Memòria, manipulació i diners: la defensa de Ghislaine Maxwell pren protagonisme en el judici per abusos

Els advocats de l'hereva britànica presentaran una famosa psicòloga, testimoni també dels casos d'OJ Simpson i de Harvey Weinstein, per desmuntar les acusacions

5 min
Ghislaine Maxwell i Jeffrey Epstein, en una de les imatges presentades en el judici que s'està seguint a Nova York

LondresLa defensa de Ghislaine Maxwell, l'exnòvia del pedòfil suïcida i multimilionari Jeffrey Epstein, pren el protagonisme aquest dijous a Nova York. Ha arribat el torn dels seus advocats en el judici que se celebra des del 29 de novembre, i en què la coneguda membre de la jet set global –implicada també en els escàndols de presumptes abusos contra adolescents que esquitxen el tercer fill de la reina d'Anglaterra, el príncep Andreu– ha de respondre de fins a vuit càrrecs per "haver reclutat, preparat i finalment abusat" de menors, que proveïa per a la satisfacció sexual d'Epstein.

A més, Maxwell, que podria rebre una pena de fins a 80 anys de presó si és declarada culpable, s'enfrontarà en un altre procés a dos càrrecs de perjuri.

Epstein es va treure la vida en una presó de Nova York l'agost del 2019 mentre esperava ser jutjat per tràfic de menors. Fins ara un dels testimonis més durs que s'han pogut sentir al judici ha sigut el de la Carolyn –nom fals per no difondre públicament la seva identitat–, que va declarar que amb 14 anys va entrar en contacte amb el magnat a través d'una amiga, Virginia Roberts, la mateixa dona que acusa en un demanda civil el príncep Andreu, d'haver-la violat quan tenia 17 anys.

D'acord amb el testimoni de la Carolyn, Roberts li va dir que podia guanyar diners fàcilment fent massatges a un "amic" proper. Un cop a casa d'Epstein, Maxwell la va rebre i li va indicar a Roberts que "la portés a dalt i li mostrés què havia de fer". Suposadament, la Carolyn va visitar la mansió del magnat més de 100 vegades al llarg de quatre anys. Quan en tenia 18, Epstein li hauria demanat si tenia amigues més joves. "Va ser llavors quan em vaig adonar que ja era massa gran", va declarar al tribunal.

D'altra banda, entre la llista dels trenta-cinc testimonis que l'equip legal de Maxwell ha presentat a la jutge federal de Manhattan que s'ocupa del cas, Alison Nathan –que és probable que no els accepti tots, segons els especialistes que estan seguint dia a dia el judici–, hi ha Elizabeth Loftus, una psicòloga cognitiva i professora de la Universitat de Califòrnia que ha testificat en més de 300 processos, incloent-hi els de Harvey Weinstein, l'assassí en sèrie Ted Bundy, Bill Cosby i OJ Simpson.

Loftus ha estudiat la suposada falta de fiabilitat de segons quins testimonis i com la memòria pot ser manipulada o reinterpretada. La jutge Alison Nathan ha dictaminat que la defensa podrà cridar Loftus a l'estrada, però també ha advertit que algunes de les seves proves serien desestimades.

Alison Nathan, la jutge de la cort federal de Manhattan que presideix la vista contra Ghislaine Maxwell.

Durant l'al·legat inicial, els defensors de Maxwell, encapçalats per l'advocada britànica Bobbi Sternheim, van indicar que aprofitarien l'experiència de Loftus, de 77 anys, per demostrar que les quatre dones que testifiquen contra l'acusada no poden recordar amb precisió els esdeveniments de dues dècades enrere, que estan manipulant el sistema judicial en haver presentat denúncies molt recentment sobre fets molt antics i que el que persegueixen és una compensació econòmica més que no pas que es faci justícia.

Loftus ha analitzat com funciona el mecanisme de creació del que anomena "records falsos", les característiques d'aquests records, com la memòria s'esvaeix i es debilita amb el pas del temps i com es torna més vulnerable davant d'estímuls exteriors.

En el seu al·legat, Sternheim especifica que Loftus testificarà que els records falsos poden ser provocats per "activitats suggeridores", com ara les que transmeten els mitjans de comunicació sobre determinats esdeveniments, en especial els que tenen un gran perfil mediàtic, com els casos Epstein-Maxwell.

Els mateixos arguments del príncep Andreu

Aquest plantejament és pràcticament idèntic al que han fet servir els advocats del príncep Andreu per menystenir el testimoni de Virginia Roberts Giuffre, la dona que –com ja s'ha apuntat– l'acusa d'haver-la violat quan tenia 17 anys. Roberts Giuffre ha sostingut reiteradament que va ser Ghislaine Maxwell la persona que la va dur a Londres el 1991 a una festa a l'apartament d'Epstein, on suposadament el fill d'Elisabet II n'hauria abusat.

Il·lustració de Ghislaine Maxwell a la sala de la vista on té lloc el judici, amb una imatge de Jeffrey Epstein, en una pantalla, al fons.

En aquest sentit, els advocats d'Andreu han presentat aquest mateix dimecres a Nova York un memoràndum d'11 pàgines en què adverteixen que "els records s'esvaeixen i se'n creen de falsos". Per aquesta raó consideren que la demanda d'abús sexual de Roberts Giuffre és "inintel·ligible" i deliberadament vaga. L'equip legal també ha argumentat que com que la presumpta víctima tenia 17 anys en el moment dels fets denunciats –17 anys és l'edat mínima del consentiment a l'estat de Nova York per tenir relacions sexuals–, és ella qui ha de demostrar que es va veure forçada a mantenir-les amb l'acusat.

Els documents judicials presentats per la defensa del príncep també reiteren que un acord financer del 2009 entre Roberts Giuffre i Jeffrey Epstein li impedeix demandar el duc de York. No serà fins al 4 de gener que un altre jutge de Nova York, Lewis Kaplan, decidirà si tira endavant o no el procediment.

Crida a l'estrada

Una de les incògnites que s'hauria de resoldre en les pròximes hores o dies és si Ghislaine Maxwell serà cridada a l'estrada per la seva defensa. Fonts de la família han assegurat a la premsa britànica que després de quasi 18 mesos d'empresonament, el seu estat psicològic és "molt fràgil" i molt probablement no declararà.

Fins ara, alguns testimonis de la Fiscalia en teoria més destacats han resultat no ser tant de càrrec com s'esperava, com ara el pilot de l'avió d'Epstein, batejat com a Lolita Express. Paul Visoski, que va fer més de mil viatges amb Epstein, va declarar que mai va veure "cap activitat sexual a l'avió" i que mai no va veure ningú de menys de vint anys a bord.

En el tercer dia de judici, una de les quatre dones que acusen Maxwell –que ha comparegut amb el nom de Jane– va presentar el seu testimoni, durant el qual va assegurar que va conèixer Epstein quan tenia 14 anys i que a través de Maxwell i el milionari es va trobar a Mar-a-Lago amb Donald Trump. També va afirmar, contradient el pilot, que va pujar a bord de l'avió amb 14, 15 i 16 anys, i que hi va veure el príncep Andreu. Però del seu testimoni no se'n va despendre cap actuació incorrecta ni de l'expresident dels Estats Units ni del duc de York. Sí que va assegurar, però, que Maxwell va estar present durant alguns dels abusos que va patir del multimilionari.

Des d'avui Bobbi Sternheim intentarà demostrar amb els seus testimonis que totes les acusacions són infundades. L'escandalós courtroom drama continuarà, probablement, fins poc abans de les vacances de Nadal.

stats