Juncker, es posiciona com a favorit per liderar la candidatura del Partit Popular Europeu (EPP) a les eleccions al Parlament Europeu el proper mes de maig, i convertir-se en president de la Comissió Europea si el grup parlamentari rep un suport majoritari. Els democristians són l'únic gran partit de l'Eurocambra que encara no ha proposat oficialment un candidat.

Segons el Financial Times, Juncker ha rebut el suport dels líders més destacats del partit, incloent-hi el de la cancellera alemanya Angela Merkel. Segons dues fonts pròximes al procés de nominació, Merkel el va trucar per telèfon per garantir-li el seu recolzament

, després que la premsa alemanya publiqués que tenia intenció de no donar-li suport en la convenció que el partit celebrarà a Dublín el proper mes de març per designar un candidat definitiu.

La mateixa font va apuntar que "tot és a punt perquè Juncker es converteixi en candidat de l'EPP. Hem d'esperar el procés de selecció, però us asseguro que està preparat per la feina i per liderar la campanya per la presidència de la Comissió".

El gabinet de la cancellera no ha confirmat la informació del Financial Times i ha instat a esperar el procés de nominació del març.

Candidats a presidir la Comissió

Per primera vegada els grups polítics del Parlament han de comunicar els candidats als que donaran suport per a la presidència de la Comissió Europea abans de les eleccions. Els principals partits de l'Eurocambra ja han designat un cap de llista de cara als comicis del maig.

L'actual president del Parlament Europeu, el socialdemòcrata Martin Schulz, liderarà el Partit Socialista Europeu (S&D), mentre que l'exprimer ministre belga, Guy Verhofstadt, serà el candidat del Partit Lliberal (ALDE).

El Partit dels Verds Europeus va impulsar un procés de primàries obertes a través d'internet per escollir el seu candidat que, finalment seran el francès José Bové i l'alemanya Ska Keller. I el grec Alexis Tsipras serà el candidat del Partit de l'Esquerra Europea.

stats