La mare de Navalni reclama a Putin que li lliurin el cos

El compte d'X de la vídua, Iúlia Navàlnaia, ha estat suspès "per error" durant una hora

ARA
2 min
mare navalni

BarcelonaCinc dies després de la mort d’Alexei Navalni, les autoritats russes encara no han lliurat el cadàver a la família. L’entorn del líder opositor, que ja va ser enverinat el 2020 i que ara hauria mort en una presó de l’Àrctic de forma sobtada després de fer una passejada matinal, reclama una autòpsia independent per aclarir les circumstàncies de la defunció, que el Kremlin va atribuir a una trombosi.

Ahir, la mare de Navalni va publicar un vídeo en què instaVladímir Putin a lliurar-li el cos del seu fill. “La solució depèn només de vostè. Deixi’m veure el meu fill, perquè pugui enterrar-lo de manera humana”, diu la dona, que parla des de la colònia penal IK-3, la remota presó on Navalni va viure els seus últims dies en condicions molt difícils. 

La mare de Navalni va arribar a la colònia l’endemà que s’anunciés la mort de l’opositor, que li va ser comunicada oficialment. Li van dir que el cos era al dipòsit de Salekhard, però quan hi va anar li van dir que ja no hi era. Després, la portaveu de Navalni va explicar que el Comitè d’Investigació, un organisme dependent del Kremlin, havia dit que retindria el cos durant almenys dues setmanes per fer-li una prova química, sense concretar quiina.

El director de la Fundació Anticorrupció, Ivan Zhdanov, va explicar ahir que han presentat una demanda al tribunal de Salekhard.

Resposta del Kremlin

Mentrestant, ahir el compte de X de Iúlia Navàlnaia, vídua de Navalni, va ser suspès durant una hora. La dona havia creat el perfil dilluns per difondre un vídeo en què acusava Putin d’haver matat l’únic opositor que podia fer-li ombra a Rússia. El compte de Seguretat de la plataforma va dir que la suspensió es va produir “per error” i que tan bon punt se’n van adonar el van reactivar.

El Kremlin va respondre, també ahir, a les acusacions de Navàlnaia –que va assegurar dilluns que Putin era el responsable de la mort del seu marit– i les va qualificar d’”infundades” i “insolvents”, va dir el portaveu del Kremlin, Dimitri Peskov. “Tenint en compte que acaba de ser vídua no faré cap comentari”, va afegir Peskov. El portaveu no va voler comentar les crítiques de la família per no haver-li lliurat el cos.

stats