Indonèsia
Internacional 04/12/2022

Màxima alerta a Indonèsia per l'erupció del volcà Semeru

Unes 2.000 persones de poblacions del voltant han hagut de desplaçar-se

ARA
2 min
Erupció del Mont Semeru a Lumajang, Indonèsia.

BarcelonaLes autoritats d'Indonèsia han elevat aquest diumenge al màxim nivell l'alerta per l'erupció del volcà Semeru, un dels més actius del país, que ha obligat a evacuar unes 2.000 persones. De 3.676 metres d'altura, el volcà està situat al sud-est de l'illa de Java, la més poblada de l'arxipèlag, que aquest dissabte va registrar un terratrèmol de magnitud 5,7 a l'escala de Richter. Fa dues setmanes l'illa ja havia patit un fort moviment sísmic, que va provocar més de 300 morts i 8.000 ferits. Indonèsia està situada sobre l'anomenat Cinturó de Foc del Pacífic, una zona de gran activitat sísmica i volcànica en què cada any es registren uns 7.000 terratrèmols.

L'Agència Nacional de Gestió de Desastres d'Indonèsia ha explicat que l'evacuació dels veïns d'onze àrees del voltant del volcà s'ha fet perquè l'activitat d'erupció i les allaus de núvols calents eren molt altes, situació que incrementava el risc que es produïssin núvols de gasos i vapor d'aigua o fluxos de lava per la forta pluja que queia a la zona. Ha detallat que del volcà ha emanat una columna de cendra grisa que s'ha elevat 1,5 quilòmetres sobre el nivell del cràter.

Imatges difoses a les xarxes socials mostren el flux piroclàstic, una mescla calenta de gasos, centres i fragments de roques que es desplacen pels vessants del volcà durant l'erupció. Fa un any una inesperada explosió del Semeru –el volcà més alt de l'illa de Java– va provocar la mort de més de 40 persones. Aquest cop, de moment no s'han registrat víctimes mortals.

L'Agència Meteorològica del Japó ha afirmat que fa un seguiment de la situació, davant la possibilitat que l'erupció provoqui un tsunami, tot i que les autoritats indonèsies no han mencionat el potencial risc d'onades gegants.

El més gran del món, també en erupció

Mentrestant, també es manté en erupció el Mauna Loa de Hawaii, el volcà més gran del món encara actiu. L'explosió es va produir dilluns, per primer cop en 40 anys. "Ningú sap realment quant de temps durarà aquesta erupció", afirma Gabi Laske, una geofísica de la Universitat de Califòrnia, al New York Times. De moment, però, l'erupció ha suposat poc perill per a les comunitats del voltant.

stats